diumenge, 7 de gener del 2018

El MUME obre la ruta de l'exili al públic familiar, amb un màxim de 25 persones

Un dels llocs que es visitaran serà la Mina Canta a la Vajol
Un dels llocs que es visitaran serà la Mina Canta a la Vajol 
Proposa,  entre el 14 de gener i el 3 de juny, la visita a indrets com Agullana, la Vajol, Cotlliure, Argelers de Marenda, la Maternitat d'Elna o Portbou.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 07/01/2018  
La Jonquera (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).-  

El Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) comença el 2018 amb novetats en la seva programació d’activitats coincidint amb la celebració el mes de febrer vinent dels seus primers deu anys de vida. Per obrir el nou any ha organitzat un seguit de sortides familiars, del 14 de gener al 3 de juny, que inclouen la visita a diferents indrets vinculats a l’exili de la Retirada de 1939, com ara Agullana i la Vajol, Cotlliure, Argelers de la Marenda, Elna o Portbou. És una nova proposta que s’afegeix a l’habitual jornada de portes obertes i visita guiada gratuïta que es fa l’últim diumenge de cada mes des del MUME.
La programació s’obre el 14 de gener amb la proposta a la Vajol (les Salines, Alt Empordà, comtat de Besalú):Descobrim el tresor de la República!, que començarà amb una visita al Museu Memorial de l’Exili. "Tot seguit ens endinsarem als boscos de la Vajol per trobar la Mina Canta, lloc on es dipositaren els fons i les divises del Banc d’Espanya i algunes obres d’art per conèixer un dels secrets més ben guardats durant la Guerra Civil".
La següent sortida, el 4 de febrer, revelarà La pequeña zona roja. Els últims dies de la Guerra Civil a l’Empordà. També s’inclou una visita al Museu Memorial de l’Exili i el Centre d’Interpretació sobre l’Exili Cultural Català de 1939, situat a Agullana (les Salines, Alt Empordà, comtat de Besalú), poble fronterer que va acollir les principals institucions i autoritats republicanes i catalanes durant els últims dies de gener i els primers de febrer de 1939 en el decurs de la Retirada, així com delegacions de les ambaixades de la URSS i de Mèxic.
Estos días azules y este sol de la infancia. La mort d’un poeta a l'exili és la proposta per al 4 de març. Des del Museu Memorial de l’Exili se sortirà cap a Cotlliure (Albera marítima, Rosselló, comtat de Rosselló), a prop de la frontera del Pirineu, on el poeta andalús Antonio Machado va viure les seves últimes hores de vida, i on va ser enterrat. Una tomba, que és un espai de memòria i de record, on es llegiran alguns dels seus poemes.
L’1 d’abril es visitarà Argelers de la Marenda (Rosselló, comtat de Rosselló) i la Maternitat d’Elna (Albera, Rosselló, comtat de Rosselló), on el públic se submergirà on hi havia un oasi de pau i solidaritat enmig de la desesperació de l’exili i la Segona Guerra Mundial. La jornada continuarà amb la visita a la platja d'Argelers de la Marenda, espai on es va ubicar un dels camps d'internament per a republicans més tristament cèlebres.
La programació inclou dues últimes rutes. El 6 de maig la sortida serà des de Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada), poble fronterer que va suposar la via de sortida de molts republicans a finals de gener i primers de febrer de 1939 durant la Retirada, i uns mesos més tard va ser també una de les vies principals d’entrada de molts jueus i de resistents antifeixistes que fugien de l’horror nazi. Es visitarà el cementiri, el monument Passatges de Dani Karavan, dedicat a la memòria de Walter Benjamin, i es pujarà al Coll de Belitres, a la mateixa frontera. Finalment el 3 de juny el MUME suggereix Les fortificacions de Franco. Coneix els búnquers de la Jonquera. Després d’una visita al museu, es podran observar les diverses construccions i obres militars amagades entre el paisatge de la Jonquera. Assentaments de metralladores i de cànons antitancs preparats per frenar una invasió militar externa durant la dècada dels anys quaranta del segle XX. Es podrà entrar en un búnquer i caminar per la seva trinxera.

Descripció de la visita 
No totes les rutes inclouen la visita al MUME, "perquè l’objectiu és que la gent pugui apuntar-s’hi a més d’una sortida" explica l’organització. L’horari de l’activitat serà de mitja jornada (de 10:00 a 14:30 hores) i el punt de trobada serà el MUME, a la Jonquera, excepte per a la sortida de Portbou. Cal inscripció prèvia i la realització de l’activitat queda subjecta a un mínim de 10 participants, amb un màxim de 25. Els desplaçaments es realitzen en transport propi del participant i el dinar no està inclòs. El preu de les visites és de 15 euros per a adults i de 8 euros per a nens i nenes de 7 a 12 anys. S’han establert preus reduïts per a grups de 10 participants o més. En aquest cas pagaran 12 euros els adults i 5 euros els nens de 7 a 12 anys. Els interessats poden apuntar-s’hi per mail a info@museuexili.cat o per telèfon, al 972 55 65 33.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada