diumenge, 2 de juliol del 2017

Les associacions de veïnes i de veïns del Barri Vell i de Sant Pere de Galligants a Girona volen una moratòria de permisos de pisos turístics

Reunió de veïns del Barri Vell celebrada aquesta setmana.
Reunió veïnal del Barri Vell i Galligants celebrada aquesta setmana 
Les entitats consensuen un document en què reclamen llicències temporals de tres anys renovables i amb l'acord dels propietaris i llogaters del bloc.  
L’Ajuntament de Viladamat no vol més allotjaments turístics al nucli urbà del poble.  
El govern municipal aprovarà una ordenança que no permetrà noves altes d’allotjaments turístics al nucli urbà.  
Es tracta d’un municipi de 478 habitants, a només 4 km de la platja d’Empúries, i disposa de 187 places turístiques (83 places hoteleres i 104 en habitatges d’ús turístic.  
Diu que no aporten vida al poble i que generen conflictivitat.  
 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/07/2017   
Girona (Gironès).-   

Llegim en la premsa convencional gironina que l'Associació de Veïns del Barri Vell-Centre i l'Associació Cultural Burg de Sant Pere de Galligants han consensuat un document de propostes que lliuraran a l'Ajuntament de Girona on plantegen una moratòria temporal pel que fa a la concessió de llicències de pisos turístics. El text recull un seguit de propostes com ara fer un llistat dels pisos turístics a la ciutat, amb un cens real per zones o barris, o fer un estudi en profunditat de com l'activitat de pisos en règim de lloguer turístic afecta el preu dels lloguers dels habitatges destinats a lloguer de residència permanent.

UN 5% DEL TOTAL D’HABITATGES  
També volen que s'identifiqui «clarament» a la façana els edificis amb aquest tipus d'establiment, que es reguli el nombre de pisos turístics de manera que no superin el 5% del total d'habitatges del barri i evitar la concentració de la propietat i la gestió d'aquests habitatges.
Altres mesures proposades és que s'atorguin llicències amb durades inicials de tres anys i que s'hagin de renovar amb un increment de la taxa i que sigui necessari disposar d'un document de conformitat de propietaris i llogaters del bloc. També que es facilitin eines de participació al veïnat per al seguiment i desenvolupament de les propostes i de qualsevol pla o projecte de l'Ajuntament gironí que es faci al voltant dels habitatges d'ús turístic.
Finalment, reclamen al govern municipal gironí que faci públic quin model de Barri Vell està dissenyat «tenint en compte un discurs conjunt més enllà de les suma de criteris particulars de les diferents àrees municipals».

A VILADAMAT, NO MÉS ALLOTJAMENTS TURÍSTICS  
Llegim en la premsa convencional comarcal que la problemàtica i les queixes veïnals lligades a l’encaix dels pisos i allotjaments turístics també ha arribat a Viladamat (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d’Empúries). L’equip de govern  de l’Ajuntament, format per la CUP, ha pres la decisió de posar-hi fre aturant l’increment del nombre d’allotjaments d’ús turístic al nucli urbà del municipi, perquè considera que no respon al model de poble que es necessita.
Viladamat és un municipi de 478 habitants, a només 4 km de la platja d’Empúries, i disposa de 187 places turístiques (83 places hoteleres i 104 en habitatges d’ús turístic). Ara, però, l’Ajuntament ha començat a rebre queixes, bàsicament per les molèsties de soroll que generen alguns d’aquests pisos al nucli del poble. “No es tracta de prohibir, però una cosa són els allotjaments turístics situats en masies i el turisme rural, i una altra cosa són els pisos turístics al nucli del poble”, diu l’alcalde, Robert Sabater i Costa.
En el pròxim ple municipal, el govern de l’Ajuntament sotmetrà a votació (i aprovarà ja que la CUP governa amb majoria absoluta) una ordenança reguladora que no permetrà l’alta de cap més places d’ús turístic al nucli urbà. Es permetrà continuar l’activitat dels que hi ha ara, i es podran demanar noves creacions d’allotjaments turístics en cases aïllades i masos als afores del nucli urbà.
L’ordenança també recollirà les obligacions d’aquest sector previstes en la normativa aplicable a Catalunya (horaris i soroll), taxes i sancions dels propietaris i gestors que no respectin aquestes obligacions.
El govern municipal té el convenciment que la majoria d’allotjaments d’ús turístic que hi ha dins del nucli urbà fan competència al lloguer convencional, no aporten vida al poble i generen un nombre creixent de conflictes veïnals.
De fet, l’ús de les places turístiques en edificis dels carrers de Viladamat correspon a un complement dels turisme convencional de masses que hi ha a la veïna població de l’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries), molt i molt allunyat al model del turisme ecocultural i sostenible.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada