dimarts, 25 de juliol de 2017

L’Ajuntament de Sarrià de Ter multa amb 900 euros Hinojosa pels sorolls

L’Ajuntament va fer un mesurament, fa una setmana, i la fàbrica encara superava en 4 decibels el límit establert.  
El Consistori li dona un termini de 15 dies per solucionar el problema de la pudor.  TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 25/07/2017  
Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona).-   

L’Ajuntament de Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona) ha sancionat amb 900 euros l’empresa paperera Hinojosa per haver superat en 4 decibels el límit establert, fixat en 50 per les ordenances municipals. L’últim mesurament es va fer fa una setmana, un cop la moratòria, prevista en les ordenances, va finalitzar. L’empresa va millorar el seu registre anterior, fet que ha implicat passar d’una falta greu a una de lleu i rebaixar la sanció. Tot i aquesta sanció, el regidor de Territori i Serveis Públics del municipi, Narcís Fajula, va explicar ahir que d’aquí a dos mesos tornaran a mesurar els sorolls que genera la fàbrica i si encara supera el límit tornaran a sancionar l’empresa i aquest cop s’afegirà un suplement a la multa per reiteració.
En aquest sentit, l’Ajuntament ja va avisar que seria contundent amb l’empresa si no se solucionaven els problemes. De fet, l’equip de govern del municipi va enviar ahir una carta a tots els veïns en què assegura que les problemàtiques es resoldran “perquè ens interessa a tots”.

Quinze dies per a la pudor  
En l’escrit, l’Ajuntament també explica que dona a l’empresa un termini de quinze dies per solucionar el problema de la pudor, que també genera molèsties als veïns. Fajula va assegurar a aquest diari: “Fins ara volíem ser dialogants i enteníem aquest primer any per posar en marxa la fàbrica, però ara ja han tingut prop d’un mes i mig la fàbrica al cent per cent.” El regidor també va explicar que establir un límit per a la pudor és complex i que, a més, no hi ha una ordenança específica al municipi sobre aquesta qüestió. Tot i així, el regidor va afirmar que un cop s’acabi aquest termini de quinze dies es demanarà quines millores s’han implementat a la fàbrica i si els problemes persisteixen el consistori buscarà alguna manera per mesurar la pudor que desprèn la fàbrica. A més, també va assegurar que no descarten iniciar un procés administratiu per poder trobar una manera de sancionar l’empresa. En cas que no es trobés la fórmula per la via administrativa, el regidor no va descartar que s’optés per la via judicial.
L'Ajuntament de Sarrià de Ter va donar un ultimàtum de quinze dies a l'empresa Hinojosa perquè solucioni el problema de pudors. La decisió arriba després de les queixes veïnals creixents per les molèsties de les males olors originades en aquesta empresa paperera del municipi. Consistori i companyia van pactar un calendari d'actuacions per solucionar les queixes, que s'acaba l'abril de l'any que ve. La pressió veïnal ha fet que el consistori mogui peça i li demani acabar amb les pudors ja. Una altra queixa relacionada amb la paperera de Sarrià és amb els sorolls que provoca. En una carta als veïns del municipi, l'alcalde informa que ja se'ls ha sancionat perquè Hinojosa sobrepassava els nivells acústics permesos.
Ultimàtum de Sarrià de Ter a l'empresa Hinojosa. L'Ajuntament, segons va anunciar en un comunicat enviat als veïns, els ha donat quinze dies perquè solucionin els problemes de les males olors. Un mal que els veïns ja van denunciar fa mesos i que s'ha accentuat en les darreres setmanes. El passat mes de març, l'empresa va demanar «paciència» per poder resoldre la problemàtica posant a to tota la maquinària de la fàbrica, tot i que ja va alertar que era «impossible» fer-les desaparèixer del tot. Divendres passat, el consistori es va trobar amb els seus responsables i els va donar dues setmanes per arreglar-ho.

Carta del govern municipal als veïns i a les veïnes 
En la carta, firmada per l'alcalde, Roger Torrent, i tot l'equip de govern municipal, avisen que en cas que no hi hagi canvis en aquest termini «emprendran totes les accions d'altre tipus» que estiguin a les seves mans. També recorden que l'administració competent és la Generalitat. Per aquest motiu, el passat mes de juny van demanar a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic que controlés de prop l'empresa. «És precisament la Generalitat l'administració competent, donades les característiques de l'empresa, no només en concedir els permisos d'activitat, sinó i sobretot, a l'hora d'exercir les funcions inspectores i sancionadors que corresponguin» afirmen tot assenyalant que els consta que el govern ja ha engegat els procediments corresponents.
L'Ajuntament de Sarrià de Ter sí que té competències en matèria de soroll. És precisament per aquest motiu que en aquest comunicat informen que l'empresa Hinojosa ja ha rebut sancions per excedir-se dels límits permesos.

Taula de seguiment 
El passat mes de març, Ajuntament, Hinojosa i veïns van decidir crear una Comissió de Seguiment dels compromisos de l'empresa entorn als problemes ja expressats pels veïns. Després de l'arribada de l'estiu, el malestar veïnal va tornar a créixer. Els compromisos s'havien d'anar desplegant fins a l'abril de l'any que ve. El Consistori de arrià admet que s'han fet progressos i que l'empresa havia fins i tot retallat terminis.
En relació amb les pudors, el consistori té localitzats dos focus dins l'empresa paperera. Un seria la depuradora on s'ha instal·lat una sitja per recollir els fangs depurats. L'altre focus seria la pasta del paper, per la qual cosa han canviat els contenidors per una compactadora.
Hinojosa va arribar a Sarrià després del tancament de l'antiga Torraspapel el passat octubre. La voluntat era produir 90.000 tones anuals de paper. Per fer-ho possible, va invertir 30 milions per remodelar l'edifici, adquirir maquinària nova i construir una depuradora.

Més contundència en els afers de l’empresa Hinojosa  
Per la seva banda, el PDeCAT de Sarrià de Ter ha assegurat en un comunicat que “es desmarca completament de la posició de l’equip de govern”, i demana més contundència. A més, plantegen la possibilitat de la suspensió de l’activitat si els problemes continuen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada