dijous, 10 d’agost del 2017

Unes interferències, segurament d’antenes de telefonia mòbil que han augmentat de potència, impossibiliten veure diversos canals de la TDT al centre de Blanes

Barri de Sant Joan de Blanes on es trobarien les interferències. 
S’ha iniciat una investigació per tal de solucionar-ho a petició del veïnat i l’Ajuntament. El problema es reprodueix des de l’hivern en altres municipis de la Costa Brava, com ara l’Escala, amb zones fosques com a vora mar i centre de la vila.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/08/2017   
Blanes (La Selva marítima, comtat de Girona).-  

Llegim que el Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes (la Selva, comtat de Girona) i la Direcció General de Telecomunicacions de Girona treballen conjuntament per poder resoldre un problema que afecta una zona molt concreta del municipi on no es pot rebre correctament el senyal televisiu de Televisió Digital Terrestre (TDT). Des de fa dues setmanes algunes famílies de diversos sectors del centre de la ciutat de Blanes han detectat una interferència que afecta la correcta recepció als seus aparells de televisió, posant-ho en coneixement de l’Ajuntament. Fins al moment, s’han registrat una vintena d’avisos.
Des d’un primer moment, Protecció Civil es va posar en contacte amb l’empresa que s’encarrega de la gestió de la torre de telecomunicacions de Sant Joan --que dóna cobertura, entre d’altres zones, al centre de Blanes--, que va confirmar que el centre reemissor de TDT funciona correctament. A partir d’aquí, l’Ajuntament de Blanes es va posar en contacte amb la Direcció General de Telecomunicacions de Girona, l’organisme competent en la matèria, perquè ajudés a resoldre el problema.

Una senyal que interfereix en la recepció dels canals 
Del què es tracta és de poder esbrinar qui emet el senyal televisiu que interfereix en la recepció dels canals, així com determinar des de quin indret s’està fent per poder actuar com correspon. La interferència només afecta la correcta recepció d’alguns canals situats en la mateixa franja de freqüència i quasi sempre en un horari semblant.  

No és atribuïble a cap causa climatològica 
Segons el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, no és atribuïble a cap causa climatològica com podria ser el fading, la pèrdua de recepció del senyal televisiu o una disminució notòria. Antigament, a Blanes --i en moltes altres localitats del litoral--, com per exemple a Barcelona- s’havia donat coincidint amb l’estiu, quan la propagació augmentava pels efectes de l’augment de la calor, combinada amb la humitat que hi ha a la costa.

Seguiment amb inspeccions 
Un cop descartades les possibilitats més probables de l’actual anomalia, els tècnics de Protecció Civil i de la Direcció General de Telecomunicacions de Girona han acordat tota una sèrie d’accions. Una de la que s’està realitzant aquests dies són mesures en diversos sectors del centre de la vila on s’han registrat les queixes per intentar acotar la irregularitat.
Per fer el seguiment, s’estan recollint els avisos de la ciutadania, així com dels serveis tècnics privats de la població on alguns dels afectats s’han adreçat pensant inicialment que l’anomalia era interna. Després d’anar als respectius domicilis per comprovar que no es tractava d’un mal funcionament de la instal·lació domèstica, els professionals de les empreses blanenques especialitzades han destacat aquesta possibilitat, i coincideixen que es tracta d’una interferència.  

Telefonia mòbil 
Mentre no es localitza d’on provenen, doncs, caldrà seguir fent mesures fins que es pugui localitzar la font de les interferències i, encara més important, l’indret des d’on s’emet per poder actuar en conseqüència. Una de les sospites inicials en què es va estar treballant era que es pogués tractar d’una emissió de telefonia mòbil d’una determinada empresa. Per això, es va demanar la col·laboració dels seus tècnics, que van procedir a deixar inoperativa una torre de telefonia del centre de la vila que es sospitava que podia ser la causant de la interferència. Després que els tècnics de l’empresa de telefonia van aturar el funcionament de la torre, es va poder comprovar que la interferència seguia afectant. Per tant, se seguirà investigant què pot provocar-la fins que es pugui determinar aquest extrem.

Cobertura amb dues torres de telecomunicacions 
L’Ajuntament de Blanes sempre ha estat amatent a poder resoldre aquest tipus d’anomalies amb l’objectiu que tota la ciutadania pugui gaudir d’una correcta recepció dels canals de televisió. L’any 1992 es va posar en marxa una torre de telecomunicacions a Sant Joan, el cim natural més alt del municipi, on es van instal·lar entre d’altres equipaments els reemissors dels diversos senyals televisius que existien llavors.
Des que va entrar en funcionament ja es va evidenciar que, per una qüestió orogràfica, hi havia diverses zones de la vila on el senyal de televisió no arribava en prou condicions tècniques com per garantir una correcta recepció a tots els usuaris. És el què en l’argot tècnic s’anomenen zones fosques, i a Blanes se’n van detectar principalment dues: al Port i al Racó d’en Portes.
Arran de detectar aquesta anomalia, el consistori blanenc ho va posar en coneixement de l’organisme competent, barallant-se diverses possibilitats per trobar una solució que fos factible, ja que no era fàcil de resoldre. De fet, van haver de passar gairebé 20 anys per poder arranjar-ho definitivament, no tan sols per un problema tècnic.
El maig de l’any 2011 l’Ajuntament de Blanes, a través del Departament de Protecció Civil, va coordinar la posada en marxa d’un reemissor de televisió que es va instal·lar a la zona de Quatre Vents per cobrir les zones del municipi on les emissores de televisió no arribaven en prou condicions tècniques. D’aquesta manera, més de 5.000 ciutadans i ciutadanes van poder començar a rebre els diversos canals de televisió de manera òptima per primer vegada en molts anys. La solució que es va trobar va venir propiciada pel desplegament de la televisió digital terrestre, la TDT. En base a un informe de Protecció Civil de Blanes va ser possible que el municipi fos inclòs al projecte de la Generalitat Catalunya Connecta. A partir d’aquí, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació del govern català va elaborar un projecte que va consistir en la instal·lació d’un nou reemissor de televisió al barri de Quatre Vents. La nova torre de comunicacions va acabar d’aquesta manera amb els històrics problemes de cobertura de televisió que havia estat patins Blanes durant les anteriors dècades.

A l’Escala, també zones fosques del TDT 
El problema es reprodueix des de l’hivern en altres municipis de la Costa Brava, com ara l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries), amb zones fosques com a vora mar i el centre de la vila. L’augment de la potència en antenes de telefonia i GPS coincideix amb aquesta pèrdua de canals del TDT al migdia i al vespre, especialment la 4, la 5, Canal Empordà 10, TV Empordà, Enregy, Divinty, 13 TV, FDF i Costa Brava. A vegades també TVE, La 2, 24 horas i Clan. En canvi, TV3, 33 i 3/24 es mantenen sempre. A partir d’aquí cal esbrinar la qüestió. Cal recordar que pràcticament en cap lloc de la Costa Brava no hi ha fibra òptica. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada