dijous, 5 d’abril del 2018

Tretzena jornada de la Primavera Catalana

Concentració en solidaritat al jove investigat pel 8-N a les portes dels Jutjats de Girona
El jove investigat per tallar les vies del TAV a Girona el 8-N es nega a declarar davant el jutge i unes 150 persones es concentren en solidaritat amb ell.  
Un miler de persones en suport a l’imputat pel tall al TAV, a Girona. La manifestació va començar a la plaça del Vi i va acabar davant de l’estació del TAV.   
Els dos regidors de la CUP a Tarragona i un activista planten el jutge que els citava pel 3-O
Els altres dos activistes acusats de desordres públics s’han acollit al seu dret de no declarar.
Més d'un centenar d'assistents a la concentració del CDR Figueres amb màscares blanques. El Comitè de Defensa de la República s'ha concentrat a la plaça de l'ajuntament per "recordar a tothom que vivim en una anormalitat imposada on els drets bàsics no es respecten".   
La Fiscalia allarga sis mesos més la investigació contra alcaldes per col·laborar amb l'1-O. El ministeri públic vol aclarir ara si es van cedir locals municipals per a les votacions.   
La CUP-Crida per Girona critica que l’Ajuntament centrés la prohibició dels militars a l'Expojoven en l'uniforme i no la violència quan es tracta d’un símbol bèl·lic.  
L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro exigeix «l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats». Ho aprova en un ple extraordinari, en el qual no assisteix el regidor del PP i on hi ha retrets d’ERC als socis del PSC. 
Concert per la llibertat dels presos polítics catalans. Es va celebrar a Alenyà, un municipi del Rosselló que està agermanat amb Celrà.  
Alcaldes nord-catalans han creat ara un col·lectiu per defensar el respecte de les llibertats a Catalunya Sud. Es van reunir ahir dimecres a Pesillà de la Ribera.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/04/2018  
Girona/Salt/Celrà (Gironès, comtat de Girona).-  

 Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies Després de la manifestació d'ahir al vespre, que va aplegar unes 1.000 persones, aquest matí 150 més s'han concentrat davant dels jutjats per donar suport al jove activista. Emanuel Donoso, que té 26 anys i és veí de Salt (Gironès, comtat de Girona), havia d'entrar a declarar per desordres públics i coaccions. De les 10.000 persones que van tallar les vies del TAV durant la vaga general del 8-N, el jutjat només l'ha encausat a ell.
A les onze del matí, els concentrats han desplegat dues pancartes i han corejat consignes com "Jo també vaig tallar les vies", "Ja n'hi ha prou d'esperar, República ja!" o "La repressió no ens aturarà". Després, des del CDR, una de les seves portaveus ha llegit un manifest de suport al jove encausat.
L'escrit denuncia "el remolí repressiu i autoritari" que l'Estat va engegar fa mig any "i que no para d'escalar". El manifest, a més, també es pregunta "en base a què" els Mossos d'Esquadra han assenyalat el jove activista entre les 10.000 persones que aquell dia van tallar les vies. "Un cop més, hem de denunciar l'existència de fitxers policials, que s'elaboren amb criteris polítics i ideològics per nodrir actuacions repressives i desmobilitzar el teixit popular organitzat", recull el text.
La portaveu del CDR ha assegurat que Donoso, "com la resta de represaliades, no caminarà mai sol" i ha assegurat que, amb la situació actual, "és un imperatiu reconèixer que no hi ha marxa enrere i que l'única opció és guanyar i fer efectiva la República des del carrer". "No cedirem ni un mil·límetre per aplicar el resultat irrenunciable de l'1-O", conclou el manifest.

"No assumirem que és delicte" 
El jove activista ha agafat el megàfon per fer saber que, juntament amb els CDR, ha decidit "no retrocedir i desobeir". I que per tant, aquest matí no entraria a declarar. "Perquè no podem ni voldrem assumir mai que els fets del 8-N, al TAV o a l'autopista, puguin ser jutjats, perquè es van fer en solidaritat amb les exiliades, les preses polítiques i van ser un pas més per constituir la República Catalana", ha assegurat Donoso.
Després d'això, des dels CDR s'ha fet una crida a la gent a estar atenta a les xarxes socials, perquè la negativa de Donoso a declarar pot suposar "que se'l detingui en qualsevol moment". Una de les seves portaveus ja ha avançat que, si això passa, convocaran una concentració de protesta davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra.
En paral·lel, des dels CDR també s'ha impulsat una campanya "massiva" d'autoinculpacions. Tothom qui vulgui, pot entrar a la web [www.jotambevaigtallarlesvies.cat] per adherir-s'hi. "És necessari fer-ho per seguir aquest procés", ha conclòs una de les portaveus. 

Un miler de persones en suport a l’imputat pel tall al TAV, a Girona  
Manifestació solidària ahir al centre de Girona
Llegim en la premsa convencional gironina que “Jo també vaig tallar les vies!” va ser el lema més corejat enèrgicament ahir en una manifestació que es va fer a Girona, aplegant 1.000 persones, en senyal de suport al veí de Salt Emanuel Donoso, que està sent investigat pel tall a les vies del TAV que hi va haver a la ciutat durant la vaga general del 8-N.
La convocatòria d’ahir dimecres va començar a les set de la tarda a la plaça del Vi, on es van aplegar un miler de persones. No es va tractar finalment d’una protesta estàtica, sinó que des de l’organització es va indicar que s’aniria fins a l’exterior de l’estació gironina del TAV, que és on fa mig any més de 10.000 gironins i gironines van ocupar les vies durant unes dotze hores. L’acció d’aquell 8 de novembre, en el marc de la vaga general inclusiva, va tenir en tot moment un to pacífic i molt festiu, amb crits a favor de la independència, de la República i reclamant la posada en llibertat dels Jordis i dels presos polítics catalans.
Des de la plaça del Vi, el miler de persones que hi havia concentrades ahir van començar poc després de les set de la tarda una marxa pel centre de Girona. Van creuar el pont de Pedra, van continuar caminant pel carrer Santa Clara, la plaça Independència, l’avinguda Jaume I, la plaça Marquès de Camps i el carrer Santa Eugènia, fins a arribar a fora de la terminal del TAV. Durant tot el recorregut es van cridar múltiples consignes, com ara “Prou criminalització. Totes som CDR!”, “Tenim el poder, som el poble”, “Sense desobediència no hi ha independència”, “Els carrers seran sempre nostres” o “Ja n’hi ha prou d’esperar, República ara!”.
Davant l’estació del TAV l’organització de la marxa solidària havien instal·lat una tarima, des d’on es van fer els parlaments. Donoso, des de dalt de l’escenari, va agrair tota la solidaritat rebuda des del moment que es va conèixer que estava sent investigat per presumptes desordres públics i coaccions. Va ressaltar que veure tot aquest suport feia que no se sentís sol i el reafirmava en les seves conviccions: “Lluitar contra un estat feixista”. També va aprofitar l’esdeveniment per denunciar “la praxi criminalitzadora” que l’Estat espanyol està duent a terme contra els CDR. Donoso va acabar la seva intervenció recordant: “Tenim un projecte esperançador”, que és el de construir la República “des de baix i entre tothom” i, en al·lusió al seu cas, va concloure: “Si ens toquen a un, ens toquen a tots i totes.” Avui està citat a declarar a les 11 del matí als jutjats de Girona, on hi ha hagut una nombrosa concentració de suport. 

“Rebel·lar-se contra la injustícia”
En la manifestació d’ahir hi havia l’exdiputat i el que fora líder de Podem a Catalunya,  Albano Dante Fachin, que va instar el poble a continuar rebel·lant-se contra la injustícia.
En els parlaments també van participar el regidor de la CUP-Crida per Girona Lluc Salellas i el president d’Òmnium Gironès, Sergi Font. 

Acte d’apoderament popular
En els discursos es va subratllar que el tall a les vies va ser un acte d’apoderament popular que demostra el que els ciutadans poden arribar a fer quan actuen junts i organitzats.
Dante Fachín va comparar el moviment independentista català i l'activitat que estan portant a terme els CDR amb la lluita de Martin Luther King. «Ell va tallar carreteres, va posar-se dempeus i va lluitar. Luther King, avui, estaria aquí», va assegurar. L'exdiputat, periodista i activista va criticar la «criminalització constant» que s'està fent dels CDR i va apuntar que «qualsevol que es consideri demòcrata ha d'abandonar aquesta comparació de violència i CDR».
Per la seva banda, el regidor de la CUP-Crida per Girona, Lluc Salellas, que està investigat per haver participar en un tall a l'autopista a Riudellots de la Selva (la Selva, comtat de Girona) durant la mateixa vaga del 8-N, va fer una crida a continuar les mobilitzacions fins que la República «sigui un fet» «i tots els presos i les preses polítiques siguin al carrer». «No ens podem deixar endur per la por ni per la repressió», va advertir, tot afegint que els càrrecs públics han de ser els primers en fer «institucions republicanes».
El president d'Òmnium Cultural a Girona, Sergi Font, va destacar que el tall de les vies del 8-N va convertir l'estació del TAV «en un espai de llibertat, del poble, on podia passar de tot i en positiu», i va lamentar que tot això ara es vulgui fer passar com un acte violent. També va criticar durament els Mossos per les seves darreres actuacions policials: «No pot ser que la nostra policia estigui col·laborant amb els poders polítics que utilitzen la justícia com volen», va lamentar. «Teniu el conseller a la presó i el vostre major fent fotocòpies, sou la policia del poble, no d'un partit corrupte», va demanar. 

Els dos regidors de la CUP a Tarragona i un activista planten el jutge que els citava pel 3-O 
L'activista Santi Fortuny i els regidors de la CUP, Laia Estrada i Jordi Martí.
L'activista Santi Fortuny i els regidors de la CUP, Laia Estrada i Jordi Martí.
Tres dels investigats per la vaga general del 3-O a Tarragona (Tarragonès) s’han negat a comparèixer aquest dijous davant el jutjat d’instrucció número 2 de la ciutat, que els havia citat a declarar per un presumpte delicte de desordres públics. Es tracta de Laia Estrada i el destacat anarcosindicalista Jordi Martí --tots dos regidors de la CUP a l’Ajuntament de la ciutat-- i l'activista Santi Fortuny, vinculats també a moviments de l’esquerra independentista i a col·lectius anticapitalistes.
Tots tres han justificat que no compareixeran voluntàriament davant el jutge perquè consideren que el procés respon a un «muntatge» policial i judicial de tipus polític. En cas que es dicti una ordre de detenció, han garantit que no prestaran declaració. Segons han denunciat, se’ls acusa de ser els «capitosts» de les actuacions emmarcades en la jornada de vaga, malgrat que no en van ser els convocants ni tampoc se’ls va identificar.
Els altres dos investigats, José Estrada i Antonio Mota, sí que s’han personat al jutjat, però s’han acollit al seu dret de no declarar. El lletrat que els defensa de forma conjunta, Carles Perdiguero, ha sol·licitat l’arxiu de la causa. 

Estrada i Martí, regidors de la CUP des de 2015 
Laia Estrada va liderar la llista de la Candidatura d'Unitat Popular a les eleccions municipals de Tarragona de 2015. La formació anticapitalista va obtenir, per primera vegada, representació al Palau Municipal i ho va fer per partida doble: també va obtenir l'acta de regidor Jordi Martí, el número 2 de la candidatura. Els cupaires van ser la sisena de les set forces que van irrompre a l'Ajuntament, amb 4.180 vots i durant el mandat han protagonitzat una dura oposició contra el govern de Ballesteros. 

Més d'un centenar d'assistents a la concentració del CDR Figueres amb màscares blanques  
Segons EMPORDA.INFO més d'un centenar de persones han assistit, aquest dijous al vespre a Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú), a la crida que el Comitè de Defensa de la República (CDR) de Figueres havia fet als ciutadans a la plaça de l'ajuntament. La gent ha portat màscares blanques amb una cinta vermella a la boca que el CDR n'ha repartit entre l’assistència, que han guardat silenci. El CDR s'ha concentrat "per recordar els companys i companyes que pateixen presó i exili i recordar a tothom que vivim en una anormalitat imposada on els drets bàsics no es respecten". 

La Fiscalia allarga sis mesos més la investigació contra alcaldes per col·laborar amb l'1-O  
Un despatx de l’Agència Catalana de Notícies la Fiscalia General de l'Estat ha allargat sis mesos més la investigació contra desenes d'alcaldes catalans per la seva suposada col·laboració amb el referèndum de l'1-O. La investigació es porta des de la Fiscalia Superior de Catalunya en el cas dels alcaldes que són diputats al Parlament i des de les fiscalies provincials i d'àrea en la resta de casos. A mitjans d'aquest mes està prevista una reunió entre els fiscals en cap d'àrea, fiscals provincials i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, per tractar les diligències a practicar i unificar criteris.
Segons ha publicat El Periódico de Catalunya i han confirmat fonts fiscals a aquest diari, l'allargament de la investigació es produeix perquè els sis mesos establerts legalment per les diligències fiscals ja van caducar fa unes setmanes i calia arxivar-les, portar-les a un jutjat o allargar-les.
Ara la investigació se centrarà en aclarir si els consistoris van cedir locals municipals per a les votacions. Per això, s'ha requerit a algunes policies locals perquè informin d'aquest aspecte. 

La CUP-Crida per Girona critica que l’Ajuntament centrés la prohibició dels militars a l'Expojoven en l'uniforme i no la violència quan es tracta d’un símbol bèl·lic
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies per a la CUP-Crida per Girona, el debat que ha generat el veto de l'Exèrcit a l'Expojove "té un problema d'origen". El regidor cupaire Lluc Salellas ha criticat que l'alcaldessa, Marta Madrenas, i Fira de Girona hagin fet girar la sanció al voltant del fet que els soldats portessin uniforme militar en la darrera edició del certamen.
Segons Salellas, aquesta ha estat una qüestió "supèrflua", perquè ja d'entrada l'Ajuntament i Fira de Girona haurien d'haver dit a l'Exèrcit "que no era benvingut" al saló. La CUP-Crida per Girona recorda que, precisament, el codi ètic de Fira de Girona deixa clar que "no estan permeses expressions bel·licistes que vagin en contra de la cultura de la pau". "I precisament, les forces armades són l'expressió més clara del bel·licisme al món", ha subratllat Salellas.
"Allò que interessa realment és si l'Exèrcit pot fer propaganda entre els infants i pot inventar-se o no actituds nobles", ha criticat el regidor. Per això, la CUP reclama a l'Ajuntament i a la Fira que el debat no se centri en el vestuari, sinó que la decisió de no permetre que les forces armades participin a l'Expojove "sigui més nítida i clara". En aquest punt, Lluc Salellas també ha criticat que ahir l'Ajuntamentgironí "mig celebrés" les mesures cautelars que va dictar el jutjat. A la interlocutòria, el magistrat va permetre que les forces armades participessin al saló, però que hi anessin sense dur uniforme. 

Vot en contra 
Per últim, i aprofitant que el PP ha presentat la moció on demana reprovar l'alcaldessa i exigeix a Marta Madrenas que dimiteixi, la CUP-Crida per Girona ja ha volgut avançar què votarà al ple. El regidor Lluc Salellas ha dit que no donaran suport a la moció perquè "criminalitza" l'alcaldessa. A més, també ha criticat que Concepció Veray no tingui en compte que, en realitat, "estem parlant de tot un moviment de base i popular que defensa la llibertat dels presos polítics i exigeix que s'implementi la República".
Ara bé, el regidor cupaire també ha volgut deixar clar que el seu vot en contra, en cap cas, significa un aval al model de ciutat que defensa Madrenas i a tota la feina que fa al capdavant de l'Ajuntament. "Critiquem aquest intent de criminalitzar-la, però això no vol dir que recolzem i validem el seu model de gestió en línies generals", ha conclòs. 

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro exigeix «l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats»
Segons la premsa convencional comarcal el ple de l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona), reunit dimarts a la nit en sessió extraordinària, va acordar, per vuit vots a favor i tres abstencions, la moció en què es demanava l'alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i es denuncia una deriva antidemocràtica i autoritària de l'Estat espanyol.
La moció va comptar amb el suport  d'ERC i Guanyarem des del carrer, a l'equip de govern municipal, i de CiU i Junts, a l'oposició. Per contra, el PSC, que també està al govern de l’Ajuntament, i Emprenedors, a l'oposició, van apostar per la neutralitat en base al municipalisme. El PP, que té un regidor, a l'oposició municipal, no es va presentar al plenari.
«Condemnem aquesta injustícia i ens refermem amb la moció», va dir el portaveu d’ERC i alcalde, Xavier Sala. La cap de Guanyarem, Sònia Pujol, va afegir: «No va d'independència, va de democràcia». Per la seva banda, el regidor d'Emprenedors, Julio Rico, va apostar per l'abstenció, com fa sempre en temes que superen l'àmbit municipal: «Nosaltres som una plataforma que treballem per l'entorn local». Un posicionament que va agafar també el PSC ja que no combregaven amb el total de la moció. «Sorprèn i trobo curiosa la postura del PSC», va manifestar Sala. 

Dret a decidir
L'acord de la moció es concretava en set punts, dos més de la proposta inicial que havia entrat al registre municipal l'Associació de Municipis Independents (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que havien acordat ERC i Guanyarem.
Els dos punts afegits per les dues formacions són: per un costat, declarar la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals; i manifestar la persecució de la lliure expressió, de la vulneració dels drets polítics i humans i del dret a decidir dels ciutadans per part d'un Estat que jutja les idees i empresona de forma il·legal. 

Concert per la llibertat dels presos polítics catalans  
El municipi d’Alenyà (Rosselló, comtat de Rosselló) va ser el marc diumenge d’un concert per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans, així com en solidaritat amb els membres del govern a l’exili. La iniciativa ha estat impulsada pel col·lectiu Angelets de la Terra. Hi van assistir 400 persones, entre elles veïns i veïnes de Celrà (Gironès, comtat de Girona), que està agermanat amb Alenyà. També hi van acudir l’alcalde de Celrà per la CUP, Dani Cornellà, i el primer tinent d’alcalde, Josep Bartis. Segons Cornellà, un dels fets més remarcables és que hi va haver representants públics i alcaldes de la Catalunya Nord de formacions i sensibilitats molt diferents, com ara del Partit Comunista Francès (PCF), del Partit Socialista, de dretes i del Consell Departamental. “Consideren que el que està passant a Catalunya és un atac a la democràcia i que pot acabar succeint arreu d’Europa”, relata Cornellà. S’han dut a terme, de fet, diverses reunions entre alcaldes de la Catalunya Nord per fer un front comú i vehicular una resposta unitària.
Dins d’aquest cicle de concerts per la llibertat dels presos polítics catalans n’hi ha programats tres més: a Vilafranca de Conflent (Conflent, comtat de Conflent), al Soler i a Pesillà de la Ribera, ambdós municipis del Rosselló (comtat de Rosselló). 

Alcaldes nord-catalans han creat ara un col·lectiu per defensar el respecte de les llibertats a Catalunya Sud  
Ahir dimecres a Pesillà de la Ribera una desena d’alcaldes nord-catalans van reunir-se per fundar un col·lectiu que defensi les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya Sud. Ja s’han sumat a aquest col·lectiu uns 28 alcaldes, de molts partits i sensibilitats polítiques que van des del PCF a LR.
L’alcalde de Pesillà de la Ribera, Jean-Paul Billès, va manifestar que “des de fa diverses setmanes, amb l’empresonament d’elegits a Catalunya Sud, la repressió ha pres una amplitud inigualable. Nosaltres no ens posicionem sobre la qüestió de la independència. En canvi, diguem que es tracta d’un problema polític al qual cal donar una resposta política i no judicial. És per  això que demanem que els presoners polítics siguin alliberats sense condicions.  Apel·lem igualment  a França i Europa a intervenir perquè el diàleg sigui restablert.”
Els alcaldes diuen també que s’han decidit a tractar aquesta situació, perquè temen un empitjorament de la situació. “Crec que hem subestimat la determinació del poble català i l’obstinació del Govern espanyol” continua Jean-Paul Billès. “Aquest conflicte pot qüestionar la pau al continent”.
Els alcales esperen que altres alcaldes nord-catalans i de l’Estat francès, signin aquest manifest, que després serà  enviat a l’Assemblée Nationale, al Senat, al president de la República francesa i a les instàncies europees.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada