dimarts, 4 de juliol del 2017

L’Ajuntament de Cruïlles junt a la PAAC i al CEPA reclamen el pla per buidar Vacamorta

El Consistori i la plataforma contrària a l’abocador exigeixen a la Generalitat i l’empresa gestora una proposta en un termini d’un mes.  
Ofereixen consultar a tècnics independents com fer-ho.  
Panoràmica recent de la superfície de l'abocador de Vacamorta, amb els residus colgats i confinats sota una capa de terra de vint centímetres d’espessor.




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/07/2017  
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà, comtat de Girona).-   

Llegim en la premsa convencional comarcal  que l’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà, comtat de Girona), la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC) i el CEPA (adscrit a Ecologistes de Catalunya) van donar ahir a la Generalitat un mes de termini perquè presenti un pla de buidatge del dipòsit de residus especials i industrials de Vacamorta, a Cruïlles.
L’alcalde del municipi, Salvi Casas, va recordar que ja passen tres anys llargs de l’última sentència que ordenava, a més de la clausura de l’abocador, la restitució de les antigues terreres al seu estat anterior al dipòsit de residus.
L’estimació més estesa és que s’hi concentren uns 2,2 milions de tones colgades dins del clot entre l’any 2003 i finals del 2014, quan l’anterior conseller de Territori de la Generalitat, Santi Vila, va acatar parcialment l’última sentència judicial tot ordenant el cessament dels abocaments i la cobertura d’una capa superficial de vint centímetres de terra per clausurar indefinidament el dipòsit.
L’argument de la Generalitat i l’empresa gestora, Recuperació de Pedreres SL, és que el procés tindria un cost de 150 milions d’euros, caldrien uns 140.000 viatges de camions de gran tonatge i es trigaria onze anys, molts més dels dos decretats per sentència.
L’última interlocutòria del TSJC, feta pública la setmana passada, critica que, malgrat tot, tres anys després no s’hagi iniciat la feina.

VOLEN GESTOS 
D’entrada, l’alcalde de Cruïlles i les entitats opositores al dipòsit de Vacamorta  no entren a valorar el termini idoni, entre els dos anys de la sentència i els onze que diu la Generalitat, però insisteixen en la viabilitat del buidat i, a banda del pla i la reunió de la comissió de seguiment constituïda el 2015, ofereixen que el disseny de l’operació es faci amb tècnics independents.
Casas avançava ahir que volen començar a veure gestos des de Territori i, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, recordava que és responsabilitat seva perquè “durant disset anys han defensat un abocador amb moltes sentències en contra”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada