dissabte, 12 d’agost del 2017

MEMORIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 12 d’agost de 1939 fou afusellat a la tàpia nord del cementiri vell de Girona el guarda urbà de Figueres, afiliat a la CNT-AIT durant els temps bèl·lics, Leandre Malé Garcia, als 30 anys.

Participà el juliol de 1936 en la mobilització a l’Alt Empordà contra el cop d’estat militar franquista   

Leandre Malé Garcia, un dels 520 afusellats i enterrats en un indigne fossar al cementiri vell de Girona, convertit pel franquisme  en un camp d'extermini proletari. 


Leandre Malé Garcia: 
El 12 d’agost de 1939 fou afusellat a la tàpia nord del cementiri vell de Girona el guarda urbà de Figueres (Alt Empordà), afiliat a la CNT-AIT durant els temps bèl·lics, Leandre Malé Garcia als 30 anys, veí de Figueres (Alt Empordà), casat, fill de Malé i Margarida, militant de la CNT-AIT. Havia nascut a Figueres en 1909.
Detingut en 1939 patí un consell de guerra sumaríssim a Girona el 23 de maig d’aquell any, junt amb d’altres companys, com fou el cas de Gumersind Felip Gusiñé, també afusellat el mateix dia. El tribunal militar d’excepció l’acusà d’haver col·laborat l’estiu de 1936 en actuacions del Comitè Antifeixista de Figueres (Alt Empordà) i de mantenir una estreta col·laboració amb el diputat per ERC i regidor de la ciutat Josep Puig Pujades, tot firmant part del Comitè d’Investigació local i haver participat junt amb Salleres, Josep Nogué i Santiago, en nombrosos escorcolls policials i moltes detencions. També d’estar afiliat a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).
La sentència es conegué el 26 de maig de 1939 i fou de pena de mort, executada a les 6 del matí del 12 d’agost d’aquell any en l’afusellament col·lectiu de 38 persones jutjades els dies 4, 5, 11, 12, 13, 23 i 24 de maig a la tàpia nord del cementiri vell de Girona. L’afusellament en aquesta ocasió va ser executat per membres del Terç del Requetè d’Àlaba. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada