dijous, 13 d’abril del 2017

Girona és la segona província de l'Estat amb més inflació durant el març

Tot i que la crisi no s’ha donat per acabada i els efectes són ben vigents, els experts alerten que estan tornant els patrons de consumisme previs. / PERE VIRGILI
La província registra un valor del 2,9% anual, quatre dècimes superior a la mitjana catalana tot i la tendència a la baixa respecte al mes anterior. 
Els preus de les gasolines i l'electricitat influeixen decisivament en la desacceleració de la taxa. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/04/2017 
Girona (Gironès).- 

Segons la premsa convencional gironina els preus al març han baixat en relació amb al febrer a les comarques gironines i han deixat una taxa d'inflació anual del 2,9%, sis dècimes per sota de la registrada al febrer (3,5%), la segona més alta de tot l'Estat després de Lleó, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
La taxa d'inflació de Girona se situa quatre dècimes per sobre de la registrada en el conjunt de Catalunya, on els preus també s'han mantingut plans en relació amb el febrer.
Hi ha diversos factors que expliquen per què els valors s'han mantingut durant el mes de març. Els preus de les gasolines i de l'electricitat, que van baixar aquest març, van influir de forma decisiva en la desacceleració de la taxa d'inflació.
L'efecte de Setmana Santa, que l'any passat va caure durant el mes de març, també ha influït en els preus dels viatges organitzats que aquest març s'han mantingut per sota del repunt que van registrar l'any passat per les vacances de Pasqua.
L'Índex de Preus al Consum (IPC) es va situar en el 2,5% a Catalunya al març, dues dècimes per damunt del conjunt d'Espanya (2,3%), moderant el seu creixement en relació amb els mesos passats gràcies al descens de l'electricitat i els carburants.
L'INE va confirmar així la dada avançada a final de març per a tot Espanya i la moderació de l'increment dels preus, davant de les pujades del 3% marcades al gener i febrer.
A Catalunya, els preus no han crescut amb relació a febrer en taxa mensual i han registrat un descens de vuit dècimes del començament d'any ençà fins a situar-se en el 2,5%, sis dècimes menys que al febrer.
SET MESOS EN POSITIU
Amb la dada de març, l'IPC del Regne d'Espanya encadena set mesos en positiu. La moderació dels preus és conseqüència, principalment, del comportament a la baixa del preu de l'habitatge (puja un 3,7%) i del transport (un alça del 6,9%), per la caiguda del preu dels carburants.
En el conjunt d'Espanya, els dos components que més influència han tingut en l'evolució dels preus han estat també el transport -amb un alça del 6,5%, dos punts menys que al febrer- i l'habitatge, que ha moderat la seva pujada un punt i mig fins al 4,3% per la baixada de l'electricitat.
També ha influït el grup d'oci i cultura, amb una baixada del 0,3%, i els aliments i begudes no alcohòliques, amb un alça de l'1,4%, tres dècimes menys que el mes anterior, pel descens dels llegums i hortalisses fresques.
Una vegada eliminats els elements més volàtils del cistell del mercat (energia i aliments frescos), la inflació subjacent va registrar un increment interanual del 0,9%, una dècima inferior al del mes passat i 1,4 punts per sota de l'IPC general.

L’ÍNDEX EUROPEU
L’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) (aquell que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona de l'euro) es va situar en el 2,1%, nou dècimes per sota de la dada registrada del mes de febrer passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada