dimecres, 21 de juny del 2017

Divisió entre alcaldes i regidors del PSC davant el referèndum de l’1-O

Madrenas, a l'esquerra, i Paneque (arxiu). ACN
Madrenas, a l'esquerra, i Paneque. 
Els alcaldes de Lleida i de Cornellà no cediran espais municipals per al referèndum de l’1-O,  i l’alcaldessa de Gramanet tampoc col:laborarà mentre la consulta estigui fora de la legalitat vigent.  
El PSC no posarà ''pals a les rodes'' en la celebració del referèndum a Girona.  
Els alcaldes de l'Escala i Blanes, a nivell personal, creuen que cal posar urnes.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/06/2017   
Blanes (La Selva marítima).-   

El ple municipal extraordinari de l'Ajuntament de Lleida (Segrià) sobre l'estat de la ciutat ha rebutjat una proposta de resolució de la Crida-CUP que demanava la cessió d'espais municipals i "la participació activa" de la Paeria per a la celebració del referèndum català, previst pel pròxim 1 d'octubre. El PSC amb l’alcalde al capdavant, Àngel Ros, juntament amb C’s i el PP, han rebutjat aquesta proposta de resolució, que ha estat recolzada per la resta de formacions, Crida-CUP, ERC i PDeCAT-Unió.

NÚRIA PARLON NO VOL SABER RES DEL REFERÈNDUM  
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès Nord) pel PSC, Núria Parlon, quan li han preguntat a Rac1 sobre què farà l’Ajuntament davant un eventual referèndum d’autodeterminació i, ha dit que encara s'ha de convocar (es va anunciar) i que la convocatòria ha d'estar signada "perquè sigui d'acord amb la legalitat vigent", i que, per això, "ha de complir amb les normes que regeixen un Estat democràtic i de dret".

PANEQUE NO VOL POSAR “PALS A LES RODES” 
Segons l’Agència Catalana de Notícies la primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, la socialista Sílvia Paneque, ha assegurat que no posaran "pals a les rodes" quan el consistori col·labori en l'organització del referèndum. "Tenim molt clar que la primera obediència la devem als ciutadans i des d'una minoria dins l'equip de govern no podem imposar la nostra visió", ha manifestat Paneque. L'alcaldessa, Marta Madrenas (CiU), ja ha deixat clar que es posaran a la disposició del Parlament de Catalunya i del president de la Generalitat per ajudar "en el que calgui" i creu que això no ha de generar tensions en el sí del govern de coalició. Paneque creu que per superar la situació cal votar però afirma que el referèndum plantejat l'1 d'octubre "no té prou garanties democràtiques". Una postura que també defensen els alcaldes de l'Escala, Víctor Puga, i Blanes, Miquel Lupiáñez. "Per resoldre la situació d'atzucac actual cal recórrer a les urnes", ha dit Puga. "Com a alcalde no promouré accions per evitar que la gent voti", apunta Lupiáñez. 

ELS AJUNTAMENTS, UN PAPER ACTIU L’1-O 
Segons els plans del Govern de la Generalitat, els ajuntaments tindran un paper actiu en l'organització del referèndum de l’1 d'octubre. Per això, des de la direcció del PSC han enviat una carta als seus alcaldes i regidors per tal que no col·laborin amb el referèndum i que abans de prendre qualsevol decisió demanin un informe escrit del secretari municipal.

REGIDORS I ALCALDES DEL PSC ES DEMARQUEN DE LES DIRECTIVES JACOBINES DEL PARTIT 
Alguns regidors i alcaldes del PSC de la demarcació de Girona, però, s'han desmarcat --en part-- de la directriu del partit. A la ciutat de Girona, per exemple, el PSC governa en coalició amb CiU des de la sortida de Carles Puigdemont el gener de 2016. En aquell moment, ja van acordar que en temes nacionals tindrien llibertat de vot i actuació. Un principi que es manté també ara. La primera tinent d'alcalde, Sílvia Paneque (PSC), ha deixat clar que no comparteixen el plantejament del referèndum unilateral per "manca de garanties democràtiques" però assegura que no posaran "pals a les rodes" per tal que els ciutadans votin. "Tenim molt clar que la primera obediència és als ciutadans de Girona, des d'una minoria de quatre regidors no podem imposar la nostra visió del referèndum", ha manifestat. Paneque recorda que el plenari de Girona és majoritàriament independentista i que el grup del PSC ja ha votat en diferents ocasions de manera diferenciada a les directrius del parit. "Ja coneixen quin és el plantejament del PSC gironí", afirma. De totes maneres, no creu que això hagi de suposar cap problema amb la direcció. "Iceta sempre ens ha traslladat que la qüestió nacional no ha de ser un aspecte que afegeixi tensió als grups municipals, el partit respecta la diversitat d'actuacions de cada grup tenint en compte la realitat social de cada municipi", afegeix. Per a la primera tinent d'alcalde de Girona, la situació actual "d'atzucac" s'ha de resoldre amb una votació però difereix del plantejament del Govern de la Generalitat: creu que la sortida és la reforma de la Constitució espanyola orientada a un sistema estatal federal d’Espanya.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), ha afirmat que des del principi s'han posat al costat del Parlament de Catalunya i el president de la Generalitat i ara continuaran en la mateixa línia. "Tenim ganes de sentir la veu dels catalans, creiem en la democràcia i ens posarem a la seva disposició per ajudar en el què calgui", ha declarat. L'alcaldessa considera que aquest posicionament no ha de generar tensions en el sí del govern municipal de coalició. "El PSC ha acceptat i entès el nostre posicionament i no hem de trobar cap obstacle per anar fent via", ha afegit.
Tant pel grup de CiU com pel del PSC, la prioritat serà la "protecció" dels treballadors que vulguin implicar-se en l'organització de la votació. "Hi participin de la manera que hi participin, mai se'ls posarà en risc i trobaran tota la protecció de les administracions", ha assegurat l'alcaldessa.

L’ALCALDE DE L’ESCALA AMB LES URNES 
A la comarca de l'Alt Empordà, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga (PSC), es mostra partidari de "resoldre la situació d'atzucac actual a través de les urnes". Afirma que la seva posició l'han posat de manifest en diverses ocasions, la darrera adherint-se al Pacte Nacional pel Referèndum. En aquest sentit, diu que veu "molt difícil la no cessió d'un espai municipal per a la celebració del referèndum, si aquest es fa amb garanties".

L’ALCALDE DE TORROELLA DE FLUVIÀ ACCEPTA UN REFERÈNDUM 
Per la seva banda, l'alcalde de Torroella de Fluvià, Pere Moradell, diu que si es convoca un referèndum faran el que els diguin. "No farem res que no facin la resta i si es convoca haurem de fer com es fa en unes eleccions", remarca. Malgrat això, insisteix que "ha de ser una cosa seriosa". "Si s'ha de tornar a fer comèdia o una costellada, no cal que facin res", ha valorat.

L’ALCALDE DE BLANES, SENSE POSAR “ENTREBANCS” PERÒ CONSULTANT EL SECRETARI  
El PSC té l'alcaldia d'un dels municipis més grans de les comarques gironines, Blanes (la Selva marítima). El PSC forma govern amb CiU i amb ERC. L'alcalde, Miquel Lupiáñez, ha afirmat que no posarà cap "entrebanc" a l'organització del referèndum. "Com a alcalde no promouré accions per evitar que la gent voti, però tampoc afavoriré que es cometi una il·legalitat", ha afirmat, segons l’Agència Catalana de Notícies. De fet, ressalta que a títol personal aposta perquè el referèndum es faci i els catalans puguin votar. Com a màxim responsable de l'Ajuntament, però, se supeditarà al criteri del secretari municipal. Això sí, no pensa donar cap ordre ni directriu a la resta de regidors. "Si hi ha un regidor determinat, amb competències derivades, que vol cedir les claus de les dependències que gestiona, és la seva responsabilitat", ha afegit.

EL PSC A OLOT, AL MARGE DE CAP TIPUS DE COL·LABORACIÓ 
A Olot (la Garrotxa), el PSC governa amb CiU, que és qui té l'alcaldia, però el grup municipal del PSC no participarà en l'organització del referèndum i entenen que "no ha de suposar un conflicte" amb els seus socis de govern. Segons el seu portaveu, Josep Guix, l'1-O no encaixa amb el que ells venen defensant, com és "un referèndum acordat i amb garanties" a partir de la reforma de la Constitució del Regne.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada