dilluns, 10 de juliol del 2017

Martí Guillem Sureda va participar en un acte militar el Dia de la Hispanitat de 2015 essent regidor per CiU, fent publicitat amb una foto junt al ministre d’Interior i instigador de l’Operació Catalunya, Jorge Fernández Díaz, i fins ahir el PDeCAT no el va destituir.

Efectius de l’Exèrcit i la Guàrdia Civil mentre feien l’exhibició divendres passat, davant la mirada de banyistes de la cala Illa Mateua, just ara que és l'any del Turisme Sostenible. 
Alguna cosa fa pudor a l’Escala, potser el futur POUM.  
Les candidatures convergents, des de les primeres municipals postfranquistes, sempre tenen un caire de calaix de sastre, on tot i entra mentre es defensi el Capital, igual que fa, a nivell espanyolista, el PP.  
Guillem, en l’any del Turisme Sostenible, al contrari, fa una exposició d’apologia al militarisme al seu càmping mentre patrocina unes maniobres de soldats i guàrdies civils per reafirmar el domini a Catalunya de l’Estat espanyol enfront el procés d’autodeterminació.  
El PDeCAT aparta el promotor de l’actuació militar a l’Escala, però Guillem afirma que de moment només deixarà l'acta i que no preveu per ara desvincular-se del PDeCAT.  
Ha estat una decisió presa pel comitè local del partit, i avalada tant per la federació territorial com la direcció nacional.  
Guillem diu que posa a disposició del portaveu municipal la seva acta de regidor.  
El grup municipal d’ERC a l’Escala se suma a les “exigències d’explicacions” de l’Ajuntament a la Subdelegació a Girona del Govern espanyol sobre les maniobres militars a l’Illa Mateua.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/07/2017    
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries).-    

Martí Guillem Sureda, en l’any del Turisme Sostenible, al contrari de celebrar-lo en el seu negoci turístic a Montgó (l’Escala, Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries), fa una exposició d’apologia al militarisme al seu càmping mentre patrocina unes maniobres de soldats i guàrdies civil per reafirmar el domini a Catalunya de l’Estat espanyol enfront el procés d’autodeterminació nacional català. Marti Guillem Sureda va participar en un acte militar el Dia de la Hispanitat de 2015 essent regidor independent per CiU --anava de número 2 en la candidatura escalenca, havent pencat en la campanya--, fent publicitat amb una foto al Facebook  junt al ministre d’Interior i instigador de l’Operació Catalunya, Jorge Fernández Díaz, i fins ahir el PDeCAT no el va destituir. Alguna cosa fa pudor a l’Escala, potser el futur Pla d’Ordenament Urbà Municipal (POUM), es comenta. Les candidatures convergents, des de les primeres municipals postfranquistes, sempre tenen un caire de calaix de sastre, on tot i entra mentre es defensi el Capital, igual que fa, a nivell espanyolista, el PP, però crida molt l’atenció que des de les eleccions de maig de 2015 la cap de llista, Mariona Solés Lopez, va dimitir al cap de poc temps, mentre el número 3 de la candidatura, Antoni Espinosa Teixidor, no va acceptar fer d’edil, i el número 5, l’advocat Robert Bosch Bruguera va entrar-hi i després de la dimissió de la cap de llista fa de portaveu del grup municipal convergent, quan solament havien tret quatre escons a l’Ajuntament, i no fou electe, igual que Montserrat Caldés Torrent, número 6 de la candidatura que ara és regidora. Amb la dimissió de Guillem, de fet destituït per la direcció del PDeCAT de cara a salvar la cara del Govern de la Generalitat en aquest moment de contesa política amb la monarquia espanyola, solament la número 4 de la llista, Laia Oriol Bonachera, és regidora electe de CiU el maig de 2015.

EL PARTIT FA PLEGAR MARTÍ GUILLEM SUREDA 
Llegim en la premsa convencional que El poc encert de la iniciativa promoguda divendres passat per l’aleshores regidor del PDeCAT a l’Escala, Martí Guillem, ha comportat que des del comitè local del partit se l’hagi destituït 48 hores després com a edil del grup municipal. La decisió ha estat avalada tant per la federació territorial de la formació política a les comarques gironines com per la directiva nacional. Aquesta conseqüència ve derivada de la important polèmica que va generar el fet que el regidor impulsés en col·laboració amb l’Exèrcit i la Guàrdia Civil una exhibició militar adreçada als clients del càmping Illa Mateua de la població, del qual Guillem és propietari. Després de valorar els fets i de parlar amb l’edil, el portaveu del PDeCAT a l’Escala, Robert Bosch, va prendre la decisió “a contracor” d’apartar-lo del grup municipal i així li ho va comunicar ahir al matí. Una de les opcions que aleshores hauria pogut seguir Guillem hauria estat mantenir la seva acta de regidor, amb independència de no estar integrat al PDeCAT. En la conversa que Bosch va tenir amb Guillem, però, aquest darrer li va transmetre que dimitia en no sentir-se acompanyat i que posava la seva acta de regidor a disposició de Bosch i del partit perquè sigui ocupada per un altre membre del grup.
La polèmica es va encetar el 7 de juliol, quan efectius de la base militar Álvarez de Castro a Sant Climent Sescebes (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) i agents de la Guàrdia Civil van simular a la cala de l’Illa Mateua que hi ha just davant del càmping de Martí Guillem a Montgó (l’Escala) com actuarien en un atac a la primera línia de costa. L’exercici d’assalt va ser inclòs des del càmping com una oferta d’animació turística cap als clients amb l’objectiu que coneguessin les activitats i les missions actuals dels dos cossos. Les crítiques envers la demostració no es van fer esperar tant en l’àmbit ciutadà com en el polític, i les xarxes socials van bullir en saber-se la notícia del desembarcament militar. Des de divendres mateix, a més, l’acció de Guillem va causar malestar entre els seus companys de la secció local del PDeCAT a l’Escala, els quals així ho van transmetre al seu portaveu. Per aquest motiu, i un cop valorada amb deteniment la situació, Bosch va prendre la decisió de fer fora Guillem com a regidor de la formació que lidera.
Bosch va explicar que el partit no estava còmode amb la iniciativa de Guillem ni amb la repercussió que estava tenint la seva acció. Va afegir que la destitució no va arribar el mateix divendres perquè era partidari de no prendre decisions ràpides, sinó de demanar primer explicacions sobre el que havia succeït i després actuar en conseqüència: “Guillem té bona relació amb totes les institucions. La seva empresa col·labora, entre altres, amb els Mossos i dóna suport a diversos projectes socials. Potser la destitució és injusta o radical, però no volem perjudicar el partit i hem pres la decisió que hem cregut més adequada pel bé comú del projecte. No som partidaris d’iniciatives que donin la sensació que no estem compromesos o alineats amb el procés”, va dir Bosch

PERE VILA: “LA POSICIÓ ÉS CLARA” 
El president del PDeCAT a les comarques gironines, Pere Vila, i altres membres de l’executiva territorial de la demarcació havien estat parlant des de divendres sobre aquesta qüestió amb els companys del partit a l’Escala. Vila va manifestar ahir que avala la decisió de Bosch. Abans que aquesta es tirés endavant es va comunicar a la direcció del partit a Barcelona, que també hi va donar el vistiplau. Vila va ressaltar, en aquest sentit, que la posició del PDeCAT en aquest assumpte “és clara”. Va indicar que, malgrat que l’agrupació és conscient que era una iniciativa “d’àmbit privat”, creuen que “no tocava”.
Altres formacions també van lamentar l’exhibició militar, i més coincidint amb la important tibantor de les relacions entre Catalunya i Espanya per la convocatòria del referèndum sobre la independència del proper 1 d’octubre. De fet, i sense anar més lluny, tan sols tres dies abans del qüestionat simulacre a l’Escala, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va invocar l’exèrcit com a garant de la unitat de l’Estat espanyol.

MALESTAR EN L’EQUIP DE GOVERN DE L’AJUNTAMENT DE L’ESCALA  
L’exhibició militar també va indignar i causar malestar al govern municipal de l’Escala, al qual no s’havia comunicat l’actuació. L’alcalde, Víctor Puga (PSC), va anunciar que des de l’Ajuntament es va remetre a la subdelegació del govern espanyol un escrit en què se’ls demanava explicacions. Alhora, el grup d’ERC de l’Escala va deixar palesa la seva “perplexitat” amb el fet que es realitzés una demostració de maniobres militars al municipi. “En cap cas podem estar d’acord amb una activitat militar com a atractiu turístic. Les explicacions de l’organització sobre l’esdeveniment, que el qualifica com un compromís amb la cultura de la pau i amb les forces de seguretat, ens semblen absolutament fora de lloc, i encara més en el context que viu el país.”

ERC VEU GREU UNES MANIOBRES MILITARS EN TERRENY PÚBLIC 
ERC també veu greu que es realitzés “l’espectacle” en terreny públic: “Podia induir a equívocs als nostres visitants que, fins i tot, haurien pogut pensar que era un acte organitzat de manera institucional”. Els republicans, a més, se sumen a les “exigències d’explicacions” del consistori a la subdelegació.

RECORREGUT POLÍTIC DEL REGIDOR 
“Des de fa 30 anys, la nostra empresa ha estat respectuosa amb totes les persones i institucions de la societat. Estem oberts a diverses sensibilitats i maneres de pensar; i hem fet aportacions i col·laboracions amb tot tipus d’entitats i col·lectius.” Són part dels arguments que la direcció del càmping Illa Mateua va emetre en un comunicat, arran de l’allau de reaccions negatives que va provocar l’exhibició. Aquesta acció ha costat a Guillem la seva pertinença al PDeCAT de l’Escala, grup del qual era regidor (a l’oposició) des dels comicis del 2015. La seva anterior trajectòria havia estat lligada a altres partits. Havia format part d’ICV i, en les eleccions del 2003, es va presentar a la llista del PSC. Quan només s’havia arribat a la meitat del mandat, però, va plegar, molest pel fet que CiU oferís al PSC entrar al govern i que els socialistes acceptessin. A banda, en les eleccions del 2011 va sondejar ERC, si bé als republicans no els va convèncer el seu perfil. I, abans dels comicis del 2015, el seu nom havia sonat a l’Escala com a cap de llista del PP. Precisament, el Dia de la Hispanitat d’aquell any va publicar una foto al Facebook on sortia amb l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

CRÍTIQUES A BOSCH I PETICIONS DE DIMISSIÓ 
L’actitud en tot aquesta crisi del grup municipal de CiU a l’Escala per part del portaveu Robert Bosch ahir va provocar a la xarxa un seguit de queixes i fins i tot es demana que segueixi el camí d’en Guillem, i també dimiteixi.
Bosch,  va comunicar la dimissió de Guillem a través dels seus comptes de Twitter i Facebook, tal i com ho va avançar ahir VilaWeb. Bosch va acceptar la dimissió del regidor escalenc «a contracor» i «pel bé comú del país, del projecte i del partit». En la publicació a les xarxes socials, Bosch agraïa al regidor Martí Guillem «la feina feta, que ha sigut molta i molt bona». Per al líder del PDeCAT a l'Escala, va ser una «decisió excepcional» en un «moment excepcional». A les xarxes socials Bosch es va fer un embolic en una conversa amb un altre usuari i assegurava que l'havia destituït. El portaveu del PDeCAT a l'Ajuntament de l'Escala assegura que va acceptar la dimissió de Guillem. Tot plegat ha arribat després de la polèmica protagonitzada fa tres dies pel simulacre de l'Exèrcit i la Guàrdia Civil a l’illa Mateua, de Montgó.

LES LLÀGRIMES DE COCODRIL I CRÍTICA AL REFERÈNDUM PER PRECIPITAT   
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, en roda de premsa Martí Guillem assegura que ha estat "víctima dels seus errors" i de "la situació política actual" a Catalunya. Així, Guillem ha valorat aquest dilluns la seva pròxima dimissió arran de l'exhibició militar que divendres es va fer davant del seu càmping de Montgó, a l'Escala. "He estat víctima d'un linxament personal", ha afirmat tot insistint que "cal una reflexió sobre si això ens portarà on volem". En aquest sentit, Guillem ha remarcat que no ha estat la única "víctima" i que si ara repetís l'activitat militar potser ho faria diferent. En referència al referèndum d’autodeterminació, ha dit que ha pres la decisió per no perjudicar el procés sobiranista català però ha afirmat que "no hem de tenir pressa per convocar consultes que tenen certes dificultats".

PARLA DE FRACTURA SOCIAL A CATALUNYA, COM EL GOVERN DEL PP
Guillem també ha assegurat  que ell sempre ha cregut que no hi havia fractura social però ha matisat que, després dels fets, veu una "esquerda" a la societat catalana.
L'actuació, que es va fer davant de les instal·lacions, simulava un assalt en línia de costa on els militars, armats, feien ràpel i nedaven fins arribar a les dependències del càmping. Un cop dins van organitzar una conferència i van visitar una exposició que explicava els orígens de la base militar de Álvarez de Castro, a Sant Climent Sescebes, fortament contestada per la plataforma Alto el Foc a l’Albera i altres entitats. "Vist el rebuig que ha generat a la societat i tot i que la majoria de clients ho han vist bé, vaig prendre la decisió", ha insistit. Tot i això, ha dit que si hagués de tornar a fer un acte així, potser ho faria "en un altre format menys mediàtic".
La pregunta del milió és qui va avisar l’Agència Catalana de Notícies i TV3, els mitjans de la Generalitat, no els altres (EFE o TVE, els privats, els locals de l’Escala --ràdio i televisió--). Va ser algun client del càmping que coneixia aquesta “animació” anunciada, va ser el mateix Guillem o va ser el CNI com a una altra provocació de l’Operació Catalunya, per crear un problema al PDeCAT i a Junts pel Sí? A veure si això s’aclareix d’una vegada. Potser, tot plegat és un pla traçat contra el referèndum d’autodeterminació? No seria gaire estrany i Guillem de provocador de l’Estat. Solament és una pregunta. I que dirà a l’alcalde de l’Escala la Subdelegació a Girona del Govern espanyol sobre els fets a l’Illa Matreu, en plena temporada turística.  

ES COMPARA AMB BAIGET I ACUSA EL PROCÈS DE SOBIRANISTA DE “MANIQUEU” 
Amb tot, Guillem ha remarcat que no ha estat l'"única víctima" del clima actual (en clara referència a l'exconseller Jordi Baiget) i ha afirmat que "cal una reflexió". "Potser un clima més tolerant i menys maniqueu sumaria més gent al procés". En aquest sentit, ha afegit que "no anem bé amb la divisió entre bons i dolents" i que "s'han d'acceptar idees discrepants per incorporar el màxim de gent". Un màxim, ha dit, que "no es troba als extrems sinó al mig".

GUILLEM NO ÉS DESVINCULA DEL PDeCAT 
Guillem ha insistit que "no és cap crítica" al Govern de la Generalitat de Catalunya i que mai faria res que pogués perjudicar-lo. Malgrat això, ha afirmat que "cal eixamplar el procés i no hauríem de tenir pressa en convocar una consulta que té certes dificultats". El regidor dimissionari, que de moment només deixa l'acta i que no preveu per ara desvincular-se del PDeCAT, ha dit també que ell sempre ha defensat que no hi ha fractura social a Catalunya però que, arran dels fets, "potser hi veig una certa esquerda".

ELOGIA L’ACTITUD DE BOSCH DE TAPAR EN UN PRIMER MOMENT LA SEVA PROVOCACIÓ INTOLERABLE  I ESTÀ CONTENT PEL SUPORT DE LA GUÀRDIA CIVIL
Amb tot, ha elogiat la secció local del partit i ha negat cap tipus de pressió per fer-lo plegar. "Al contrari, he rebut moltes trucades de suport tant dels cossos de seguretat com de membres de tots els colors polítics", ha insistit.
Ha criticat, en canvi, la persecució a la que, afirma, l'han sotmès algunes persones a les xarxes socials i en algunes webs. Per això, ha repassat el seu currículum polític i la seva història familiar tot remarcant que els seus cognoms no deixen dubtes de la seva "catalanitat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada