dijous, 20 de juliol del 2017

Nova acampada a Le Porc Gourmet per reclamar l'acompliment de la nova llei de cooperatives

Els treballadors de la 'falsa cooperativa' Clavial han interposat tres denúncies a Inspecció de Treball i TAIC fa una assemblea dissabte a Terrassa on els treballadors esperen poder començar a canviar les condicions laborals.  
Els treballadors de Clavial, cooperativa amb seu a Vic i 956 socis treballadors, tenen presentades tres denúncies davant la Inspecció de Treball i el Departament de Treball de la Generalitat.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/07/2017   
Santa Eugenia de Berga (Osona, comtat d’Osona).-  

Llegim a DIRECTA que Càrnies en Lluita i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) han organitzat entre aquest dimecres i el dijous una acampada al davant de l’escorxador de Santa Eugènia de Berga (Osona, comtat d’Osona) Le Porc Gourmet. Ho fan coincidint pràcticament amb el primer aniversari de la primera, organitzada l’estiu de l’any passat, i en aquest cas per protestar pel que consideren incompliment del sector carni en complir la nova llei de cooperatives aprovada pel Parlament de Catalunya el mes de març passat. En concret, una part important de treballadors --i en conseqüència també socis-- de dues de les anomenades falses cooperatives, TAIC i Clavial, que abasteixen la pràctica totalitat de la plantilla de Le Porc Gourmet, van demanar el mes de maig passat la convocatòria urgent d’una assemblea per aprovar una modificació de les condicions laborals en la línia del que estipula la modificació de la llei. En no haver-se convocat encara aquesta assemblea en els termes que demanaven els treballadors, des de Càrnies en Lluita i la COS es va decidir tirar endavant aquesta segona acampada per protestar per l’incompliment.
En concret, els treballadors de Clavial, cooperativa amb seu a Vic i 956 socis treballadors, tenen presentades tres denúncies davant la Inspecció de Treball i el Departament de Treball de la Generalitat. Una d’elles, firmada per 179 socis treballadors, per no convocar l’assemblea extraordinària que havien demanat pel maig a través d’una sol·licitud firmada per 163 d’aquests treballadors. De fet, Clavial va arribar a convocar una assemblea el 10 de juny al recinte firal del Sucre de Vic. Era l’assemblea ordinària anual, entre altres coses, per aprovar els comptes de l’exercici de 2016. A diferència d’altres anys, s’hi van presentar prop de 200 socis treballadors, malgrat que en l’ordre del dia no hi havia el punt que havien sol·licitat de modificar les condicions laborals, sinó que només hi havia un punt informatiu sobre la nova llei de cooperatives.
Un cop començada l’assemblea, alguns treballadors van prendre la paraula per demanar que s’autoritzés entrar als seus assessors jurídics. Davant la negativa dels tres membres del consell rector, alguns treballadors van sortir a fora de la sala on s’estava fent l’assemblea, tot i que no del recinte, per fer-los entrar. Davant la situació que es va crear, el consell rector va decidir aixecar l’assemblea i va marxar. El consell rector, prèviament, havia sol·licitat la presència dels Mossos i s’hi van viure moments de tensió.

Una assemblea d'una cooperativa càrnia en un camp de golf 
La segona denúncia presentada contra Clavial davant Treball és firmada per 148 socis treballadors i precisament és pels incidents ocorreguts en aquella assemblea del 10 de juny i pel fet que se’ls impedís votar si s’autoritzava entrar als seus assessors jurídics. En una tercera denúncia, firmada per 48 socis treballadors, es demana al Departament de Treball, d’on formalment pengen les cooperatives, que es revisi la validesa de la ratificació dels tres membres del consell rector feta l’any passat. Segons fonts de Càrnies en Lluita, són els mateixos tres membres que hi ha des que es va crear la cooperativa i no els consta que es convoqués formalment la ratificació. Per això ara demanen a l’administració que investigui el cas.
Pel que fa a TAIC, sigles de Trabajadores Asociados de la Industria Cárnica, té seu a Terrassa i té més de 3.200 treballadors, la majoria ocupats en escorxadors de Catalunya, però també algun de l’Aragó. Se’ls va fer la mateixa sol·licitud que a Clavial, de convocar una assemblea extraordinària per modificar les condicions laborals i adaptar-les a la nova llei de cooperatives, però altre cop es va convocar l’assemblea ordinària anual pel 30 de juny sense aquest punt a l’ordre del dia. Sí que n’hi havia un d’informatiu sobre la nova llei de cooperatives. Davant la insistència dels treballadors que s’inclogués el punt, al final es va decidir ajornar l’assemblea ordinària i convocar-la per al 22 de juliol, dissabte vinent.
Aquella primera assembla del 30 de juny als locals que el Reial Club de Golf El Prat té a Terrassa. A la vista de la més que possible assistència multitudinària de socis treballadors, però, la d’aquest dissabte s’ha convocat al recinte firal de Terrassa. Des de la cooperativa es munta un autocar des de Vic per als socis treballadors que hi vulguin assistir, ja que la majoria viuen en aquesta ciutat. Bon part dels treballadors, però, hi aniran en caravana amb cotxes particulars, ja que algunes desconfien que l’autocar de l’empresa arribi a l’hora, segons han indicat fonts de Càrnies en Lluita. 

Poesia i debats sobre femenisme a l'acampada 
En el marc d’aquesta negociació amb TAIC i Clavial és el que es produeix l’acampada davant Le Porc Gourmet, un dels escorxadors catalans que més s’aprofiten del sistema de les anomenades falses cooperatives per estalviar-se costos salarials propis i imputar-los en aquests societats que, aprofitant-se de les llacunes de l’antiga llei de cooperatives, manllevaven drets als treballadors, en tant que suposadament socis propietaris de les empreses. La nova llei reconeix per als socis treballadors de determinades cooperatives un seguit de drets que fins ara se’ls negava, com un salari mínim d’acord amb el conveni del sector, o poder disposar de de remuneració econòmica en cas de baixa per malaltia o atur.
L’acampada es fa al descampat que hi ha al davant de l’escorxador. Cada vespre s’han farcit d’activitats en l’anomenat «Micro obert». Aquest dimecres s’hi van fer recitals de poesia i una taula rodona sobre feminisme i lluita, en col•laboració amb el col•lectiu Adona’t. Aquest dijous hi haurà un espectacle de màgia, més poesia i una taula rodona amb representants polítics, sindicals i de Càrnies en Lluita i Unitat contra el Feixisme i el Racisme. Entre les participants, hi haurà l’alcaldessa de Santa Eugènia de Berga, Anna Franquesa, que ja en altres ocasions s’ha mostrat crítica amb la política laboral de Le Porc Gourmet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada