divendres, 28 de juliol del 2017

L’informe que fa tremolar la classe política de Girona

El jutjat investiga la gestió de l'antic conseller delegat d'Aigües de Girona
 Narcís Piferrer.
Un informe de l’Agència Tributària demana que s’investiguin els càrrecs públics que han tingut alguna responsabilitat a AGISSA.  
La investigació podria afectar una trentena de persones i podria arribar fins la Presidència de la Generalitat, segons ARIET.CAT.  





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/07/2017   
Girona/Salt/Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona).-    

Llegim al web gironí ARIET.CAT que Girona S.A., l’empresa investigada per un frau milionari al servei municipal d’aigua, va comprar l'any 2012 vint-i-sis lots de Nadal, sis pernils ibèrics i diverses caixes de vi. Tot plegat va costar prop de 20.000 euros. Qui va rebre aquests regals tan exclusius? La plantilla de l'empresa? Impossible, atès que només hi treballaven set persones. La resposta no la coneixem, però un informe de l’Agència Tributària apunta en una direcció molt concreta: la classe política que ha permès als directius de Girona S.A. enriquir-se a través dels rebuts de l’aigua durant els últims vint-i-cinc anys.
El servei d’aigua es va privatitzar el 1975, a les acaballes del franquisme. La concessió va caure en mans de Girona S.A., una empresa fundada per persones molt properes al règim. El 1992 el servei es va transferir a Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (AGISSA), una societat mixta participada en un 20% pels municipis i en un 80% per Girona S.A. En teoria, aquesta fórmula havia d'incrementar el control públic, però a la pràctica es van permetre tota mena d'abusos. Pel consell d’administració d’AGISSA hi van passar desenes de càrrecs públics vinculats al PSC i a CiU que van permetre que la societat arribés al límit de la fallida. Els va fallar la vista o es van deixar seduir pels directius de Girona S.A.?
La gestió d’AGISSA es va començar a qüestionar el 2013, quan l’aleshores alcalde Carles Puigdemont va allargar la concessió vuit anys més, malgrat les protestes ciutadanes i malgrat les nombroses irregularitats detectades per una auditoria externa. L'any 2015 la CUP-Crida per Girona va portar el cas als tribunals. Inicialment, la querella presentada per la formació independentista anava dirigida contra Narcís Piferrer, directiu de Girona S.A. i ex conseller delegat d’AGISSA, però la fiscalia no es va conformar amb una figura de tan poc relleu. En quatre anys, les irregularitats s’han transformat en un cas de corrupció que podria empastifar personatges que han ocupat o ocupen la primera línia de la política catalana.
L’últim document relacionat amb la investigació que s’ha filtrat a la premsa és un informe de l’Agència Tributària que analitza detalladament els comptes d’AGISSA i de Girona S.A. Les conclusions són demolidores. L’informe explica que Girona S.A. saqueja de forma sistemàtica els comptes d’AGISSA cobrant centenars de milers d'euros per serveis que mai es realitzen. Segons l’Agència Tributària, AGISSA seria una empresa perfectament rendible si no fos per la cobdícia dels directius de Girona S.A., que cada any s’enduen més de 400.000 euros de la societat mixta. En total, l’Agència xifra en més de set milions d’euros l’import extret de forma irregular de la caixa comuna.
El llistat de maniobres per buidar els comptes d’AGISSA és llarguíssim. Per posar només un exemple: Girona S.A. factura cada any 187.000 euros en concepte de "despeses d’estructura". Aquestes despeses inclouen, suposadament, els sous d’un conseller delegat, un director administratiu i un director tècnic. A l’hora de la veritat, però, Girona S.A. només ofereix els serveis d’un conseller delgat i un director tècnic, que treballen entre dues i quatre hores al dia per AGISSA i que a més ja estan contractats directament per la societat mixta.
Segons l'Agència Tributària, el servei d'aigua s'ha gestionat "sense cap lògica econòmica", ja que no hi ha cap raó que expliqui l'endeutament d'AGISSA i l'encariment dels rebuts. L'informe considera que els 400.000 que Girona S.A. extreu cada any de la societat mixta són "absolutament desorbitats i no corresponen a la prestació de cap servei". Aparentment, aquests diners només serveixen per elaborar informes que justifiquen el saqueig i, sobretot, per pagar els capricis dels directius. L’informe inclou molts exemples que demostren que personatges com Narcís Piferrer o Joan de Llobet han utilitzat el servei municipal d’aigua per viure a cos de rei. Joies, viatges, clubs de golf, àpats al Celler de Can Roca... les factures de Girona S.A. contenen els mateixos excessos que les targetes black de Caja Madrid.
Però l’Agència Tributària no en té prou amb denunciar els abusos comesos pels directius de Girona S.A. i apunta a una possible complicitat dels responsables polítics que han passat pel consell d’administració d’AGISSA. Com pot ser que els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter no estiguessin al corrent del frau, si es realitzava de forma tan indiscreta? L’informe assegura que les administracions públiques "sabien perfectament" el que succeïa a AGISSA i que fins i tot van promoure les pràctiques irregulars a través de convenis que afavorien de forma "clara i injustificada" Girona S.A. L'informe també alerta que les administracions públiques han "ocultat" el frau amb informes que emmascaraven el funcionament de l'empresa mixta. L’Agència Tributària posa molta atenció a la pròrroga que es va firmar l’any 2013, quan Carles Puigdemont era alcalde i membre del consell d’administració d’AGISSA. Aquell any ja s’havien detectat diverses irregularitats i una mobilització ciutadana reclamava una gestió pública i transparent del servei d’aigua. Tot i això, el govern municipal va prorrogar la concessió vuit anys més i va obrir noves vies de negoci a Girona S.A., com ara la possibilitat de concedir un crèdit de 3,7 milions a AGISSA a un tipus d’interès del 12%.
Tot plegat ens porta a la pregunta inicial: qui va rebre els vint-i-sis lots de Nadal? Qui assistia als àpats al Celler de Can Roca, pagats amb la VISA de Joan de Llobet i classificats en els comptes de Girona S.A. amb el concepte "molt revelador" de "RELACIONS / REPRESENTACIONS / DIETES"? De forma implícita i sense mencionar ningú en concret, l'informe es pregunta en diverses ocasions si la classe política va rebre alguna mena de contrapartida per part dels directius de Girona S.A.  El document subratlla que l'empresa no ha volgut justificar moltes de les seves despeses i que alguns pagaments han tingut un "destí desconegut". L'Agència Tributària sospita que els membres del consell d'administració d'AGISSA, des de 1992 fins a l’actualitat, poden haver incorregut en diversos delictes penals i suggereix al jutjat d’instrucció que actuï en aquest sentit. Aquesta recomanació es podria traduir en una allau d’imputacions que sacsejaria de dalt abaix la política gironina, ja que per la societat mixta hi han passat una trentena de càrrecs públics dels tres municipis implicats.  

La CUP-Crida per Girona exigeix al consistori gironí que es querelli contra Girona S.A.   
Per la seva banda la CUP-Crida per Girona manifesta que aquest matí en relació amb el nou informe jurídic encarregat per l’Ajuntament de Girona sobre les males pràctiques en la gestió d’AGISSA. La formació considera que l’estudi dona la raó a la formació de l’esquerra independentista respecte a l’existència d’irregularitats que poden constituir delictes penals, i per això ha exigit al govern que presenti la querella contra Girona S.A. “sense més dilació”.
D’aquesta manera, la CUP-Crida per Girona creu que “ara que l’Ajuntament ja té tots els informes i estudis possibles en què es denuncien irregularitats és l’hora de passar als fets i interposar una querella judicial contra Girona S.A.”. Les actuacions que, segons el nou informe, podrien ser constitutives de delictes tenen a veure amb el laboratori d’anàlisi de Montfullà, treballs de recerca de fuites, el pagament de l’assessorament jurídic de Girona S.A. amb fons d’AGISSA i el lloguer d’una nau a Fornells.
La formació de l’esquerra independentista s’han mostrat molt crítics amb la “lentitud i manca de contundència” del govern gironí a l’hora de denunciar i exigir responsabilitats a la part privada de l’empresa d’aigües davant els nombrosos indicis de delicte. En aquest sentit, han sol·licitat que al Ple municipal del setembre l’equip de govern inclogui un punt a l’ordre del dia sobre AGISSA, per tal d’acordar un pla de mesures immediates per afrontar l’actual situació.

Demana un Consell d’administració extraordinari d’AGISSA per cessar Ballell 
Finalment, des del grup municipal han reclamat al govern gironí que sol·liciti la celebració d’un consell d’administració extraordinari d’AGISSA per sol·licitar el cessament de l’actual conseller delegat de la societat, Xavier Ballell, que és dirigent de Girona S.A. i està imputat en el procés judicial. Cal recordar que algunes de les irregularitats que denuncia el nou informe fan referència a actuacions recents de Ballell, com ara el pagament de les despeses d’assessorament jurídic per la denúncia contra Girona S.A. amb diners d’AGISSA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada