diumenge, 28 de maig del 2017

L'Ajuntament de Guíxols aprova retirar el nom d'Antoni Vidal Calzada de la rambla

Gustau Nerín, autor de 'Traficants d'ànimes', on hi surt Antoni Vidal (1806-1868). 
«El nom de l'emblemàtica rambla d'Antoni Vidal va lligat a una fortuna que es va forjar a través de l'esclavatge i la repressió».  
La proposta va tenir els vots a favor de l'equip de govern municipal i de Guíxols des del Carrer, que va presentar la moció, i el suport de la CUP.  
I les abstencions dels grups municipals del PDeCAT i MES.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/05/2017 
Guíxols (Baix Empordà).-   

Llegim en la premsa convencional comarcal que el ple de l'Ajuntament de Guíxols (Baix Empordà) de dijous va donar el primer pas per canviar el nom a una de les artèries principals de la ciutat, la rambla Antoni Vidal, en aprovar la moció de Guíxols des del Carrer-Entesa, que vol deslligar la figura d'aquest ganxó, traficant d'esclaus del segle XIX, del reconeixement públic que suposa donar nom a una via de la ciutat. La moció, que també tenia el suport de la CUP, va ser aprovada per l'equip de govern  municipal (TSF, ERC i PSC) i Guíxols des del Carrer-Entesa, amb les abstencions dels grups municipals del PDeCAT i MES.
A partir d'ara, l'Ajuntament haurà de crear un grup de treball que estudiï les propostes de canvi de denominacions de les vies urbanes i d'altres espais públics de la ciutat. 
El negrer Antoni Vidal va ser un burgès molt influent durant les primeres dècades del segle XIX i es va erigir com a benefactor de la seva ciutat natal --de petit va marxar cap a Marsella (Boques del Roine, Provença, Occitània), on va viure fins a la seva mort i des d’on es va fer traficant d’esclaus des de l’Àfrica--.
Les donacions i bon tracte cap a la ciutat ganxona, però, no poden tapar, segons va considerar Guíxols des del Carrer-Entesa i la CUP, que Antoni Vidal va ser també un dels grans traficants catalans d'esclaus de l'època: els seus vaixells, els de la companyia Vidal-Frères, van ser dels més actius durant el període del 1820 al 1845 en el transport d'esclaus africans en direcció a Amèrica.
Amb la retirada del nom d'Antoni Vidal, Guíxols des del Carrer-Entesa vol reprovar el fet que «el nom de l'emblemàtica rambla d'Antoni Vidal va lligat a una fortuna que es va forjar a través de l'esclavatge i la repressió».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada