diumenge, 15 d’abril del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 15 d'abril de 1900 neix a València el professor mercantil, comptable, publicista, anarcosindicalista, francmaçó i cofundador del Partit Sindicalista Marí Civera Martínez

Marí Civera MartínezDurant la Retirada de 1939 creuà el Pirineu i fou tancat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda  







 
Marí Civera Martínez:  
El 15 d'abril de 1900 neix a València (l’Horta, País Valencià) el professor mercantil, comptable, publicista, anarcosindicalista, francmaçó i cofundador del Partit Sindicalista Marí Civera Martínez. Fou fill d'una família de classe mitjà. Estudià comptabilitat i treballà en una empresa consignatària de fustes del Grau valencià, alhora que estudià economia, disciplina que considerava fonamental per al progrés social i el sindicalisme.
Afiliat a la Confederació Nacional del Treball (CNT), en 1919 representà el Sindicat Únic d'Empleats de Comerç de València en el Congrés Nacional de CNTCongrés de la Comèdia»). En aquest congrés la delegació de la qual formava part va ser l'encarregada de proposar la creació de Sindicats de Professions Liberals i Sindicats de Distribució per a enquadrar tècnics i intel·lectuals en la CNT, mesura que fou acceptada i que suposà un avanç en la direcció cap a les tesis del sindicalisme revolucionari.
El 20 de gener de 1925 s’inicià, sota el nom simbòlic de Mario, en la francmaçoneria valenciana --a la Lògia «Patria Nueva», núm. 4 de la Gran Lògia Regional de Levante--, de la qual aconseguí alts graus fins al final de la Guerra Civil (1936-1939).
En 1930 fundà, edità i dirigí, fins al 1933, a València Cuadernos de Cultura, publicació quinzenal en forma de fulletó distribuïda per la revista anarquista Estudios, i després per Orto, i de la qual es publicaren gairebé un centenar de títols sobre diverses disciplines (economia, sindicalisme, sociologia, història, filosofia, etc.), sempre d'interès per al moviment obrer, i escrits per autors de diverses tendències polítiques (llibertaris, republicans, socialistes, comunistes, antimonàrquics, etc.).
En 1931 publicà El sindicalismo. Historia, filosofía, economía, llibre del qual es publicaren 10.000 exemplars.
Durant els anys republicans publicà articles en el periòdic El Luchador. 
Entre 1932 i 1934 dirigí la prestigiosa revista mensual valenciana Orto, on van publicar autors anarquistes, però també marxistes (Andreu Nin, Josep Renau, Ángel Pestaña, Valeriano Orobón Fernández, Émile Armand, etc.).  En aquests anys intentà lligà els pensaments doctrinals marxista i liberal amb la pràctica anarcosindicalista i s'allunyà de l'anarquisme social per cercar una síntesi sindicalista, en la línia d'Ángel Pestaña, Pierre Besnard o Christiaan Cornelissen, dels quals fou un dels seus divulgadors.
En 1933 va treure una plaça per oposició a l'Institut del Vi i s'instal·là a Madrid. 
El març de 1934 participà en la fundació del Partit Sindicalista amb Ángel Pestaña, del qual fou un destacat teòric, i col·laborà en el seu òrgan d'expressió, El Sindicalista. 
L'estiu de 1936 dirigí Pueblo, antic diari blasquista valencià. Blasco Ibáñez havia estat un destacat francmaçó, com reflexa a alguns dels seu llibres.
En 1937 fou membre fundador de la Secció d'Estudis Econòmics de l'Institut d'Estudis Valencians.
El 28 de novembre de 1937 substituí Pestaña al capdavant del diari barceloní Mañana, periòdic de la Federació Catalana del Partit Sindicalista.
L'11 de desembre de 1937, després de la mort de Pestaña, assumí la presidència d'aquest partit.
Durant la Retirada de 1939 creuà el Pirineu i fou tancat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda (Rosselló). Maçons de Perpinyà (Rosselló) aquells dies van acollir i albergar unes 1.100 persones refugiades, membres de la francmaçoneria peninsular i les seves famílies, havent arribat el primer autobús de persones refugiades en acolliment maçònic a la ciutat el 29 de gener de 1939 i havent-hi allotjades ja el 6 de febrer 108 persones, que venien del Portús (Vallespir). Posteriorment foren portades a l’alberg de Sant Bausèli de Pedoci (Lodeva, Erau, Occitània), que el maig de 1939 acollia 220 persones refugiades. El Consell de l’Orde del Gran Orient de França (GODF) calculà en 2.000 el nombre de francmaçons refugiats aquells dies i les seves famílies.  
Després aconseguí embarcar cap a Mèxic, on s'establí. 
A partir de 1943 treballà com a gerent de producció de l'editorial mexicana Uteha, amb Estanislau Ruiz Ponseti i l'exmembre del Partit Sindicalista Agustí Cabruja Auguet.
Des de Mèxic col·laborà en diverses publicacions, com ara CNT, Comunidad Ibérica, España Libre, Espoir, Horizontes, La Humanitat, Ilustración Ibérica, Mediterrani, Orfeó Català, Quaderns de l'Exili, etc.
Entre les seves publicacions destaquen La política del porvenir (1928), Sindicalismo (1930), La formación de la economía política (1930), El marxismo. Origen, desarrollo y transformación (1930), El sindicalismo. Historia, filosofía, economía (1931), Socialismo (1931), El sindicalismo y la economía actual (1936), España contra el fascismo. La guerra civil desde el punto de vista internacional (1936), La sensibilidad en el mundo (1938), Rebelión del hombre (1948), Presencia del hombre (1957), La industrialización del espíritu: evolucion de las doctrinas sociales de vanguardia (1962) i El sindicalismo. Origen y doctrina (1963). 
Marí Civera Martínez va morir el 25 de maig de 1975 a Mèxic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada