dissabte, 1 de juliol del 2017

El Col·loqui Internacional Walter Benjamin, 2017, tindrà lloc els dies 28, 29, 30 de setembre, i el 8 d’octubre a Girona i Portbou

“Intel·lectuals i compromisos a l’època contemporània. Cent anys després de la Revolució d’octubre” serà el tema a tractar en un col·loqui interdisciplinari i exhaustiu. 
Això a la llum de l’impacte de la Revolució soviètica en bona part del segle XX per arribar a la complexitat inherent del món globalitzat. 
L’organitza la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona i el Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera). 
 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 01/07/2017
 Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada).- 

El Col·loqui Internacional Walter Benjamin, 2017, e tindrà lloc els dies 28, 29,  30  de setembre,  i el 8  d’octubre a Girona (Gironès, comtat de Girona) i Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada). Aquest col·loqui l’organitza la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona i el Museu Memorial de l’Exili (la Jonquera, Albera, Alt Empordà, comtat d’Empúries), amb la co-organització de l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya,  l’EUROM (European Observatory on Memories) de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Perpinyà (Rosselló, comtat del Rosselló). Hi col·labora: Ajuntament de Portbou, Associació Passatges de Cultura Contemporània, Nau Côclea, La Guerrilla Comunicacional i Radio 3.
“Intel·lectuals i compromisos a l’època contemporània. Cent anys després de la Revolució d’octubre” serà el tema a tractar en un col·loqui interdisciplinari i exhaustiu que té el propòsit de ressaltar les transformacions de la figura de l’intel·lectual a la llum, primer, de l’impacte de la Revolució soviètica en bona part del segle XX per arribar, segonament, a la complexitat inherent del món globalitzat. Amelia Valcárcel (Universitat de Oviedo), Enzo Traverso (Cornell University), Emmanuel Faye (Université de Rouen) o Ferran Gallego (Universitat Autònoma de Barcelona)  figuren entre una extensa nòmina de ponents.
Així mateix, el diumenge 8 d’octubre es portarà a terme la ruta a peu de Banyuls de la Marenda (Albera marítima, Rosselló, comtat de Peralada) a Portbou.  Un projecte de la Nau Coclea que comptarà amb una intervenció artística.
Tant per assistir al Col·loqui com per a participar en la caminada cal inscriure’s prèviament:
Col·loqui: [info@museuexili.cat] o  972556533
Ruta a peu: (0034)  972125161 

Cent anys després de la Revolució d’Octubre. Intel·lectuals i compromisos en l’època contemporània
Aquest any 2017 es commemora el centenari de l’anomenada Revolució d’Octubre  que va comportar la creació d’un estat socialista disposat a desafiar l’ordre internacional capitalista. Aquest  fet va tenir una influència decisiva durant tot el segle XX. La revolució i sobretot el posicionament a favor o en contra d’aquella nova realitat estatal va ocupar la centralitat en el debat de les idees i el compromís polític. Elogis, crítiques i reaccions a aquella  revolució i a les seves conseqüències / influències van configurar un autèntic camp de batalla de les idees. Aquest escenari va contribuir a realçar el paper públic de l’home de lletres, el filòsof, l’artista, el científic en relació a la seva actitud política o ètica en una societat moderna que es caracteritzava pel gran desenvolupament dels mitjans de comunicació. La transcendència d’aquests compromisos no restava en l’esfera reclosa de l’acadèmia, sinó que tenia un  autèntic pes social o fins i tot podia articular directament l’agenda política.  Comunisme, nazisme, feixisme, antifeixisme, anticolonialisme, lluites per la democràcia i la llibertat, pacifisme... van esdevenir almenys fins als anys 60 del segle XX l’eix de grans lluites tant situades en el terreny bèl·lic com en l’àmbit intel·lectual.
L’obertura i la irrupció de nous discursos intel·lectuals i polítics a la fi dels anys seixanta, el descrèdit del socialisme real que es va acabar de confirmar a partir de 1989 i el triomf d’un liberalisme que encarnava la suposada fi de la història arraconava el paper de l’intel·lectual “engagé” clàssic. No obstant això, els desequilibris i el caos latents i evidents produïts arreu per l’expansió del model neoliberal van obrir noves perspectives de pensament i d’acció política que van esdevenir un punt de no retorn com la irrupció dels feminisme(s)i les diverses perspectives de gènere, les mirades postcolonials, el compromís en la resolució de conflictes i les lluites en favor de la restitució de la pau, la memòria democràtica  i el respecte dels drets humans.
En aquest col·loqui, davant la magnitud de la temàtica proposada, sense voluntat totalitzadora s’atendran de manera limitada algunes d’aquestes qüestions a fi de ressaltar les transformacions de la figura de l’intel·lectual a la llum, primer, de l’impacte de la revolució soviètica en bona part del segle XX per arribar, segonament,  a la complexitat inherent del món globalitzat.

Programa:
Dijous, 28 de setembre
Facultat de Lletres, Universitat de Girona. Sala de Graus
18.00 h  Inauguració institucional
18.30 h  Conferència inaugural El sentit històric, guia per habitar el present
Ponent: Amelia Valcárcel (catedràtica de Filosofia Moral i Política a la Universidad de Oviedo)

Divendres, 29 de setembre
Facultat de Lletres, Universitat de Girona. Sala de Graus
Sessió  de matí
Àmbit històric: escena internacional
9.30 h    Intel·lectuals i Revolució: Per a una historització crítica
Ponent: Enzo Traverso (catedràtic d’Història contemporània à la Cornell University d'Ithaca, New York)
10.30 h  Pausa-cafè
11.00 h   De la revolució conservadora a la postmodernitat, Heidegger et Arendt Ponent: Emmanuel Faye (catedràtic de Filosofia
Moderna i Contemporània a la Université de Rouen)
12.00 h  Mig segle de gir total: el “compromís” de Sartre a Zemmour, a través de l’antitotalitarisme i els nous filòsofs
Ponent: François Cusset (Catedràtic d'Estudis Americans a la Université de Paris Ouest–Nanterre)
13.00 h  Presentació del llibre: Mari Paz Balibrea (ed.) Líneas de fuga. Hacia otra historiografía del exilio cultural republicano español
Amb la presència de l’editora
13.45 h  Fi de la sessió del matí
Sessió de tarda
Àmbit històric: escena catalana i espanyola
16.00 h  Collita blava. Els ideòlegs de la revolució nacional (1931-1936)
Ponent: Ferran Gallego (professor d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona)
17.00 h  Compromisos intel·lectuals a la Guerra Freda
Ponent: Olga Glondys (Investigadora postdoctoral, Departament Filologia Espanyola, Universitat Autònoma de Barcelona)
18.00 h  Pausa-cafè
18.15 h   Espai i ciutat en el pensament polític de Manuel Vázquez Montalbán Ponent: Mari Paz Balibrea (professora de Literatura Espanyola i Estudis Culturals al Birkbeck College, University of London)
19.30 h  Lliurament del premi  III Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin “Reconeixement a un treball assagístic inèdit”

Dissabte, 30 de setembre
Centre cívic Ca l’Herrero
Carrer Méndez Núñez, 2. Portbou
Sessió  de matí
Ruptures, desafiaments i l’escena de la globalització
10.00 h  La irrupció radical de la veu de les dones a l’espai públic
Ponent: Elena Hernández Sandoica (Catedrática d’Història Contemporània, Universitat Complutense de Madrid)
11.00 h   Pausa-cafè
11.30 h   La intel·lectualitat europea i els moviments contra les guerres i a favor de la pau: una mirada als corrents i autors dels darrers 100 anys
Ponent: Rafael Grasa (professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona)
12.30 h   Conferència de cloenda: Ovelles amb pell de llop: intel·lectualitat orgànica i compromís en l’era del capitalisme catastròfic Ponent: César  Rendueles (professor al Departament de Teoria Sociològica de la Universidad Complutense de Madrid)
Sessió  de tarda
Diàleg obert: cinema, memòria i compromís
17.00 h  Visita al Memorial Passatges i al cementeri de Portbou amb guiatge a càrrec de Pilar Parcerisas (Associació Passatges de
Cultura Contemporània)
18:00 h  Realització en directe i oberta al públic del programa radiofònic "El séptimo vicio"  de Ràdio 3, amb Javier Tolentino, i la col·laboració del col·lectiu “La Guerrilla comunicacional”  

Diumenge, 8 d’octubre
8.00  h   Ruta a peu
Banyuls-Portbou en homenatge a Walter Benjamin, amb  la intervenció artística: “Emboscada”, a càrrec del Col·lectiu Nicomedes Mendes. Un projecte enquadrat dins el cicle "El Viatge de les Arts" del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera.
Sortida de Portbou: Cal apuntar-se a l’Oficina de Turisme  de Portbou abans del dia 30 de setembre de 2017.
T. (0034) 972 125 161
Preu  de l’autobús: 5 € 
Les llengües del col·loqui seran les originals dels ponents i hi haurà traducció simultània del francès al català, i del català i el castellà al francès.
Bus a disposició dels participants i assistents al col·loqui: Girona a Portbou 30 de setembre a les 8.30  h.
Inscripció al col·loqui: Fins al 24 de setembre de 2017
[info@museuexili.cat]  +34 972 556 533
Assistència gratuïta

Organitzen: Museu Memorial de l’Exili i Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili (Universitat de Girona).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada