dimarts, 25 de juliol de 2017

Dones i memòria històrica, noves propostes d’ERC-Mes per al nomenclàtor de Girona

La coalició republicana gironina ha registrat cinc noms més que s’afegeixen als que ja havien proposat: Salvadora Catà, Matilde Sabaté, Elisabet Eidenbenz, Clementina Arderiu i Isidre Vicenç.  
Es vol batejar algun espai públic amb el nom de "a les gironines afusellades pel franquisme”.   TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 25/07/2017   
Girona (Gironès).-   

El grup municipal d’ERC-MES ha registrat cinc noms més per al nomenclàtor de la ciutat, que s’afegeixen als nou que va proposar el mes passat. Maria Mercè Roca ha explicat que “registrem els noms que trobem més interessants dels que anem rebent per part de militants, simpatitzants i amics”. En aquest sentit, els cinc noms nous prioritzen “la memòria històrica i el paper de la dona en la societat”.


Gironines afusellades pel franquisme  
La coalició republicana gironina ha registrat una proposta de bateig d’algun espai públic amb el nom de “a les gironines afusellades pel franquisme” per, segons ha explicat Roca, “recordar que la barbàrie autoritària va afectar també a les dones, que sovint queden invisibilitzades en relació als grans personatges masculins”. En el mateix sentit ha recordat que ERC-MES va donar suport al nom de Salvadora Catà, la primera gironina afusellada per la Dictadura --bugadera i anarquista que fou acusada en el seu consell de guerra de ser partidària de CNT-FAI i POUM abans i durant el maig del 37--, i en aquesta línia han proposat un nom nou: Matilde Sabaté Grisó (1904-1940), una mestra anarquista de CNT-AIT fincada a Sils (la Selva) que fou empresonada i executada a Girona, a les tàpies del cementiri de la ciutat. El seu cos va ser llançat a una fossa comuna. “Amb aquest nom volem honrar també als mestres de la República, molts dels quals van ser assassinats per les seves idees”.
ERC-MES també ha proposat el nom de Elisabeth Eidenbenz, fundadora de la maternitat d’Elna; i el de Clemetina Arderiu, destacada poetessa catalana.

El pintor llibertari independentista Isidre Vicenç 
Isidre Vicenç
També ha registrat el nom del pintor gironí de les Joventuts Llibertàries i de la CNT, molt represaliat pel franquisme, Isidre Vicenç, traspassat l’any passat. Maria Mercè Roca ha explicat que “l’Isidre fou un dels artistes que millor sabé plasmar l’ànima de la ciutat, especialment la del seu nucli antic”. També ha recordat que fou una persona compromesa amb els valors republicans i progressistes, doncs durant la Transició reconstruí a Girona al mateix temps la CNT i ERC, simpatitzant finalment amb la CGT i la CUP.
Aquests cinc noms, doncs, s’afegeixen als nou següents que registrà ERC-MES el mes passat: Pere Cerezo (exalcalde republicà de Girona), Lleva del biberó, Alfons Banda (Fundació per la Pau), Jaume Curbet B. (vinculat a l’esport gironí), Jaume Curbet H. (ex regidor i expert en seguretat), Teresa Rebull (cantautora i activista de la JCI i del POUM), Modest Prats (sacerdot i teòleg), Tomàs Sobrequés (músic) i Albert de Quintana (primer president del Girona FC i diputat d’ERC durant la República).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada