divendres, 29 de juny del 2018

Malestar entre la gent de l’entorn i també del turisme al no poder visitar el poble murallat medieval d'Empúries i la seva església de Sant Martí per la presència de l’expresident Obama al casament de Kimbal Musk, just en la festa petita del municipi de l’Escala per Sant Pere.


Tanques i personal de seguretat impedeixen l'accés al conjunt històric.  
Molts controls policials a la frontera de l’Albera.  
L'Agència Catalana de Notícies s'ha posat en contacte amb l'alcalde de l'Escala que ha declinat fer declaracions.  


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/06/2018   
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries).-   

Kimbal Musk, germà del multimilionari Elon Musk (propietari de les companyies Tesla Motors, i Paypal, entre d'altres), es casa aquest cap de setmana a Empúries. Entre els convidats, a banda dels familiars del magnat nord-americà, s'hi troben l'expresident dels Estats Units, Barack Obama o l'actor Will Smith, segons ha avançat l'emissora Catalunya Ràdio.
El casament ha generat controvèrsia a l'entorn del jaciment d'Empúries i el municipi de l'Escala. Durant tot avui ja s'han posat tanques per tal de prohibir l'accés al nucli del poble d'Empúries, on hi ha el temple de Sant Martí, de la mateixa manera que també es troben tancats tos els comerços i restaurants del veïnat. Pel que fa al jaciment avui encara resta visitable, tot i que l'accés restarà prohibit demà a partir de les cinc de la tarda segons explica Diari de Girona.
Des del Departament de Cultura de la Generalitat han confirmat la celebració del casament sense avançar per part de qui i que, per "qüestions de seguretat" vinculades a "un complex muntatge de carpes" s'ha decidit avançar l'horari de tancament del recinte. El Departament assegura és habitual que l'espai on es farà aquesta boda es llogui per altres esdeveniments, per exemple per anuncis publicitaris.
El casament comptarà amb 350 convidats, i el càtering anirà a càrrec del restaurant el Molí de l'Escala del xef Jordi Jacas. Els hotels propers a l'esdeveniment també han quedat completament bloquejats per les reserves fetes pels assistents a l'enllaç.
Kimbal Musk és propietari de restaurants com The Kitchen on Next Door, on s'hi serveixen plats elaborats amb aliments produïts de manera sostenible, molt en la línia que ofereix l'Hostal Empúries als seus clients.
Segons informa l’Agència Catalana de Notícies els turistes que aquest divendres s'han apropat fins al conjunt històric de Sant Martí d'Empúries, a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries), no l'han pogut visitar. Tanques i personal de seguretat han blindat el nucli de població impedint l'accés per totes les entrades.
Segons les xarxes socials hi ha un creixent malestar entre la gent de l’Escala i Empúries des de fa setmanes per aquesta alcaldada de prohibir l’accés veïnal a uns espais públics del municipi a causa d’una festa privada elitista.
Per fonts pròpies sabem que fins avui no s’ha descobert aquest abús per part de l’Ajuntament escalenc, especialment aquest divendres en que es celebra la festa petita del municipi, la de Sant Pere. Controls policials que provoquen cues a la frontera de l’Albera han contribuït ha sembrar inquietud al territori. Finalment, la notícia sorprenent: l’expresident nord-americà Barack Obama és un dels convidats al casament, que s’allotgen a totes les habitacions de l’Hostal Empúries, a tocar el jaciment arqueològic on es celebrarà el casament, i a les quatre habitacions del restaurant El Molí de l’Escala, a més del Mas a Torrent (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries) i altres albergs de l’entorn. També en un gran iot ancorat davant el Fornàs i el Codolar, junt a una goleta i pailebot. 

Vergonya d’alcaldada al servei d’Obama  
Un dels accessos al nucli de Sant Martí d'Empúries, completament vallat. ACNSegons l’Agència Catalana de Notícies el motiu és la celebració d'una festa prèvia al casament del magnat nord-americà, Kimbal Musk, germà del propietari de Tesla Motors, Elon Musk, que comptarà amb convidats de luxe com Barack Obama o l'actor Will Smith, entre d'altres. La situació ha despertat malestar entre els visitants. Mentre que alguns s'ho han pres amb resignació, com uns turistes francesos que entenen que no es tracti d'una festa privada. "És una llàstima perquè demà no podrem tornar", han dit. D'altres, però, ho qualifiquen de "vergonyós". "Hem vingut expressament perquè ens ho havien recomanat i no podem ni entrar, és vergonyós que es pugui tancar tot un poble, per molts diners que es tinguin", afirmava Carme Perarnau, veïna de Castellar del Vallès (Vallès Occidental).
Un dels aparcaments que hi ha just a l'entrada ja avisa els visitants: Poble i restaurants tancats. Sant Martí d'Empúries és una entitat de població de l'Escala amb molt atractiu turístic. A tocar de les ruïnes d'Empúries, conserva les muralles de l'antiga ciutadella. El nucli urbà està format per un entramat de carrers irregularment distribuïts a partir de la plaça Major, on hi ha el temple de Sant Marí. És en aquesta plaça on hi ha els restaurants del nucli i també el lloc on, a partir de les cinc de la tarda, han començat a muntar un escenari just davant de l'església.
El tancament del nucli ha agafat desprevinguts els turistes, que han vist frustrada la intenció de visitar la zona. "Hem vingut a veure-ho expressament i ens trobem que tot el poble està tancat", ha criticat Carme Perarnau. Tant ella com Gregori Fernández lamenten que ni tan sols es pugui passejar pels carrers del poble d’Empúries. "Ens sembla molt malament, una cosa és tancar un hotel o una església, però tot un poble per molts milionari que siguis és indecent, és el poder del capitalisme de sempre", han opinat.
En una altra de les entrades, sis turistes francesos també s'han quedat sense visita. Ells, però, s'ho han pres amb resignació. "És una llàstima perquè no podem tornar demà", han explicat. Així doncs, acabaran les seves vacances a la Costa Brava sense veure el poble medieval murallat d’Empúries, l’antiga Paleàpolis focea d’Emporion.
Ja a la zona de la platja, la Maribel Ibáñez ha assegurat que li sembla "vergonyós" que no es pugui entrar al poble i critica el paper de l'Ajuntament de l'Escala. "Suposo que els hi deu haver interessat per la pasta però hi ha coses que no estan a la venda", ha afirmat. Al migdia, quan encara no hi havia vigilants de seguretat a cada tanca, Ibáñez ha pogut arribar fins a una botiga que hi ha al poble. "Hem anat a comprar un gelat i aleshores la propietària obria ella mateixa la tanca perquè sinó no hi podia anar ningú", ha dit.
L'Agència Catalana de Notícies s'ha posat en contacte amb l'alcalde de l'Escala que ha declinat fer declaracions.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada