dissabte, 14 de juliol del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 14 de juliol de 1943 l’anarcosindicalista veí de Banyoles Sebastià Cufí i Barceló, de 35 anys, fou afusellat al mur del cementiri vell de Girona.

Era paleta i destacat militant al Pla de l’Estany de la CNT-AIT  

Durant la guerra l’Ajuntament de Banyoles creà una comissió de proveïments, que  regularitza la feina, el racionament de menjar, la compra en altres zones. Va crear llocs de treball amb la construcció de la carretera de circumval·lació a l’Estany, l’ampliació de l’escorxador municipal, la rehabilitació d’edificis públics, l’arranjament de carrers i el projecte de convertir en terra de regadiu un gran nombre de camps propers al nucli urbà.
 
Sebastià Cufí i Barceló:   
El 14 de juliol de 1943 l’anarcosindicalista veí de Banyoles (Pla de l’Estany) Sebastià Cufí i Barceló, de 35 anys, fou afusellat a les sis del matí al mur del cementiri vell de Girona, en l’execució militar de la pena de mort imposada en un consell de guerra sumaríssim d’un procediment d’urgència a la plaça militar de Girona i després de ser conduit pel carrer del Carme de la ciutat. Havia nascut en 1908 a Banyoles.
Era paleta i cofundà la Federació Local de Banyoles de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). En el primer moment del cop d’Estat militar franquista formà part del Comitè Antifeixista de Banyoles i quan es formà el Consell Municipal d’octubre de 1936 va ser regidor en representació de la CNT-AIT fins que fou arraconat de l’Ajuntament arran de la contrarevolució burgesa de maig de 1937.
Fou afusellat junt a un grup de condemnats, com el picapedrer anarcosindicalista de Castellfollit de la Roca (la Garrotxa) Prim Casadevall i Fabregat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada