dijous, 21 de juny del 2018

El coordinador de Mossos per la República Catalana es nega a declarar davant la Guàrdia Civil. Critica que li han intentat agafar les empremtes com a un detingut .

https://www.gerio.cat/imatges/noticies/mosso-donaire-21-juny-2018-2.jpgRoda de premsa a l'ajuntament de Girona en suport a Lluc Huguet, militant de La Forja, delictes de coaccions i danys per concentrar-se davant la seu Subdelegació del Govern espanyol.  
La Guàrdia Civil acusa els Mossos de ''deixadesa de funcions'' en les protestes del 25-M a Girona i critica l'actitud "distesa" de l'alcaldessa, Marta Madrenas.  
La investigació judicial de les actuacions policials espanyoles de l'1-O avança. Els representants de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva ratifiquen la querella presentada. Els advocats asseguren que «s'estan movent coses».  
El jutjat que investiga les càrregues de l'1-O a Girona vol saber si es van fer crides massives a protegir els col·legis. El grup d'advocats voluntaris considera que es tracta d'una mesura "irrellevant".   
Segons el diari Telepolis "Merkel va evitar un bany de sang l'1-O".  
La Fundació Princesa de Girona es nega a tallar els vincles amb la monarquia.   
86 alcaldes nord-catalans volen fer arribar a Macron un manifest contra la repressió espanyola. També demanaran de reunir-se amb el president francès. Lamenten "el silenci i la passivitat" de França i d'altres estats de la UE.  
 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/06/2018   
Girona/Sant Julià de Ramis/Aiguaviva/Vilablareix/Riudellots de la Selva (Gironès, comtat de Girona).-   

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el coordinador de Mossos per la República Catalana s'ha negat a declarar durant la seva presència a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona en una investigació oberta per un suposat delicte d'incitació a l'odi. A la sortida, Albert Donaire ha criticat que la Guàrdia Civil li ha requisat els mòbils "il·legalment" perquè no comptaven amb una ordre judicial. "Jo no m'amago de res, si volen mirar les meves xarxes socials són públiques", ha dit el policia republicà.
La seva advocada ha anunciat que compareixeran a la causa oberta a un jutjat d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) i que denunciaran la vulneració de drets a la intimitat i al secret de les comunicacions.
L'origen de la investigació és un vídeo que l'agent va penjar denunciant que un vigilant de seguretat de l'Aeroport Girona - Costa Brava se li havia encarat per parlar en català. A partir d'aquí, també analitzen les piulades i interaccions contra l'actuació policial espanyola de l'1-O.
Donaire critica que la Guàrdia Civil també li ha intentat agafar les empremtes dactilars com a un detingut tot i que només l'han citat a declarar com a investigat.
La citació  
El coordinador de la sectorial de l'ANC Mossos per la República Catalana va recollir ell mateix la citació a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. En concret, el citaven a declarar aquest dijous a les onze del matí per un suposat delicte d'incitació a l'odi. Albert Donaire ha decidit comparèixer, acompanyat de l'advocada Sílvia Soliguer del col·lectiu d'advocats voluntaris Dret de Defensa, però no respondre a les preguntes dels agents del cos armat espanyol.
Segons ha explicat a la sortida, els agents de la Guàrdia Civil li han explicat que l'origen del cas és una investigació feta d'ofici per aquest cos armat espanyol per un vídeo que va gravar a l'Aeroport Girona - Costa Brava el passat 18 d'octubre denunciant que un vigilant de seguretat li havia "vulnerat els drets lingüístics" i l'havia insultat per parlar en català. Arran d'aquí, però, subratlla que també li han rastrejat les xarxes socials per piulades i interaccions contra l'actuació policial de l'1-O.
La seva advocada ha detallat que encara no han tingut accés al conjunt de les actuacions, instruïdes pel Jutjat Número 2 d'Olot, i que desconeixen el detall de la causa.
"M'investiguen per odi per defensar la meva llengua i els meus drets", ha criticat Donaire. A més, Donaire també ha denunciat que la Guàrdia Civil li ha requisat els dos telèfons mòbils sense ordre judicial. La seva advocada ha explicat que els agents tenien un requeriment "genèric" fet per la lletrada de l'administració de justícia del jutjat d'Olot autoritzant a investigar els fets però no una ordre dictada per un jutge.
Per això, ha anunciat que compareixeran al jutjat i entraran un escrit denunciant una vulneració de drets fonamentals com són el dret a la intimitat i al secret de les comunicacions. "Les meves xarxes socials són públiques i se m'han quedat els dos telèfons sense ordre judicial, suposo que la demanaran a posteriori però això és il·legal", ha afirmat Donaire. 

Abús de poder 
El coordinador de Mossos per la República Catalana creu que la Guàrdia Civil ha actuat amb "abús de poder" tant a l'hora de comissar-li els mòbils com quan l'han intentat filiar com a detingut. "Pretenien agafar-me les empremtes dactilars com si fos un detingut, això és un procediment que no fa cap policia democràtica", ha lamentat. Segons Donaire, els agents li han dit que era el "procediment habitual". "Ens hi hem negat perquè conec els procediments", ha afegit.
Albert Donaire també exposa que l'atestat de la Guàrdia Civil conté "mentides" sobre el vídeo que va gravar a l'aeroport. "Deien que vaig insultar a agents quan jo no vaig parlar de cap Guàrdia Civil, sinó dels agents de seguretat de l'aeroport", ha especificat.
Donaire lamenta els "mètodes" de la Guàrdia Civil i critica que actuïn amb "total impunitat". En aquest sentit, subratlla que ha rebut amenaces i insults a través de les xarxes socials però han quedat impunes i no s'ha acusat a ningú per un delicte d'odi. "El club del 155 ataca la gent i vulnera drets", ha conclòs. 

Roda de premsa a l'ajuntament de Girona en suport a Lluc Huguet, acusat de delictes de coaccions i danys per concentrar-se davant la seu Subdelegació del Govern espanyol  
Acusen el jove Lluc Huguet de danys i coacció per la concentració del 25 de març davant la seu de la Subdelegació del Govern espanyola a Girona, una concentració multitudinària i que va ser un gran exemple de desobediència pacífica contra la repressió sistemàtica del Règim del 78. La Forja afirma que “aquesta ja es la segona vegada que la Guardia Civil investiga a militants de La Forja joves gironès. El primer judici ja el van perdre, i aquest no serà diferent”. 

La Guàrdia Civil acusa els Mossos de ''deixadesa de funcions'' en les protestes del 25-M a Girona i critica l'actitud "distesa" de l'alcaldessa, Marta Madrenas 
L’Agència Catalana de Notícies informa que el dijous 28 de juny és el dia en què un membre del Col·lectiu La Forja haurà de declarar als jutjats de Girona. Compareixerà acusat de diversos delictes. En concret, els de desordres públics, ultratge a Espanya, atemptat a l'autoritat, robatori de la bandera europea, un de furt de la bandera espanyola i un de danys per valor de 3.773 euros. Tot plegat, per la denúncia del subdelegat del Govern espanyol a Girona, José Manuel Sánchez Bustamante, i per les protestes que es van produir durant el passat 25 de març davant de la seu de la institució. A més de la manifestació convocada a les 19 hores, des de bon matí un grup de gent s’havia aplegat davant la seu de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona i que un grup de 200 persones van pintar la façana de groc, van treure les banderes espanyola i europea i van tallar diverses vegades el trànsit a Jaume I.
Per això, la Guàrdia Civil culpa als Mossos de "deixadesa de funcions". El cos policial espanyol acusa al català de no haver actuat mentre s'estaven produint el que consideren "actes vandàlics". Segons l'atestat, diversos mossos haurien advertit als guàrdies civils que "no farien res més del què estaven fent".
L'advocada del jove encausat, Montserrat Vinyets, reconeix que està "sorpresa" amb l'acusació contra la policia autònoma catalana, i recorda que també hi ha un atestat per part dels Mossos. Vinyets ha explicat que un dels delictes que s'incorporen és el de prevaricació per omissió. "Suposem que és així com la Guàrdia Civil qualifica l'actitud dels Mossos d'Esquadra el 25 de març". Amb tot, Vinyets ha recordat que es tractava d'un acte "espontani" i que va respondre a l'ingrés a presó dels consellers de la Generalitat i a la detenció a Alemanya de Carles Puigdemont, el mateix dia. La lletrada ha concretat que l'escrit dels agents de la Guàrdia Civil demana que es facin "una sèrie de diligències" per tal d'aclarir quins mossos estaven treballant en tasques de Seguretat Ciutadana el dia dels fets. "En base al què tenim, podria ser que s'ampliés la investigació al cos català", ha reblat. 

No sap si declararà 
En relació a la declaració que s'ha de produir el proper 28 de juny, l'encausat ha explicat que encara no té clar si declararà, si no ho farà o si arribarà a entrar o no als jutjats. "La veritat és que tot just ara ens han citat, i no hem pensat encara què farem", ha reblat. En aquest sentit, Vinyets ha recordat que ja hi va haver un procediment judicial contra el seu client per fets similars, i del que en va sortir exonerat. De fet, el jove independentista ha explicat que està "convençut" que o bé l'absoldran o s'acabarà arxivant la causa. Amb tot, l'advocada assegura que el fet d'haver-se negat a comparèixer en dependències policials per declarar en el procediment anterior, pugui comportar un agreujant a la causa actual. 

Crítica del cos armat espanyol a Madrenas 
L'atestat de la Guàrdia Civil, que inclou imatges de les càmeres de seguretat de l'edifici, també fa una crítica a l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Segons el text, Madrenas va tenir una actitud "distesa" amb els concentrats. "Lluny de convèncer els manifestants perquè deposessin del que estaven fent, els va saludar cordialment", assenyala el text.
L'actuació de l'alcaldessa de Girona ja la va criticar l'aleshores delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que va acusar-la "d'insultar, calumniar i animar a la revolució contra l'estat de dret". Millo va acabar titllant la batllessa de "sectària i partidista". 

Els representants de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva ratifiquen la querella presentada  
Llegim en la premsa convencional gironina que els representants municipals dels Ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva, al Gironès (comtat de Girona) van ratificar ahir la querella col·lectiva presentada en contra de les actuacions policials del passat 1 d'octubre en aquestes tres localitats, quan es va celebrar el referèndum d'autodeterminació prohibit pels jutjats.
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en va informar dimarts a la tarda a través del seu compte d'Instagram, igual que va fer l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, a través del Facebook. Ambdós van penjar imatges del document que havien signat d'un tràmit de caràcter més administratiu que s'entén com una manera de reafirmar la voluntat de què es vol reclamar. Aquest és un dels dos tràmits formals que s'havien de fer, juntament amb una fiança que ja es va dipositar prèviament. 

La investigació, en curs 
La querella col·lectiva es va presentar al mes de novembre i es va admetre a tràmit el passat mes de maig. Així doncs, paral·lelament, el jutjat des de fa unes setmanes ja va començar a fer coses com per exemple enviar oficis als Mossos d'Esquadra, anar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè especifiquin quines van ser les instruccions concretes de la policia o bé requerir a la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil que aportin les comunicacions d'aquell dia i dels dies previs a l'1-O. Tot un seguit de proves que, tal com ha explicat l'Albert Carreras, un dels advocats de l'associació Dret de Defensa, ja es troben en circulació. «S'estan començant a moure coses i per a nosaltres això és molt interessant perquè ens hauria de poder permetre conèixer tot un seguit d'informació, com qui va donar les ordres, quines eren... De moment, la valoració que en fem és positiva», va explicar. Carreras també va afegir que els ajuntaments afectats «també tenen ganes d'aclarir els fets ocorreguts, sobretot en garantia als seus ciutadans». 

L'associació Dret de Defensa 
El que va començar com un grup d'advocats voluntaris que portaven per nom Dret de Defensa, s'ha convertit mig any després en una associació consolidada. Així ho explica l'advocat Albert Carreras, que relata que hi havia «la necessitat de disposar d'una forma jurídica determinada per dur a terme diferents actes i coses que s'anessin celebrant, més enllà del que suposa ser un grup de voluntaris». Carreras també subratlla el factor temporal, ja que «al principi no teníem la previsió que aquesta situació pogués durar tant en el temps», però calculen que «com a mínim en tenim per entre 5 i 10 anys». 

Segons el diari Telepolis "Merkel va evitar un bany de sang l'1-O" 
El jurista i professor de la Universitat Pompeu Fabra Hèctor López Bofill troba necessari aclarir si el Govern espanyol, el passat mes d'octubre, "estava disposat a practicar el primer genocidi a l'Europa occidental després de la II Guerra Mundial". "D'això ha d'anar la Comissió de la Veritat", ha afegit. Aquesta ha estat la seva reacció a Twitter a una notícia amb què El Nacional es feia ressò d'una altra peça publicada pel diari alemany Telepolis, segons la qual "Merkel va evitar un bany de sang l'1-O". Aquesta informació es basa en bona part en unes declaracions del síndic de greuges, Rafael Ribó, al diari escocès The National. Segons la interpretació d'aquest mitjà alemany, "l'única explicació" del fet que la repressió policial espanyola de l'1-O no continués durant la tarda seria la trucada de la cancellera Merkel referida per Ribó. 

El jutjat que investiga les càrregues de l'1-O a Girona vol saber si es van fer crides massives a protegir els col·legis  
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el Jutjat d'Instucció Número 2 de Girona que investiga les càrregues de l'1-O ha ordenat als Mossos d'Esquadra que rastregin la xarxa per saber si es van fer crides massives a protegir els locals de votació. En concret vol saber si es van fer convocatòries a la ciutadania per "impedir o dificultar" el tancament dels col·legis electorals.
Segons ha avançat Ràdio Girona, la petició l'ha sol·licitat la Fiscalia i, a criteri de la jutgessa instructora, es tracta d'una "diligència necessària" per poder determinar "el context" en què es van produir les càrregues. Una opinió que no comparteixen els advocats voluntaris, que consideren "irrellevant" investigar les xarxes socials i han avançat que recorreran la petició. "El fet pel qual la gent acudeix als col·legis electorals no ha de ser motiu rellevant a la investigació. El cas és que la gent hi era", ha assenyalat el portaveu dels advocats voluntaris Albert Carreras. 

La Fundació Princesa de Girona es nega a tallar els vincles amb la monarquia   
L’Agència Catalana de Notícies informa que la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) mantindrà el nom i els vincles amb la monarquia espanyola. Així ho ha assegurat la presidenta de la fundació, Mònica Margarit, que ha recordat que l'entitat privada compta amb un òrgan de govern que és el Patronat, que és qui pren les decisions. En aquest sentit, ha dit que aquesta idea "mai ha estat sobre la taula".
L'entrega dels premis d'enguany ha hagut de canviar la seu per traslladar-s’hi al Mas Marroch de Vilablareix (Gironès, comtat de Girona). El motiu és que el govern municipal gironí no els va permetre fer-ho a l'Auditori ni al Palau de Fires perquè està en obres. Margarit ha admès que la negativa de l'Ajuntament gironí els ha "sabut greu" però ha dit que "a la vida hi ha moltes coses que saben greu i el que és important és trobar solucions, nosaltres hem trobat una solució magnífica". Malgrat això, ha recordat que des de l'any 2010 lloguen l'Auditori i esperen poder tornar-ho a fer en un futur, quan s'acabin les reformes.
Margarit també s'ha referit a les crítiques que han rebut els germans Roca per acollir al Mas Marroch --que és de la seva propietat-- la cerimònia d'entrega de guardons el proper dijous 28 de juny. En aquest sentit, ha dit que li "sap greu" que hagin hagut de patir-les i ha recordat que es tracta d'un acte privat que se celebra en un espai que també es "privat". En aquest mateix sentit s'ha pronunciat Josep Roca aquest matí, afirmant que són "cuiners" no "polítics". "Som hospitalaris i entenem que un país és gran si és hospitalari", ha afegit.
La presidenta de la Fundació també s'ha referit a les crítiques i a les mostres de rebuig que han manifestat els ajuntaments de Vilablareix i Caldes de Malavella (la Selva, comtat de Girona). L'endemà de l'entrega dels premis, divendres 29, el monarca espanyol visitarà aquest darrer municipi. Concretament estarà a l'Hotel Camiral, situat al camp de golf, on es portarà a terme una jornada enfocada a l'emprenedoria per a joves.
Des de l'Ajuntament van anunciar aquest dimarts que batejaran la plaça de l'ajuntament amb el nom de plaça 1 d'Octubre i que ho faran efectiu justament aquest dijous, just quan el rei Felip VI estarà al Mas Marroch amb motiu de l'entrega de premis.
L'Ajuntament de Caldes de Malavella tenia previst canviar el nom de la plaça properament però la majoria dels grups municipals del Consistori han coincidit en convocar l'acte aprofitant la presència del monarca. La intenció és mostrar el rebuig del municipi al monarca pel discurs que va fer el 3 d'octubre, jornada de vaga general, defensant l'actuació policial espanyola de l'1 d'octubre.
"Em sap greu que als alcaldes no els agradi que celebrem un acte ple de joves i que l'únic que persegueix és augmentar la visibilitat dels joves al nostre país. En tot cas, nosaltres allà serem", ha dit Margarit. 

86 alcaldes nord-catalans volen fer arribar a Macron un manifest contra la repressió espanyola  
El col·lectiu d’alcaldes per a la defensa i el respecte de les llibertats i els drets fonamentals de Catalunya va reunir-se ahir per coordinar les accions orientades a denunciar la repressió que viu en el Principat de Catalunya.
D’una banda, volen fer arribar el manifest al president francès, Emmanuel Macron, si pot ser amb una reunió.
D’una altra, transmetre la informació a les dues assemblees franceses per mitjà dels electes locals.
El col·lectiu compta amb 86 alcaldes sobre un total de 226 que hi ha a Catalunya Nord. N’hi ha de cada comarca, fins i tot de la Fenolleda.
A la reunió també hi ha assistit el president de l’AMI, Josep Maria Cervera, i alcalde de Port de la Selva (Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada). La reunió següent la faran a Prats de Molló i la Presta (Alt Vallespir, comtat de Vallespir) el 24 de juliol.
Així, vuitanta-sis alcaldes de la Catalunya Nord han signat un manifest que exigeix l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels polítics "exiliats", així com també el respecte per les "llibertats fonamentals" dels ciutadans de Catalunya, segons informen mitjans com L'Indépendant i Equinox. Els representants de diversos municipis nord-catalans, entre els quals hi ha el Portús (l’Albera, Vallespir, comtat de Vallespir), Banyuls de la Marenda (Albera marítima, Rosselló, comtat de Peralada), Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló, comtat de Rosselló), Prats de Molló i la Presta, Font-romeu Odelló i Vià (Alta Cerdanya, comtat de Cedanya) i Vilafranca de Conflent (Conflent, comtat de Conflent), enviaran el text al president de la República francesa, Emmanuel Macron. L'alcalde de Perpinyà (Rosselló, comtat de Rosselló), Jean-Marc Pujol, en canvi, no ha volgut signar el text.
En l'escrit demanen que es garanteixi "l'exercici de les llibertats fonamentals que caracteritzen un estat democràtic, com la llibertat d'expressió, de reunió i de manifestació", i avisen que cal posar fi a la "repressió" contra els representants "legítims" del poble i de l'anterior govern de la Generalitat, "empresonats o a l'exili per les seves opinions polítiques".
Els alcaldes nord-catalans també demanen que s'acabin les "amenaces" contra els alcaldes catalans que van donar suport a l'1-O. "Som totalment solidaris amb els nostres companys elegits", remarquen. També lamenten "el silenci i la passivitat" dels dirigents de França i d'altres estats de la Unió Europea respecte a la situació catalana, i reclamen el retorn "al diàleg" i les "solucions polítiques".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada