dijous, 12 de juliol del 2018

Destrossen la placa de ceràmica de l’efemèrides de la batalla del coll de Panissars

L'alcaldessa de la Jonquera assegura que aviat serà restaurada   
 




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/07/2018   
La Jonquera (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).-   

Llegim en la premsa convencional comarcal que la placa de ceràmica –situada a la penya, a tocar l’antic pas de la romana Via Augusta-- que recorda l’efemèrides de la batalla del Coll de Panissars (Alt Empordà/Vallespir), del dia Sant Miquel -29 de stembre- de 1285, al terme municipal de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) ha aparegut trencada després de patir un atac possiblement unionista contra l’antiga Corona d’Aragó.
La primera denúncia va arribar el 6 de juliol a través de la xarxa social Twitter quan el periodista Aleix Renyé va trobar-se amb la placa trencada.
Posteriorment, l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, va publicar ahir dues fotografies més de l'emblemàtic monument del Coll de Panissars destrossat. En la seva piulada ho va qualificar de "lamentable" i que "en breu" seria restaurat de nou.
Una victòria històrica contra la croada papal i francesa
La batalla del Coll de Panissars, celebrada entre el 30 de setembre i 1 d'octubre de 1285, segurament el dia de Sant Miquel, va donar per finalitzada la Croada contra la Corona d'Aragó i el comte d’Empúries, amb el resultat d'una severa derrota de l'exèrcit francès, batut en la retirada pel Pirineu.
Aquesta invasió de 1285, va comportar que els croats francesos entreguessin totes les viles que estaven sota el seu control a l'Alt Empordà. En el decurs d’aquesta contesa bèl·lica hi va haver també la batalla naval de les illes Formigues, al Baix Empordà. 

Lloc de peregrinatge històric excursionista i popular 
Cada any pels voltants del primer cap de setmana d'octubre se celebra un acte en record a la victòria catalana davant l'exèrcit croat francès. Aquesta trobada anual l'organitza l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana, amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Jonquera i entitats del municipi.
Al Coll de Panissars (de 568 metres d'alçada), que separa les comarques del Vallespir de l'Alt Empordà és per on passa l’antiga Via Augusta i és on s'alça l'antic priorat de Santa Maria, on tingué lloc la famosa batalla, amb el rei de França mort camí de Perpinyà (Rosselló, comtat de Rosselló).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada