dijous, 21 de juny del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 21 de juny de 1914 neix a la Codonyera l'anarcosindicalista Antonia Lisbona Celma, filla d’una família llibertària de Matarranya

Antonia Lisbona CelmaDesprés d’empresonaments i durs patiments causats pel franquisme, l’abril de 1946 passà la frontera del Pirineu i es pogué reunir a Perpinyà amb el seu company, Miguel Grau Caldú, que no veia des que es casaren.   
Va morir el 3 de maig de 2012 a Forques, als Aspres del Rosselló, on va militar en la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili.  


 
Antonia Lisbona Celma:  
El 21 de juny de 1914 neix a la Codonyera (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Antonia Lisbona Celma. Filla de família llibertària, els seus pares es deien Francisco Lisbona, obrer forner, i Pilar Celma.
A partir de 1922 visqué amb sa família a Calanda (Baix Aragó, Terol, Aragó) i quan tenia 18 anys començà a treballar de serventa.
Posteriorment s'ocupà de la cura d'infants a Saragossa (Aragó) i a Barcelona.
El juliol de 1936 retornà a Calanda i participà en les activitats de les Joventuts Llibertàries, en el grup teatral «Renacer» i en la col·lectivitat local. El desembre de 1937 es casà amb l'anarcosindicalista Miguel Grau Caldú.
Quan l’ocupació militar franquista de Barcelona es trobava en la ciutat i el febrer de 1939 va ser detinguda i empresonada fins el novembre d'aquell any.
En 1940, amb el seu fill Germinal de quatre mesos, va ser novament detinguda pel grup d'informació franquista del seu poble i internada al convent barceloní de les Corts,  que servia aleshores de presó de dones. A resultes de les denúncies realitzades pels feixistes de Calanda, el 25 de gener de 1943 va ser jutjada en consell de guerra sumaríssim i condemnada a 30 anys de presó. Va ser especialment acusada d'haver participat el 14 de setembre de 1936 en l'incendi del convent i de les imatges religioses de Calanda. Com que hi anava armada, va ser també acusada d'haver participat aquell mateix dia en l'execució de 14 persones dretanes del poble. Va ser tancada a la presó de les Corts de Barcelona, a Reus (Baix Camp), a Alcanyís (Baix Aragó, Terol, Aragó) i a la presó de Predicadoras de Saragossa. El seu fill Germinal va ser assassinat pels franquistes a la presó. Els seus pares i el seu germà Leandro havien estat assassinats pels franquistes.
El desembre de 1945, en la revisió del seu procés, obtingué la llibertat condicional, que es va fer efectiva el 2 de febrer de 1946.
L'abril de 1946 passà la frontera del Pirineu i es pogué reunir a Perpinyà (Rosselló) amb el seu company que no veia des que es casaren.
La parella visqué a les poblacions occitanes de Los Sarrassins (Tarn i Garona, Occitània), Castèlmairan (Tarn i Garona, Occitània) i Montalban (Tarn i Garona, Occitània), abans d'establir-se definitivament, a partir de 1950, a Forques (els Aspres, Rosselló), on s'integrà en la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) en l’Exili.
La parella tingué quatre infants (Manuel, Leandro, Margarita i Amapola).
Amb el seu company va escriure els llibres autobiogràfics Luchas, amor, esperanza (dos vidas unidas). Relato biográfico de Miguel Grau y Antonia Lisbona (1988) i Memorias completas (1911-1991) (1996).
Antonia Lisbona Celma va morir el 3 de maig de 2012 a Forques. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada