dissabte, 27 de maig del 2017

Les excavacions de la necròpolis de Vilanera confirmen que el jaciment s’inicià fa 6.500 anys

Pla general del túmul excavat.
El túmul excavat 
Es tracta d'un testimoni "d'excepcional interès" que permetrà reconstruir els inicis del poblament d'aquesta regió de l'Alt Empordà.  
On hi havia d’anar-hi xalets elitistes d’un camp de golf de 18 forats la Generalitat ha qualificar el testimoni arqueològic “d’excepcional interès” científic.  

   
 TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/05/2017 
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà).-   

Segons l’Agència Catalana de Notícies les recents excavacions arqueològiques realitzades al jaciment de Vilanera 3, a l’entorn d’Empúries --al terme municipal de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà)- confirmen que el túmul funerari megalític data dels inicis més antics del neolític mitjà, al voltant de fa 6.500 anys.

TESTIMONI “D’EXCEPCIONAL INTERÈS” ON HI HAVIA D’ANAR-HI XALETS D’UN CAMP DE GOLF 
On hi havia d’anar-hi xalets elitistes d’un camp de golf de 18 forats, aturat gràcies a una campanya ecologista a nivell nacional català, ara la Generalitat ho qualifica de testimoni "d'excepcional interès" que permetrà reconstruir els inicis del poblament d'aquesta regió.
Els treballs arqueològics també han permès delimitar diverses estructures funeràries que pertanyen a la primera edat del Ferro, excavades en el subsòl i compostes per una urna que conté les restes humanes cremades, un conjunt funerari anterior al jaciment colonial d’Empúries que constitueix la major necròpolis del Bronze Final-Primer Ferro coneguda fins ara als Països Catalans, ja que també s'ha pogut documentar una estructura funerària que es pot adscriure al Bronze Final.
L'Ajuntament de l'Escala i la Generalitat van reprendre les excavacions la tardor del 2016 i han continuat aquesta primavera.

CERÀMICA MONTBOLÓ 
Els treballs també han permès explorar el túmul funerari megalític (protodolmen o cista coberta de fa 6.500 anys), on s'ha trobat una peça de ceràmica tipus Montboló, datada també a l'època inicial antiga del neolític mitjà. L'atribució cronològica permet ampliar considerablement la utilització del puig de Vilanera com un espai funerari, i alhora, aporta un testimoni "excepcional" per entendre els inicis de la població en aquesta zona de l'Alt Empordà, en la zona de confluència dels rius Ter i Fluvià.
Pel que fa a l'arquitectura, es tracta d'una estructura complexa formada per un anell de pedres superior que envolta un segon túmul inferior, també format amb pedres. Per sota dels dos nivells ha aparegut una estructura megalítica amb una gran llosa de coberta. A l'espai excavat del túmul s'han trobat quatre inhumacions primàries, totes elles en posició fetal i cobertes amb pedres.
Els treballs arqueològics han estat assistits pels arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, i han comptat amb la col·laboració del propietari actual dels terrenys. Els treballs s'han portat a terme per part d'un equip d'arqueòlegs de l'empresa Baula dirigit per Dolors Codina. També hi ha participat Maribel Fuertes, Francesca Pullia, Gerard Prados i Rosa M. Amigo, a més d'estudiants d'arqueologia de diverses universitats.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada