dilluns, 10 de juliol del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 10 de juliol de 1946 neix a Partick (Glasgow) el militant anarquista, activista revolucionari internacionalista, escriptor i editor Stuart Christie

Stuart Christie
Stuart Christie. 
L'11 d'agost de 1964 es detingut a Madrid i acusat de ser membre de Defensa Interior i de portar explosius a altre anarquista, Fernando Carballo Blanco, amb la intenció de cometre un atemptat contra Franco. Havia transportat els explosius en tren fins a Perpinyà i a la sortida sud de la ciutat, a la Ruta d’Espanya, aquell mes d’agost amb molta circulació d’automòbils de turistes en vacances, va fer autoestop per passar la frontera pel Portús i agafar de nou el tren a Figueres.   


Stuart Christie:  
El 10 de juliol de 1946 neix a Partick (Glasgow, Escòcia) el militant anarquista, activista revolucionari internacionalista, escriptor i editor Stuart Christie.
En 1962 s'adhereix a la Federació Anarquista de Glasgow. L'11 d'agost de 1964 es detingut a Madrid i acusat de ser membre de Defensa Interior i de portar explosius a altre anarquista, Fernando Carballo Blanco, amb la intenció de cometre un atemptat contra Franco. Havia transportat els explosius en tren fins a Perpinyà (Rosselló) i a la sortida sud de la ciutat, a la Ruta d’Espanya, aquell mes d’agost amb molta circulació d’automòbils de turistes en vacances, va fer autoestop per passar la frontera pel Portús (Vallespir) i agafar de nou el tren a Figueres (Alt Empordà). Portava els explosius amagats al cos sota la roba.
L'1 de setembre de 1964 el consell de guerra condemna Carballo a 30 anys de presó i a Christie a 20. Al Regne Unit, un comitè, encapçalat per Bertrand Russell i per Jean-Paul Sartre, mobilitza l'opinió pública pel seu alliberament. El moviment anarquista internacional es va manifestar, especialment la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL). Nombroses accions de sabotatge es realitzaren arreu, com ara la del 18 d'agost de 1967 a Londres contra els automòbils de l'ambaixada espanyola --acció reivindicada pel Grup 1er de Maig.
El 21 de setembre de 1967, Christie va ser alliberat després de passar tres anys a la presó de Carabanchel (Madrid) gràcies a la pressió internacional.
En 1970, a Londres, amb Albert Meltzer, va crear el periòdic Blac Flag (Bandera Negra) i va tornar donar vida la xarxa de suport mutu i de solidaritat internacional amb els anarquistes víctimes de la repressió: Anarchist Black Cross (ABC, Creu Negra Anarquista). Els seus secretaris successius van ser tirotejats per la policia, com ara l'alemany Georg Von Rauch, o bé «suïcidats», com l'italià Giuseppe Pinelli.
Christie va ser detingut a finals d'agost de 1971, amb altres sis anarquistes, inculpats de pertànyer al grup d'activistes Angry Brigade (Brigada Iracunda) que havia comès diversos atemptats. El procés en va començar el 20 de maig de 1971 i va acabar-ne el 6 de desembre. Quatre inculpats van ser condemnats a dures penes de presó, però Christie va ser absolt després de passar 18 mesos en presó preventiva.
És coautor amb Meltzer del llibre The floodgates of anarchy (1970), i ha escrit The investigative researcher's handbook (1983), Stefano delle Chiaie. Portrait of black terrorist (1984), A study of the Revolution in Spain (1936-1937) (1998) i We, the Anarchists! A study of the Iberian Anarchist Federation (1927-1937) (2000). Ha publicat una autobiografia, The Christie file, en tres volums: My granny made me an anarchist (2002), General Franco made me a terrorist (2003), Edward heath made me angry (2004). Christie ha creat diverses editorials anarquistes: Cienfuegos Press (1972), Refract Publications (1982), Meltzer Press (1996) i Christiebooks.
Viu a Hastings, al sud d'Anglaterra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada