dimarts, 3 d’abril del 2018

Onzena jornada de la Primavera Catalana

L’Ajuntament de Borrassà es desmarca d'una revisió cadastral del Ministeri d'Hisenda al municipi. L'Ajuntament ha informat que no vol col·laborar amb el Govern de l'Estat.  
El jutge resol que l'Exèrcit podrà participar a l' ExpoJove de Girona, però sense dur uniforme militar.  
Un gironí dormirà cada nit davant la presó de Neumünster “fins que no surti Puigdemont”. Segueixen les visites de catalans per donar suport al president català.  
La Fiscalia alemanya demana acceptar a tràmit l'euroordre contra Puigdemont i el manté a la presó.  
Cent vint-i-nou municipis de la Catalunya Nord aproven una moció de suport als presos polítics i contra la repressió. El Sindicat Intercomunal, que agrupa aquests municipis, denuncia que s'està atemptant contra la llibertat d'expressió i empresonant ciutadans per les seves idees 
 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/04/2018  
Borrassà (Alt Empordà, comtat de Besalú).-  

Segons EMPORDA.INFO l'Ajuntament de Borrassà  (Alt Empordà, comtat de Besalú) ha informat als veïns sobre el fet que el Govern de l'Estat, a través del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, ha iniciat un procés de revisió cadastral al municipi. En un comunicat, l'Ajuntament exposa que està al marge d'aquest procés i que no col·laborarà en aquesta revisió. També assenyala que ha fet coneixedor d'aquesta revisió al Cadastre

El jutge resol que l'Exèrcit podrà participar a l' ExpoJove de Girona, però sense dur uniforme militar  
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el Jutjat de Primera Instància Número 1 de Girona ha resolt que l'Exèrcit pugui participar al saló Expojove però manté el veto a l'uniforme militar. La interlocutòria estima dues de les mesures cautelars que demanava el Ministeri de Defensa i permet que les forces armades espanyoles puguin tenir estand al saló, que se celebrarà de l'11 al 14 d'abril. A més, el jutge resol mantenir aquesta mesura cautelar fins que no hi hagi sentència. És a dir, que es pot aplicar també en edicions posteriors a la del 2018. Per contra, la interlocutòria sí que permet a l'organització "excloure la presència de personal uniformat a l'estand".
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), diu que la decisió del jutge els satisfà perquè dona compliment al codi ètic de Fira de Girona i confia que l'Exèrcit no participi al certamen. Precisament, perquè les forces armades sempre han defensat la necessitat d'anar-hi amb uniforme, i no fer-ho seria "incongruent" i --segons entén Madrenas-- "aniria contra els seus principis".
La interlocutòria, que signa el magistrat Joan Marsal, havia de resoldre sobre les tres mesures cautelars que sol·licitava el Ministeri de Defensa. La primera, que les forces armades del Regne d’Espanya puguin participar al proper Expojove, que començarà la setmana vinent. La segona, que aquesta decisió es faci extensiva als tres anys de veto. I la tercera, que la Fundació Fira de Girona no pugui excloure la presència de soldats uniformats a l'estand.
A l'hora de resoldre, el magistrat agrupa les dues primeres mesures cautelars perquè entén que són "les cares de la mateixa moneda" i l'una és "conseqüència" de l'altra. Pel què fa a si els soldats poden o no vestir uniforme, però, la interlocutòria ho tracta a part, perquè entén que aquesta mesura, sobretot, es basa en la "discrepància" a l'hora d'interpretar el codi ètic de la Fira de Girona.
El jutjat conclou que l'Exèrcit pot participar a l'Expojove i fixa que aquesta mesura cautelar es mantingui fins que hi hagi sentència. A l'hora de fonamentar-ho, la interlocutòria es basa, sobretot, en una qüestió de terminis. Segons recull l'escrit, Fira de Girona no va aprovar les normes de participació als diferents certàmens que organitza fins al 26 d'abril del 2017. És a dir, un mes després que s'hagués celebrat el darrer Expojove.
El Jutjat Núm. 1 recorda que, a l'hora de sancionar l'Exèrcit, la Fira de Girona es va emparar en aquestes normes. I que, per tant, "s'aplica al Ministeri de Defensa una clàusula sancionadora que es va redactar i publicar una vegada que el contracte ja s'havia consumat". A més, la interlocutòria subratlla que l'Exèrcit no va saber que se li havia obert un expedient sancionador fins al 7 de març d'aquest any, quan va sol·licitar poder participar una altra vegada a l'Expojove.
En conseqüència, el Jutjat Núm. 1 estima la demanda de l'Estat i anul·la de manera cautelar la sanció que s'havia imposat a les forces armades, permetent que puguin tornar a tenir estand. A diferència del què va reclamar l'advocat de la Fira de Girona, la interlocutòria no restringeix la decisió a aquest 2018, sinó que l'allarga fins que hi hagi sentència. 

Sabia que no podia dur uniforme 
Pel què fa a l'uniforme, el Jutjat de Primera Instància Número 1 tomba la demanda que li feia el Ministeri de Defensa. El magistrat entén que Fira de Girona pot vetar la vestimenta militar en base al seu codi ètic. Unes normes que ja eren vigents per a l'edició de l'Expojove del 2017, i de les quals l'Exèrcit n'estava al càrrec.
Precisament, la interlocutòria recorda que abans que se celebrés el certamen, "hi ha correus del març de 2017 en què la Fundació Fira de Girona informava el Ministeri de Defensa que la uniformitat militar conculcava el seu codi ètic". El magistrat no entra en el fons de la qüestió, però sí que argumenta que en cap moment l'Exèrcit va manifestar el seu desacord amb aquesta interpretació ni va acudir als tribunals per denunciar-ho.
"La inactivitat judicial del Ministeri de Defensa davant d'aquesta interpretació del codi ètic, que li era coneguda des de fa més d'un any, impedeix adoptar la mesura cautelar sol·licitada", subratlla interlocutòria. La decisió no és ferma i s'hi pot interposar recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Girona en un termini de vint dies. 

Participar seria "incoherent" 
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, assegura que la resolució els satisfà perquè entén que avala el codi ètic de Fira de Girona. Madrenas diu que ara, després de conèixer-se la interlocutòria, la pilota està damunt del teulat del Ministeri de Defensa,  que és qui haurà de decidir si sol·licita o no participar a l'Expojove. L'alcaldessa, però, entén que seria "incoherent" que les forces armades demanessin tenir estand. Precisament, perquè sempre han mantingut que vestir uniforme militar era essencial,  com a un dret i un deure de l'Exèrcit espanyol. "Aniria en contra del què ells mateixos han defensat", diu Madrenas, que també entén que si l'Exèrcit participés a l'Expojove aquest any "inhabilitaria els arguments que els han portat a presentar la demanda". Fira de Girona està pendent ara de rebre o no resposta del Ministeri de Defensa. Des de la Fira de Girona, però, ja han advertit que els espais estan pràcticament distribuïts i que, d'aquí a pocs dies, començaran ja a muntar el certamen. 

Un gironí dormirà cada nit davant la presó de Neumünster “fins que no surti Puigdemont”  
El gironí Eduard Alonso dormirà cada nit davant la presó de Neumünster, on Carles Puigdemont està reclòs des de fa més d’una setmana, “fins que no surti” del centre penitenciari. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, Alonso ha explicat que va arribar al municipi alemany divendres passat al matí després d’un viatge que va fer per carretera amb la seva furgoneta des de la ciutat de Girona.
Tot i que ha afirmat que dorm cada nit al seu vehicle, aparcat davant de la presó, i que ho farà fins que Puigdemont no quedi alliberat. Alonso està aquests dies acompanyat de Jaume Marquet, conegut com a Jimmy Jump per les seves irrupcions com a espontani en esdeveniments esportius i també al festival d’Eurovisió de 2010. Marquet, que viu des de fa uns anys a Alemanya, explica que no té previst saltar a la presó. “No planejo res, però sí que entre tots a veure si fem una mica d’enrenou”, ha afirmat. “Vinc aquí per donar suport al meu president, per veure si entre tots el podem fer fora de la presó”, ha continuat.
Diversos catalans s’han apropat a comptagotes durant la setmana santa per donar suport a Puigdemont, després de la manifestació de dimecres passat a la tarda a les portes de la presó de Neumünster. Per exemple, una família catalano-alemanya es va apropar al recinte penitenciari dilluns a la tarda per deixar una carta al president destituït a la bústia de la presó. “Hem vingut a donar suport al president, hem estat uns dies de vacances a Dinamarca, i de tornada --vivim a Alemanya-- hem decidit passar per aquí per poder entregar una carta i donar el nostre suport”, van afirmar Georgina Ramírez, la mare de la família. El pare, Volker Nannen, d’origen alemany, va titllar Puigdemont de “pres polític” i va assegurar que “els alemanys ho saben”. 

La Fiscalia alemanya demana acceptar a tràmit l'euroordre contra Puigdemont i el manté a la presó 
La Fiscalia del land alemany de Schleswig-Holstein ha demanat presó preventiva per a Carles Puigdemont mentre dura tot el procés d’extradició, que es podria allargar de 60 a 90 dies. En un comunicat, el ministeri públic ha afirmat que hi ha “risc de fuga”. A més, la Fiscalia també ha requerit al tribunal superior del land que admeti a tràmit la demanda d'extradició del president destituït per “alta traïció”, l’equivalent alemany al delicte de rebel·lió espanyol, i també per “malversació de fons públics”. El Tribunal Superior de Schleswig-Holstein ha de decidir ara si accepta les peticions de la Fiscalia. 

Cent vint-i-nou municipis de la Catalunya Nord aproven una moció de suport als presos polítics i contra la repressió
Segons VilaWeb el Sindicat Intercomunal per a la promoció de les llengües occitana i catalana, que agrupa 129 municipis de la Catalunya Nord, ha aprovat per una moció de suport als presos polítics catalans. El document denuncia que s’està atemptat contra la llibertat d’expressió i que, després del referèndum de l’1-O, s’han empresonat dirigents d’associacions i polítics com Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn, perquè “refusen renunciar a les seves idees”’. S’assegura que han viscut amb “estupefacció” com ara també s’han enviat a presó quatre membres del Govern català: Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, a més de l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. “Això suposa clarament una violació de la llibertat d’expressió i de la llibertat política’, afegeixen. “Quan una democràcia empresona els seus ciutadans per les seves idees, quan tria resoldre els seus problemes polítics amb repressió, quan la justícia no és prou independent, aleshores els seus propis fonaments estan amenaçats i en perill”, afirmen. El Sindicat Intercomunal per a la promoció de les llengües occitana i catalana ja va aprovar el passat mes de setembre una moció de suport als més de set-cents alcaldes catalans investigats per l’organització de l’1-O.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada