Els quatre projectes a la Mediterrània Occidental. |
El Ministeri espanyol tanca l'avaluació d'impacte ambiental de l'empresa Spectrum perquè ha vençut el termini legal per presentar la documentació.
Al Congrés de Diputats per un corredor protegit per a cetacis.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/05/2017
L’Escala/Roses/Cadaqués (Alt Empordà).-
Llegim en la premsa convencional gironina que el Ministeri de Medi Ambient ha arxivat un dels dos projectes petroliers que amenacen les aigües de la Costa Brava, el promogut per l'empresa noruega Spectrum Geo Limited, que s'estén 14.000 quilòmetres des del front marí de la Costa Brava, el Maresme i el Barcelonès fins al sud d'Eivisssa i Formentera (Pitiüses, Illes Balears). La raó de l'arxivament és que el termini per presentar l'estudi d'impacte ambiental ha vençut sense que la companyia ho hagi fet.
En els últims anys, la recerca de gas i petroli a la Mediterrània ha estat l'objectiu de diferents projectes emmarcats entre el Golf de Lleó i les Illes Balears. Un dels que continua actiu i que impulsa la filial espanyola de Cairn Energy --amb seu al Regne Unit--, estableix el seu límit oriental a tan sols 31 quilòmetres de la Costa Brava.
PLAFORMA ALIANÇA MAR BLAVA
Fins l'estiu passat encara hi havia un tercer front obert, el que promovia l'empresa alemanya Services Petroliers Schlumberger i que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Govern espanyol va arxivar el juliol de 2016. Darrere d'aquest fet hi ha la plataforma Aliança Mar Blava, un col·lectiu balear format per entitats, administracions i empresariat contrari a les prospeccions que va demanar tancar l'avaluació d'impacte ambiental, tot argumentant que s'havia superat el termini legal per presentar la documentació necessària.
El mateix que ha passat amb la iniciativa d'Spectrum, anomenada «Campanya sísmica 2D en àrees lliures del Mediterrani Nord-occidental-Mar Balear». La seva tramitació va arrencar l'octubre de 2013 i, després d'un període de consultes a institucions i administracions afectades, la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental i Medi Natural va informar l'empresa que calia sotmetre el projecte a una avaluació ambiental, pel que el juny de 2015 va presentar l'estudi corresponent. Després, els promotors del projecte van demanar una pròrroga de 9 mesos, que s'afegien a l'any i mig donat inicialment.
En definitiva, el marge de temps per aportar els documents requerits va expirar el 20 de gener de 2017. Un límit que s'ha incomplert, pel que l'Aliança Mar Blava també va sol·licitar l'arxivament d'aquest expedient, que Medi Ambient ha acceptat. Ara, la plataforma espera que el Ministeri d'Energia faci el mateix per tal que el projecte quedi tancat del tot d'aquí a uns mesos.
CORREDOR PER A CETACIS
La protecció de la zona com a corredor protegit de cetacis és l'altra carta amb què compten els opositors a les prospeccions sísmiques al fons marí, els quals alerten dels perjudicis que aquesta activitat causaria tant en el medi com en l'activitat econòmica de les àrees afectades. Després que el Congrés de Diputats aprovés tirar endavant una proposició no de llei per sol·licitar al Govern de l'Estat la preservació d'aquesta àrea mediterrània, ara el procés es posarà en marxa, pel que avui s'explica el contingut de la proposta a Madrid. El Congrés comença a tramitar una proposició no de llei que vol protegir el Mediterrani dels danys que causaria l'exploració, la investigació i l'explotació d'hidrocarburs. L'elaboració del text va anar a càrrec de la plataforma Aliança Mar Blava, que sol·licita la preservació del medi marí inclòs en la jurisdicció espanyola.
Aliança Mar Blava va lliurar el document a tots els partits polítics representats al Parlament de les Illes, que el van aprovar i el van registrar conjuntament. La Cambra balear va aprovar aquesta proposició no de llei l'11 d'abril i, tot seguit, es va remetre al Congrés de Diputats, on ara comença la seva tramitació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada