Neix una plataforma per oposar-se al pas per cinc pobles d'una línia de 220 kV.
Els alcaldes critiquen que la Generalitat vegi "gairebé impossible" aturar el projecte.
Els impulsors de la plataforma Salvem la llera del Ter, acompanyats de veínes, alcaldes i regidors del Gironès. |
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/05/2017
Cervià de Ter (Gironès).-
Segons l’Agència Catalana de Notícies creix una oposició frontal del territori a la línia d'alta tensió que Red Eléctrica Espanyola projecta per connectar la MAT amb la subestació de Juià, al Gironès. Les veïnes i els veïns així com també els ajuntaments dels cinc pobles afectats s'han unit en una plataforma, Salvem la llera del Ter, i lluitaran per aturar el projecte. Sostenen que la línia de 220 kV és una "aberració mediambiental", que afectarà "greument" el territori i que obeeix a un model energètic obsolet. "Es vol trinxar el territori amb una vintena de torres que faran fins a 50 metres d'alçada", critica una de les portaveus, Mar Masfarré. Els alcaldes, que s'han reunit amb el Govern de la Generalitat de Catalunya per demanar ajuda governamental, critiquen que el Departament d’Energia de la Generalitat vegi "molt difícil" aturar el projecte i només els proposi millorar-ne el traçat. "Evidentment, aquest no és el suport que buscàvem, i continuarem lluitant", diu l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP).
OBRES INICIADES
La nova línia de 220 kV projectada per Red Eléctrica Espanyola ha de connectar la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis --de la qual ara se n'han començat les obres-- amb la d'Endesa a Juià. En total, tindrà 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. La línia, que té un pressupost d'1,89 MEUR, afectarà cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis.
TRAMITACIÓ AVANÇADA
Els impulsors de la plataforma Salvem la llera del Ter critiquen que el projecte els ha arribat "de la nit al dia" i quan la tramitació ja estava avançada. Per això, els opositors s'han unit amb l'objectiu que s'escolti la veu del territori, que no és altra que aturar la línia.
VINT TORRES DE 50 METRES D’ALÇADA
La plataforma s'ha presentat aquest matí al castell de Cervià de Ter. El lloc escollit no és banal, perquè des d'aquí es veu tota la plana que quedarà afectada pel traçat dels 220 kV. Una de les portaveus, Mar Masfarré, assegura que la línia d'alta tensió suposa "una aberració ambiental" i crearà "una ferida irreversible" al territori. "Es projecten una vintena de torres de fins a 50 metres d'alçada", critica.
“HIPOTECARÀ ELS MUNICIPIS”
Salvem la llera del Ter sosté que la línia no té raó de ser. Asseguren que afectarà "zones rurals protegides", que "hipotecarà" els municipis per on creua, que el seu traçat és "incompatible" amb el planejament urbanístic i que els motius que al·lega Red Elèctrica Espanyola --la millora de l'eficiència-- no s'aguanten. "Amb les transferències de voltatge, s'arriba a perdre fins a un 20% de l'electricitat", critica Masfarré.
"Manifestem la nostra oposició rotunda i treballarem de manera conjunta i coordinada perquè el projecte es paralitzi immediatament", subratlla la portaveu. Salvem la llera del Ter reclama a Red Eléctrica Espanyola que s'obri al diàleg i ja avança que, si no hi ha resposta, es plantejaran "accions contundents".
“NO ENS AGENOLLAREM”
La plataforma veïnal neix en paral·lel a les veus contràries que ja han aixecat els pobles afectats. Els municipis han presentat al·legacions al projecte i el ple de Celrà ja va aprovar, per unanimitat, una moció de rebuig. El document també ha rebut el suport de l'Ajuntament de Sant Jordi Desvalls i s'ha enviat a la resta de consistoris --Sant Julià de Ramis el debatrà aquesta setmana-- i al Consell Comarcal del Gironès.
Precisament, a la presentació de la plataforma hi han assistit els alcaldes de Celrà, Sant Julià de Ramis i Sant Martí Vell, a més de representants de la resta dels consistoris. L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, ha criticat que Red Eléctrica "aparegués de cop" a l'Ajuntament, quan el projecte de la línia ja era públic, "a dir-nos que no ens podíem queixar, perquè ens donarien compensacions". "Una vergonya de trobada, perquè es pensaven que amb 5.000 euros el poble s'agenollaria", ha subratllat.
COMPLICITAT DEL GOVERN DE LA GENERALITAT
Precisament, ahir mateix, els alcaldes de Celrà, Bordils i el primer tinent d'alcalde de Cervià de Ter es van reunir amb el Departament d’Energia per demanar que el Govern de la Generalitat de Catalunya els doni suport a l'hora d'aturar el projecte. "Se'ns va dir, però, que això ja ve donat des de Madrid i que difícilment hi ha cap opció", ha precisat Cornellà. "Sí que ens donaven recolzament a l'hora d'introduir millores al traçat perquè el projecte fos menys agressiu amb el territori", hi ha afegit.
DESTROSSA PAISATGÍSTICA I ECOLÒGICA MANIFESTA
"Aquest, però, evidentment, no és el suport que buscàvem", ha dit Dani Cornellà. Per això els alcaldes es reuniran ara amb representants del Departament de Medi Ambient de la Generalitat perquè, com ha precisat l'alcalde de Celrà, "se n'adonin de la destrossa paisatgística i ecològica que suposa el projecte per als nostres municipis, i que un cop feta la línia, això és irreversible".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada