divendres, 11 d’agost de 2017

Comença la vaga d'ambulàncies de Girona

Piquet davant l'hospital Josep Trueta 
El comitè critica l'opacitat de TSC. 
Aturades de sis a deu del matí i de dues a sis de la tarda. I així cada divendres, de manera indefinida, fins que es desencalli el conflicte. 
Els treballadors de les ambulàncies es manifesten a Girona i amenacen amb radicalitzar la vaga si TSC no els escolta. 
"Fora la màfia!", "Comín dimissió" i  "Luna, fot el camp!", crits de la manifestació. 
En una concentració al peatge de Maçanet, a un quart de vuit del vespre, ha fet talls intermitents de trànsit.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/08/2017  
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

Manifestació dels treballadors de les ambulàncies de Girona
Segons l’Agència Catalana de Notícies un centenar de treballadors de les ambulàncies de Girona han dut el seu malestar al carrer i s’han manifestat pel centre de la ciutat de Girona, corejant consignes contra el Govern de la Generalitat i l’adjudicatària del servei, Transports Sanitaris de Catalunya (TSC).
Els sindicats han amenaçat amb radicalitzar la vaga, i convertir-la en indefinida de 24 hores durant tots els dies de la setmana, si l’empresa continua “enrocada” i no s’avé a negociar.
El comitè de vaga assegura, a més, que TSC no ha respectat els serveis mínims (que el Departament de Treball de la Generalitat havia fixat en un 85%).
Els sindicats que han garantit els trasllats urgents, però que l’empresa els ha obligat a fer pràcticament tots aquells no urgents (com visites programades o tractaments).

Primer divendres de vaga 
Treballadors de les ambulàncies de Girona han dut el seu malestar al carrer i s'han manifestat pel centre de GironaAvui hi ha la primera tanda d’aturades parcials i indefinides a les ambulàncies de Girona. La vaga convocada pels sindicats CCOO, del Transport Sanitari de Girona (STSG) i Sindi.cat ha començat aquest divendres a les sis del matí. Els sindicats, que han muntat piquets en hospitals com el Josep Trueta, critiquen l’immobilisme de l’adjudicatària, Transport Sanitari de Catalunya (TSC), i sostenen que no es compleixen els serveis mínims. “Ens hem trobat amb ambulàncies que no tenen els requisits per sortir al carrer, perquè els falla el motor o hi ha seients trencats, i tot i així hi són”, subratlla el portaveu del comitè de vaga, Adolfo Martin. Els sindicats, a més, asseguren que TSC és del tot “opaca”, perquè no els ha facilitat cap llistat de les ambulàncies destinades a serveis mínims. Reclamen a l’adjudicatària que s’assegui a negociar i recorden que la seva demanda no és econòmica, sinó social. “Volem que TSC compleixi les bases del concurs”, diu Adolfo Martin.
Aturades de sis a deu del matí i de dues a sis de la tarda. I així cada divendres, de manera indefinida, fins que es desencalli el conflicte. Després que ahir fracassés la mediació, els treballadors de TSC (l'adjudicatària del servei) han tirat endavant la vaga del servei d'ambulàncies, que afecta set hospitals repartits entre la demarcació de Girona i l'Alt Maresme.
 Aquest matí, els sindicats han muntat diferents piquets. Entre aquests, a l'hospital Josep Trueta, on han aprofitat per penjar pancartes reivindicatives a l'entrada del centre. Ja en aquesta primera aturada, però, el comitè de vaga s'ha trobat amb què l'empresa no complia els serveis mínims (que tot i això, Treball ha fixat en un 85%).  "D'entrada, TSC ja no ens ha facilitat el llistat d'ambulàncies que han de fer els serveis mínims i tampoc sabem qui es veurà afectat per l'aturada", ha concretat el portaveu del comitè de vaga, Adolfo Martin. "Sí que hem vist, però, que hi havia ambulàncies que no compleixen els requisits per sortir al carrer, perquè el motor els falla o tenen els seients trencats, i tot i així feien serveis", hi ha afegit el portaveu del comitè.
Tot i la vaga d'ambulàncies, el trasllat de pacients a urgències (per exemple, aquells accidentats) es garanteix al 100%. I pel què fa al transport no urgent, allò que se'n veurà més ressentit són les rehabilitacions i visites programades. "Però els trasllats per a tractaments d'hemodiàlisi, quimioteràpia o radioteràpia es faran, que són els que es cobreixen amb les ambulàncies grogues", ha precisat Martin.
Segons ha concretat el portaveu del comitè, en un dia, la plantilla de TSC sol fer uns 400 serveis. L'aturada parcial i indefinida que ha començat avui afecta aproximadament 550 treballadors, repartits arreu de la demarcació de Girona i la zona de l'Alt Maresme.

"Demanda social, no econòmica" 
CCOO, STSG i Sindi.cat recorden que la seva reclamació "no és econòmica, sinó social". "No volem diners, reclamem que l'empresa compleixi les pliques del concurs i garanteixi les condicions laborals", ha subratllat Martin.
Entre d'altres, els tres sindicats critiquen que les ambulàncies circulen "a 40 graus sense aire condicionat", que a les bases "hi ha rates i humitats", que a l'hivern hi treballen "sense calefacció" o que hi ha treballadors "a qui la roba de feina els hi va gran, perquè TSC no en facilita d'adequada".
A més, el comitè de vaga també critica que l'empresa es mantingui "inamovible" amb la seva pretensió de continuar-los aplicant els articles 40 i 41 de l'Estatut dels Treballadors (que són els que es refereixen a modificacions substancials de la jornada de treball i mobilitat geogràfica). "Ja ho ha fet tres vegades, i aquest setembre pretén fer-ho un quart cop", diu Martin.
"TSC sosté que la reorganització és per motius econòmics, però nosaltres no hi estem d'acord; el que fa és amenaçar empleats amb enviar-los a treballar a 90 quilòmetres de casa, amb intenció que s'abaixin la categoria laboral", afirma el portaveu del comitè de vaga. "I quan el treballador accepta, l'obliguen a fer les mateixes funcions que abans", hi afegeix.

"Oferta temerària" 
CCOO, STSG i Sindi.cat sostenen que "el problema de fons" de la situació en què es troben deriva directament de l'adjudicació del concurs. "Quan TSC s'hi va presentar ja sabia quin era el cost de la plantilla, i tot i això va fer una oferta temerària d'1,4 MEUR per sota de la sortida del concurs; ja preparava el terreny per recuperar els calers amb baixades de sou i categoria als treballadors", sosté Adolfo Martin. 
"No demanem diners, sinó que se'ns respectin les condicions", reitera el portaveu del comitè de vaga. A banda de les aturades, els tres sindicats també portaran aquest divendres les seves reivindicacions al carrer.
A les dotze han celebrat una manifestació pel centre de Girona i al vespre han tallaran el peatge de l'AP-7 a Maçanet de la Selva (la Selva, comtat de Girona).  

"Fora la màfia!", "Comín dimissió" i  "Luna, fot el camp!", crits de la manifestació  
Segons el Diari de Girona la manifestació d'aquest migdia ha començat a davant de Correus i, des d'aquí, passant per Jaume I i Pompeu Fabra, ha arribat fins a la seu de la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona. Mentre feien anar els xiulets, els manifestants han corejat consignes com "Fora la màfia!", "Comín dimissió" o "Luna, fot el camp!" (en referència al director de recursos humans de TSC, José Luis Luna).
La protesta l'encapçalava una pancarta on es llegia 'Fora privada del transport sanitari'. Però al llarg de la marxa n'hi havia d'altres que posaven 'TSC: Transport Sanitari Cremat', 'No volem euros, volem qualitat'  i 'País nou 1-O, mateixos lladres?'.
El portaveu del comitè de vaga, Adolfo Martin, ha criticat que l'adjudicatària no hagi complert els serveis mínims. "No ens han donat cap mena d'informació, però sí que tot allò urgent s'ha cobert al 100%, i el transport no urgent, en un 85%", ha dit, en referència a què TSC s'ha sobrepassat. Els sindicats també han criticat que, segons diuen, el SEM hagi enviat serveis especials als hospitals de Girona i Blanes (Selva). " No entenem el per què", ha precisat.  

Talls intermitents de trànsit  
Una concentració al peatge de Maçanet de la Selva, a un quart de vuit del vespre, ha fet talls de trànsit intermitents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada