dissabte, 6 de maig del 2017

Trobada a Besalú d’un trull del segle XVI entre cal Tronc i el carrer Ganganell

Del trull se'n distingeixen restes d'unes moles, canalitzacions, soleres de decantació del líquid i un espai més ampli i més profund on hi hauria les tines per guardar els líquid  al final del procés. 
Just on l’Ajuntament vol fer soterrat un dipòsit d’aigua per una sala polivalent. 
Apareixen algunes restes romanes i una inhumació sota el trull. 
Les troballes arqueològiques que provoquen debat polític són una constant els darrers mesos. 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/05/2017 
Besalú (La Garrotxa).-  

Llegim en la premsa convencional comarcal que l'excavació arqueològica per imperatiu legal de la Generalitat que paga l’Ajuntament de Besalú als solars situats entre cal Tronc (una sala polivalent en què es fan moltes activitats) i el carrer Ganganell de Besalú, per soterrar-hi un dipòsit d'aigua a utilitzar en cas d'emergència, ha deixat al descobert unes restes arquitectòniques d’edificació feta entre els segles XVI i XVIII, així com material d'època romana i un enterrament. El dipòsit ha d'alimentar els aspersors d'emergència de cal Tronc, una instal·lació exigida per la normativa en matèria de seguretat en els casos, com aquest, en què els vehicles dels bombers no poden arribar a l'edifici perquè els accessos són estrets. Combinar l'obligatorietat de situar-hi el dipòsit i la conservació de les restes és el repte que ara té plantejat el consistori. La regidora de Cultura, Anna Madroñal, explica que desitjarien respectar el jaciment arqueològic i que s'estan buscant alternatives d'emplaçament del dipòsit, però admet que serà complicat, perquè la mateixa normativa de seguretat preveu que al costat de l'edifici hi hagi un espai a l'aire lliure on encabir 500 persones. “Si deixéssim les restes a la vista, això seria impossible”.
El que s'ha desenterrat són unes estructures pertanyents a un trull d'oli o de vi que, segons les primeres impressions, corresponen als segles XVI, XVII i XVIII. Sembla que d'aquest edifici, que hauria deixat de funcionar al segle XIX (el materials més moderns que hi han trobat són d'aquest segle), l’Ajuntament no ha trobat constància documental. Les estructures estan situades en feixes diferents, repartides entre el pati del costat de cal Tronc i una zona propera al carrer Ganganell. Del trull se'n distingeixen restes d'unes moles, canalitzacions, soleres de decantació del líquid i un espai més ampli i més profund on hi hauria les tines per guardar l'oli o el vi al final del procés. 

UNA INHUMACIÓ EN L’ANTIC TRULL
La recerca arqueològica s'ha trobat amb un fet desconcertant: la troballa d'un cos enterrat, la datació del qual no s'ha esbrinat encara. La seva col·locació, amb el cap orientat a ponent, indica que es va seguir el ritus cristià. L'arqueòloga encarregada dels treballs, Anna Augé (que disposa de l'ajuda d'Antoni Serrano, de la brigada municipal), explica que no és normal un enterrament en un edifici de treball i fa notar que l'espai tampoc és a la vora de cap església. En aquesta mateixa part del jaciment hi han desenterrat també algunes restes romanes, així com uns murs i un empedrat d'època moderna. “La recerca està encara als inicis, caldrà seguir excavant i estudiar el que anem trobant”, hi afegeix Augé. 

LES TROBALLES ARQUEOLÒGIQUES QUE PROVOQUEN DEBAT POLÍTIC SÓN UNA CONSTANT ELS DARRERS MESOS
Les contradiccions polítiques en ajuntaments quan compleixen la llei de patrimoni de Catalunya i el protocol del Departament de Cultura de la Generalitat s’han convertit en una constant els darrers mesos. A Cadaqués (Alt Empordà) uns polèmics contenidors soterrats a la plaça Frederic Rahola, que ja té prop de cinc-centes signatures en contra a Change.org de peticions, que es van desplaçar uns metres a l’aparèixer restes de la muralla, documentada en mapes antics. A Tossa de Mar (la Selva marítima) unes estructures soterrades i un forn a la plaça Ava Gardner. A l’Escala (Alt Empordà) la destrucció davant la façana de l’església d’un mur de la base d’un monument a la Constitució de Cadis aixecat durant el Trienni Liberal de Rafael de Riego --que fou arranat per la reacció absolutista després de la invasió dels cent mil fills de Sant Lluís-- i la polèmica per les obres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada