Alerten sobre la necessitat d'adaptar els boscos, l'agricultura i la gestió de l'aigua a les noves condicions d'aridesa que provocarà el canvi climàtic.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/04/2018
Darnius/Boadella (Alt Empordà, comtat de Besalú).-
Segons
EMPORDA.INFO les conclusions finals del projecte
LIFE MEDACC, desenvolupat per l'Oficina
Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, el
CREAF, l'IPE-CSIC i l'IRTA, alerten sobre la
necessitat d'adaptar els boscos, l'agricultura i la gestió de l'aigua a
les noves
condicions d'aridesa que provocarà el canvi climàtic. Des del 1973 el
cabal a la capçalera de la Muga i el Ter s'ha reduït quasi a la meitat, i
en el tram mig i baix el Segre ha disminuït fins a un 60%.
El projecte
LIFE MEDACC arriba a la seva fi després de cinc anys de recorregut i d'haver analitzat tres conques fluvials catalanes:
la Muga, el Segre i el Ter. Aquest dimarts s'han presentat a
Barcelona els resultats finals i les estratègies que cal emprendre per
adaptar la Mediterrània al canvi climàtic. I a Catalunya encara li resta
un llarg camí per a recórrer.
El 2014, l'OCCC va establir un indicador global d'adaptació
al canvi climàtic per a Catalunya. El resultat va ser d'aprovat ben just, al voltant de 5 sobre 10. Posteriorment, el projecte
LIFE MEDACC ha adaptat aquesta metodologia de treball de l'OCCC amb 22 indicadors per quantificar el nivell d'adaptació en agricultura, gestió de l'aigua, i boscos.
"De les tres conques, la que millor s'adapta en els tres àmbits analitzats és la del Ter, sobretot
després de l'acord assolit l'estiu del 2017 entorn la
Taula del Ter. És força preocupant la situació de la Muga en quant a
gestió de l'aigua, sobretot a l'estiu; i la del Segre en l'àmbit de
l'agricultura, que caldrà replantejar profundament", explica Gabriel
Borràs, responsable de l'OCCC,
l'entitat coordinadora del projecte conjuntament amb el
CREAF.
I destaca, a partir de les modelitzacions realitzades per l'Instituto
Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), la relació positiva entre la
gestió forestal i l'aigua circulant als rius de les tres conques: "les
diferents projeccions per a l'any 2050 constaten que les reduccions de
cabal són menors si es realitza una gestió adaptativa
dels boscos. Per tant, les polítiques forestals tindran una gran
rellevància en l'àmbit de la gestió de l'aigua".
Menys disponibilitat d'aigua: revisem-ne la gestió, fabriquem-la
L'aigua cada cop és més escassa, no només a les tres conques, sinó a tota la Mediterrània. El projecte
LIFE MEDACC ha confirmat una reducció de la precipitació,
sobretot a l'estiu, amb sequeres més freqüents i intenses i més
evaporació de l'aigua cap a l'atmosfera. Les tres conques estudiades han
vist com els seus rius
han reduït el cabal, una tendència que es mantindrà en el futur si no
s'hi apliquen mesures. Tanmateix, les conques presenten particularitats
que cal destacar per separat.
La Muga, gran demanda a l'estiu que no té solució amb el
recreixement de Darnius / Boadella
La
Muga, gran demanda a l'estiu que no té solució amb el recreixement de
Darnius / Boadella (Alt
Empordà, comtat de Girona). La conca de la Muga és la més petita (només
758 km2), i la que presenta una situació més preocupant, ja que de les
tres és la més vulnerable. Des de 1973 a 2013, les precipitacions
estivals s'han reduït un 60%, i el cabal dels rius
a la capçalera ha disminuït gairebé a la meitat. Això és conseqüència
tant d'un clima més sec i àrid com dels canvis que hi ha hagut en els
usos del sòl. "Hem d'estudiar en detall la relació del creixement del
bosc amb la reducció del cabal en rius mediterranis
com la Muga", explica Sergio Vicente-Serrano, investigador de l'IPE-CSIC.
La conca té una demanda molt elevada a l'estiu, per la gran afluència
turística de la zona a la part costanera i per les campanyes de reg.
Segons Javier Zabalza, investigador de l'IPE-CSIC, "amb les
simulacions fetes durant el projecte, veiem que la solució no passa en
absolut per fer més gran l'embassament de Darnius / Boadella, com s'ha
plantejat".
De
fet, els resultats mostren que no existeix cap gestió possible que
permeti garantir les demandes
futures i el compliment dels cabals de manteniment. Gabriel Borràs
afegeix que "cal centrar l'esforç en reduir la demanda d'aigua,
millorar-ne l'eficiència en l'ús i posar en marxa instal·lacions
dessalinitzadores i regeneradores d'aigua a la costa. Són
infraestructures
en les quals el sector del turisme ha d'estar disposat a invertir, si
vol mantenir el nivell de visitants".
La recàrrega dels aqüífers locals és una altra mesura d'adaptació a implementar i millorar, en aquest
context d'elevada vulnerabilitat a la conca de la Muga.
Reduir el transvasament d'aigua cap a Barcelona és la prioritat
al Ter
El
Ter ha vist com el seu cabal s'ha reduït quasi un 42% a la capçalera i
un 66% al tram baix, des
de 1971. Novament, el clima més sec i els canvis d'usos del sòl, però
sobretot la gran quantitat d'aigua transvasada cap a la Regió
Metropolitana de Barcelona, en són unes causes que caldrà solucionar ben
aviat per reduir la reducció de cabal en el futur.
Els estudis duts a terme pel MEDACC demostren que si es reduís
l'aportació d'aigua que el Ter fa a la de Barcelona es veurien unes
millores molt importants en els cabals del riu. Això implicarà posar a
ple rendiment
les dessalinitzadores existents, una solució efectiva per aquesta
conca.
En aquest sentit, el projecte
LIFE MEDACC considera extremadament positiu que l'aigua del Ter
derivada cap a la Regió Metropolitana de Barcelona durant el primer
trimestre del 2018 hagi estat de 27,5 hm3, un volum mínim històric,
segons dades de
l'Agència
Catalana de l'Aigua. Aquesta xifra, assolida en el marc de la
Taula del Ter, fixa una sèrie de mesures en els propers deu anys per
reduir de manera progressiva les derivacions del Ter cap a Barcelona en
quasi el 50% i, així, potenciar els cabals de manteniment del riu per
recuperar-ne el bon estat ecològic.
Per al Segre cal redefinir les concessions de l'aigua i replantejar
el Segarra / Garrigues
La
conca del Segre presenta unes característiques pròpies ben conegudes.
És la conca més extensa
(13.000 km2), on l'agricultura hi té una influència més important i la
construcció del canal Segarra / Garrigues en modifica l'estratègia de
gestió a seguir. Les projeccions indiquen que difícilment serà possible
mantenir les produccions agrícoles actuals.
Per això, des del projecte es proposen una sèrie de mesures que
replantegen la gestió i l'ús de l'aigua a la conca del Segre. Per una
banda, cal revisar la quantitat d'aigua que ha de passar pel canal
Segarra / Garrigues. Si es manté el volum previst a la
concessió sol·licitada (342 hm3/any), es veuran afectats els
embassaments de Camarasa (Noguera) i Rialb (Ponts, la Baronia de Rialb i
Tiurana, Noguera). De fet, aquest últim podria quedar-se buit un mes
cada any a partir del 2027. "També és absolutament necessari
redefinir les concessions d'aigua per a reg, i ajustar-les a les
necessitats i a la disponibilitat real: què volem regar, per a qui i per
a què", es lamenta Borràs. A més, cal considerar que el règim de cabals
ambientals a la conca del Segre està molt determinat
també per la gestió que en fan les hidroelèctriques a les capçaleres
del rius. "És imprescindible posar en sintonia el cabal ecològic dels
rius, les necessitats de l'agricultura i els interessos de les
hidroelèctriques", assenyala Gemma Cantos, tècnica de
l'OCCC.
Gestionem els boscos per afrontar les sequeres
En
el cas dels boscos, la tendència per a les tres conques és semblant.
Com arreu de Catalunya, durant
les darreres dècades la superfície de boscos ha augmentat en detriment
de conreus i matollars. Concretament, a la conca de la Muga, només en 35
anys (des de 1970 a 2005), la superfície boscosa ha augmentat un 20%,
el cas més extrem de les tres. Aquests nous
boscos són molt densos i no solen estar gestionats, la qual cosa
comporta una gran competència per l'aigua. De fet, els resultats mostren
que són boscos cada cop més vulnerables a la sequera i als incendis,
especialment a la Muga.
Si
la tendència continua, els boscos de les tres conques, i de Catalunya
en general, patiran un major
risc d'incendi i estaran més exposats a sequeres, plagues i altres
pertorbacions. "A la Muga, per exemple, algunes zones multiplicaran per
dos el nombre de dies l'any amb un risc extrem d'incendi", comenta
Eduard Pla, investigador del
CREAF.
A
més, hi haurà espècies de plantes que no podran suportar les sequeres
cada vegada més intenses
i freqüents, amb la qual cosa quedaran substituïdes per d'altres més
resistents a la manca d'aigua. Tot això portarà cap a una menor
productivitat i capacitat per emmagatzemar carboni dels boscos,
especialment els de les zones humides. Tanmateix, una correcta
gestió forestal pot ajudar a minimitzar les pèrdues de cabal dels rius,
d'acord amb les modelitzacions realitzades a les tres conques.
Per amortir aquesta tendència, el projecte
LIFE MEDACC ha provat algunes mesures de gestió forestal,
fàcilment extrapolables a altres boscos mediterranis, per millorar la
seva capacitat de resistir condicions severes d'eixut. Els resultats són
clars: "la gestió
forestal ha reduït ostensiblement el risc d'incendi i el decaïment dels
arbres per culpa de les sequeres estivals de 2016 i 2017. Això ha
passat sobretot a les parcel·les d'alzina a la conca de la Muga, a les
de pi roig al Ter; i en menor mesura en parcel·les
de pinassa a la conca del Segre. En canvi, allà on no s'hi ha actuat,
els boscos han patit més decaïment i ha augmentat el risc d'incendi per
culpa de la manca d'aigua, en totes tres conques", explica Diana
Pascual, investigadora del
CREAF.
Reguem millor, optimitzem els conreus i gestionem els secans
Com
en el cas dels boscos, les tendències són semblants per a l'agricultura
en les tres conques i
a tot Catalunya. Per una banda, s'han detectat canvis fenològics en els
conreus de les tres conques. Per exemple, s'ha vist que ara alguns
conreus com la pomera inicien abans la seva activitat degut a les altes
temperatures de l'hivern i la primavera, i veuen
compromesa la seva floració per manca de fred així com la qualitat del
fruit a causa dels cops de calor. Per altra banda, la reducció de les
precipitacions i la major demanda hídrica ha provocat que hi hagi una
disminució en la disponibilitat d'aigua, tant
en quantitat com en qualitat, especialment acusada a les planes litorals de la Muga i el Ter.
Aquest
fet, necessàriament, implicarà una adaptació dels conreus --el 70% de
l'agricultura a Catalunya
és de secà-- i una millora en l'ús de l'aigua. "Caldrà escollir les
espècies i les varietats més resistents a la sequera, i aplicar la
rotació de conreus, el guaret, i adoptar altres sistemes de cultiu més
sostenibles", comenta Robert Savé, investigador de
l'IRTA que ha liderat la part del projecte dedicada a
l'agricultura. Si bé les tendències són generals, el cultiu predominant
de cada zona sí que és diferent. La conca del Segre és l'única de les
estudiades on el
conreu de la vinya és prou rellevant. En aquest cas, el projecte ha
provat i demostrat que, a part del reg ja emprat, amb tècniques
d'encoixinament del sòl (mulching en anglès, una tècnica que
cobreix el sòl amb matèria
orgànica o plàstic i que en redueix l'erosió i permet retenir més
aigua) la vinya creix millor tot i incrementat l'eficiència en l'ús de
l'aigua. Algunes varietats de vinya poden conrear-se a més alçada, i si
bé comportaria una pèrdua de producció, es compensaria
amb les característiques organolèptiques dels vins obtinguts.
A
les conques de la Muga i del Ter s'han aconseguit grans estalvis
d'aigua en camps de blat de moro
i pomeres, tot i seguint les recomanacions de la quantitat d'aigua
necessària per al reg en cada moment a partir de la fase de creixement
del conreu, la previsió meteorològica setmanal i la informació obtinguda
d'uns sensors d'humitat instal·lats als camps.
Aquests estalvis són conseqüència dels estudis duts a terme per l'IRTA - Mas Badia (GIROREG) en els diferents conreus actuals i potencialment futurs, tant pel que fa a les
necessitats hídriques, com a l'estacionalitat d'aquestes degut als canvis fenològics.
"Aquells pagesos que han seguit les recomanacions de reg del sistema
GIROREG han aconseguit reduir d'un 20 a un 30% la quantitat
d'aigua utilitzada en el cas del blat de moro. A més, la rendibilitat
econòmica per a les parcel·les de pomera ha estat un 4,2% major que la
d'aquelles on
s'ha seguit el criteri tradicional del pagès", expliquen Francesc Camps
i Imma Funes, investigadors de l'IRTA.
"Tenim
un greu problema, i és que el marc actual de gestió de l'aigua no
n'incentiva l'estalvi. Cal
un esforç d'integració de diferents estratègies que involucri el màxim
d'actors possibles (agricultors, tècnics, comunitats de regants, gestors
territorials, etc.) per tal de gestionar l'aigua de manera eficient i
sostenible", afegeixen Carme Biel i Xavier
Aranda, investigadors de l'IRTA.
Procés participatiu: impliquem-nos-hi
Durant
el desenvolupament del projecte s'ha establert una xarxa permanent
d'actors locals de les
tres conques i d'actors transversals de tot el territori que han
treballat conjuntament amb els responsables del projecte. Amb això s'ha
assolit que en tot moment l'equip de treball fos multidisciplinari i fes
seves les necessitats i els interessos de les
conques implicades. A les diverses reunions realitzades periòdicament
hi han treballat plegats actors provinents de l'administració pública,
els espais naturals, les empreses, l'agricultura, les ONGs, la
ciutadania, les universitats i els centres de recerca.
Un
dels objectius d'aquestes activitats participatives ha estat el
desenvolupament d'uns plans d'acció
a les tres conques consensuats per tots els actors. Però no només:
decidir on fer les proves pilot de gestió forestal, conèixer quines
mesures d'adaptació i iniciatives ja s'estaven aplicant sobre el
territori (millores en el reg, actuacions forestals per
fer més resistents els boscos als incendis), quines noves mesures
caldria implementar. Fruit d'aquest treball col·laboratiu, el projecte
ha proposat un seguit de recomanacions per a generar canvis en el
desenvolupament i l'aplicació de les polítiques d'adaptació
als impactes del canvi climàtic.
El projecte ha estat liderat per l'Oficina
Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i coordinat pel
CREAF, i compta amb la participació de dos socis més, l'IRTA
i el Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada