Quan la derrota a Catalunya va ser un fet, el 23 de gener de 1939 es va traslladar a Figueres i, des de l'Alt Empordà, per Sant Joan de les Abadesses, Concha Dávila, amb Marianet i les criatures, va passar la frontera del Pirineu pel Vallespir.
Concha Dávila:
El 28 de novembre de 1903 neix a Las Moreras (Mazarrón, Múrcia) l'anarcosindicalista María Concepción Dávila García, coneguda com Concha Dávila o Conchita Dávila. Els seu pare es deia Fernando Dávila Raja, miner, i la seva mare Juana García Acosta, i tingué una germana i dos germans.
Emigrà a Barcelona amb la seva família, on treballà d'obrera modista. L'1 de novembre de 1924 es casà a Barcelona amb l’alcoià José Mira Corbi, amb qui va tenir dues criatures: Amalia, nascuda en 1926, i Francisco, nascut en 1932, que l'abandonà. Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), més endavant esdevingué companya de Mariano Rodríguez Vázquez (Marianet), secretari del Comitè Nacional de la CNT-AIT durant la Guerra Civil --des de novembre de 1936--, que dóna el seu segon cognom --Vázquez-- als infants. En els anys bèl·lics treballà de telefonista a la centraleta de la seu barcelonesa de la CNT-AIT.
Quan la derrota a Catalunya va ser un fet, el 23 de gener de 1939 Marià Rodríguez Vázquez va prendre la decisió de traslladar els comitès de la CNT-AIT i de la FAI a Figueres (Alt Empordà) i, des d'allà, per Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), Cooncha Dávila, amb Marianet i les criatures, va passar la frontera del Pirineu pel Vallespir. La família s’instal·laren en la Champagne. Per indicació de Marianet Simón Rodowitzk i Martí Gudell havien portat els arxius de la CNT fins a la frontera. Els arxius quedaren en dipòsit de l’Institut Internacional d’Història Social d’Amsterdam (Països Baixos) amb la signatura, l’1 de maig de 1931, de Marianet el d’un contracte a tal efecte. 21 caixes i 106 paquets en total, entre els arxius de la CNT i els de la FAI. Davant el perill del nazisme al continent europeu va ser enviats a Anglaterra i guardats a Amsterdam a partir de 1947, on quedaren en custodia.
El 18 de juny de 1939 assistí impotent a l'ofegament del seu company a La Ferté-sous-Jouarre (Sena i Marne, Illa de França).
En 1942 des del port de Marsella (Boques del Roine, Provença, Occitània) emigrà, amb la seva filla i el seu fill, a Mèxic, passant per Casablanca (Marroc), on s’embarcà el 30 d’abril d’aquell any al vaixell portuguès Nyassa fins al port mexicà de Veracruz, on arribà el 22 de maig, després d’haver fondejat una setmana a les Bermudes. Una comissió, presidida pel dirigent del PSOE, Indalecio Prieto va donar la benvinguda als refugiats. Concha Dávila, amb la filla i el fill, es va establir a la ciutat de Mèxic. Allà es va reunir-hi en 1944 el seu Antonio Dávila, provinent de la República Dominicana.
En 1947 formava part, amb son germà Antonio Dávila García, del Grup Regional de Catalunya de l'Agrupació de la CNT d'Espanya en Mèxic favorable a les tesis col·laboracionistes amb el Govern de la República en l’Exili de la CNT de l'Interior.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada