dimarts, 23 de maig de 2017

Els negocis de Jordi Pujol Ferrusola també passen pels EUA

EL TRIANGLE descobreix dues noves societats a Delaware i Las Vegas. 
Una jutgessa vol investigar Higini Cierco per les dades dels Pujol. 
Assenyala possibles delictes de revelació de secrets i de la intimitat. 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 23/05/2017 
Queralbs (Ripollès).- 

Durant els seus 25 anys d’activitat com a “dinamitzador econòmic”, l’empresari Jordi Pujol Ferrusola ha muntat i desmuntat una pila de societats. En algunes hi ha participat directament amb el seu nom i cognoms; en d’altres ha utilitzat homes de palla; també ha instrumentat participacions indirectes en forma de préstecs, o bé s’ha amagat darrere d’opaques estructures jurídiques des de l’eixam de paradisos fiscals que ha fet servir per amagar la seva fortuna. Desencriptar les finances del Júnior és una tasca àrdua, i la UDEF, que li segueix la pista des de fa quatre anys, sua tinta per anar encaixant les peces del puzle.
Una de les dificultats afegides d’aquest laberint és la gran quantitat de països i de paradisos fiscals on el fill primogènit de l’expresident de la Generalitat ha posat la grapa. La llista és molt extensa: Algèria, Andorra, Angola, Argentina, Belize, Cap Verd, les illes del Canal, Croàcia, Estats Units, França, Gabon, Ghana, Gran Bretanya, Jordània, Liechtenstein, Malta, Marroc, Mauritània, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, República Dominicana, Suïssa, Turquia, Uruguai, les illes Verges Britàniques...
EL TRIANGLE ha aconseguit localitzar, en els registres de comerç dels Estats Units, dues noves societats, fins ara inèdites, on hi figura el Júnior. Es tracta de Bluestone Technology LLC, domiciliada des de l’any passat a l’Estat de Delaware, que actua a la pràctica com un paradís fiscal dins dels Estats Units; i Iron Forge Technology Company LLC, fundada l’any 2012 i amb seu oficial a Las Vegas (Nevada).
Segons la documentació aconseguida per EL TRIANGLE, Bluestone Technology LLC va ser constituïda el 16 de juliol del 2012 a Vancouver (Estat de Washington) i posteriorment va ser traslladada a Dover (Delaware). Els seus administradors (governors) són Randy Edgerton, Steven Plouss, Phillip J. Paolino, Jordi Pujol i el mexicà Carlos Riva Palacio.
En les mateixes dates, el 14 de juny del 2012, s’havia creat a Las Vegas la societat Iron Forge Technology Company LLC. En aquesta companyia hi participen com a managing members tres dels socis que poc després van fundar Bluestone Technology LLC: Randy Edgerton, Jordi Pujol i Carlos Riva Palacio. En els arxius mercantils de Nevada, Iron Forge Technology Company LLC consta que està activa.
Curiosament, una part d’aquesta trama nord-americana apareix reflectida en el recurs que els advocats Cristóbal Martell i Albert Carrillo han presentat davant del magistrat José de la Mata contra l’acte de presó incondicional del Júnior, dictat el passat 25 d’abril. Recordem que el jutge de l’Audiència Nacional del Regne va enviar Jordi Pujol Ferrusola a la presó perquè considera que amb posterioritat al seu processament i a l’embargament de béns havia continuat fent operacions financeres i transferències per valor estimat d’uns 30 milions d’euros.  
En el seu escrit de descàrrec, els advocats defensors justifiquen que aquestes transaccions estaven relacionades, en part, amb el reconeixement i novació de préstecs vençuts que el Júnior havia fet, entre d’altres, a Carlos Riva Palacio, Phillip J. Paolino i Randy Edgerton. En total, aquests préstecs pugen a uns dos milions de dòlars i, segons els advocats defensors, eren inversions que hauria fet Jordi Pujol Ferrusola en els casinos a Mèxic de Carlos Riva Palacio i en el desenvolupament d’un nou software per a màquines escurabutxaques. Però en cap moment els advocats esmenten que, en realitat, tots cinc són socis a Bluestone Technology LLC i a Iron Forge Technology Company LLC. 
Segons la tesi del jutge José de la Mata, tots aquests préstecs aparentment impagats són ficticis i es tracta d’operacions per descapitalitzar els comptes bancaris de Jordi Pujol Ferrusola i evitar, d’aquesta manera, el seu embargament judicial. Aquest mateix mecanisme s’hauria utilitzat en el cas de Benjamín Buzali, el cap de relacions institucionals de TV Azteca, a qui el Júnior va fer dos préstecs per 1,1 milions de dòlars perquè, suposadament, influís davant la direcció d’aquesta televisió mexicana per a la compra d’un sistema de streaming. Aquest préstec, avalat per Carlos Riva Palacio, també ha quedat com a impagat. 

UNA JUTGESSA D’ANDORRA VOL INVESTIGAR HIGINI CIERCO PER LES DADES DELS PUJOLS 
El lliurament a la Fiscalia Anticorrupció espanyola d'informació de la família Pujol, com la del famós manuscrit on Marta Ferrusola apareix referida com la "mare superiora de la Congregació", pot costar una investigació judicial a Higini Cierco, expresident de la Banca Privada d'Andorra (BPA).
La jutgessa instructora andorrana Maria Àngels Moreno ha sol·licitat iniciar indagacions sobre aquest banquer per si va lliurar dades confidencials sobre la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. En concret, segons el contingut de l'acte revelat per l’agència Europa Press, atribueix a Higini Cierco la possible comissió d'un delicte de revelació del secret professional i d'un altre de descobriment i revelació de la intimitat.
El manuscrit que suposadament va firmar Marta Ferrusola el 1995 acompanya el document d'un traspàs entre comptes de la Banca Reig (actual Andbank), amb la qual l'expresident de la BPA no tenia cap vincle professional que li permetés disposar dels documents legalment. Per això la jutgessa destaca que els va obtenir "per mitjans desconeguts".
Així mateix, segons la mateixa informació, l'acte de la jutgessa Moreno també fa referència a l'atribució, a través de documentació aportada per Cierco, de la cotitularitat d'un compte andorrà a Anna Vidal, esposa d'Oriol Pujol. A més, troba estrany que Vidal en compartís la titularitat amb el seu cunyat --Jordi Pujol Ferrusola-- i apunta dues possibles explicacions: que fos una falsificació o bé un "error material" en l'expedició dels certificats bancaris familiars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada