Una
cada vegada més concorreguda assemblea de treballadors va decidir ahir a
Vic convocar una concentració els dissabtes a les 7 de la tarda quan
durant la setmana hi hagi hagut un accident greu
Assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet i Càrnies en Lluita, aquest dissabte a Vic |
TRAMUNTANA
VERMELLA MAIL 20/03/2017
Santa Eugenia de Berga/Vic (Osona).-
Llegim a
DIRECTA que els treballadors de l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa
Eugènia de Berga (Osona) convocaran una concentració a les 7 de la tarda
de cada dissabte que, durant la setmana, hi hagi hagut un accident
greu. Així ho va decidir l’assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet
que va fer-se aquest dissabte a la tarda a Vic (Osona), conjuntament amb
el col·lectiu Càrnies en Lluita. La decisió es pren, segons un portaveu
de l’assemblea, després que hi hagi hagut cinc accidents en les últimes
setmanes i que, a parer dels treballadors, ni Le Porc Gourmet,
propietat del Grupo Jorge, ni les anomenades ‘falses cooperatives’ que
hi treballen i que hi aporten el gruix de personal, estiguin prenent
algunes mesures de prevenció d’accidents.
En
les últimes setmanes, segons van explicar els treballadors, es venia de
tres accidents greus: dues caigudes i una persona que havia perdut un
dit a la cadena mentre tallava peus de porc. La gota que va fer vessar
el vas, però, es va produir dijous passat, quan en un sol dia hi va
haver dos accidents més. En un d’ells, un treballador hi va perdre com a
mínim el dit i li va quedar la mà també malferida. A l’altre, el
treballador va resultar amb una ferida greu al braç. Alguns
treballadors, a més, s’han queixat que en alguna ocasió han hagut de ser
ells mateixos qui han hagut d’avisar a l’ambulància.
L’assemblea
d’aquest dissabte va congregar prop d’un centenar de treballadors,
sobretot de Clavial, però també una vintena de TAIC (Trabajadores
Asociados de la Industria Cárnica), dues de les empreses empreses
subcontractades per Le Porc Gourmet assenyalades des de sindicats i des
de Càrnies en Lluita com a "falses cooperatives". Aquest ha estat el
quart cap de setmana consecutiu amb assemblea de treballadors de Le Porc
Gourmet a Vic. Cada setmana amb participació de més treballadors, en un
escorxador on, a diferència d’altres com Esfosa, per exemple, ni tan
sols hi ha comitè d’empresa, i on fins fa molt poc havia resultat
difícil que expressessin públicament el seu malestar. De fet, bona part
dels treballadors de Le Porc Gourmet pertanyen a algunes de les
anomenades falses cooperatives, on en tant que socis-propietaris de la
suposada cooperativa, els treballadors no tenen alguns dels drets que sí
que tenen altres assalariats, com la possibilitat de formar un comitè
d’empresa o els de sindicació o vaga.
Precisament
en paral·lel a l’empoderament dels treballadors de Le Porc Gourmet, han
continuat les negociacions entre Càrnies en Lluita i les organitzacions
representatives del món cooperatiu català, bàsicament la Xarxa
d’Economia Solidària (XES) i la Confederació de Cooperatives de
Catalunya, a la qual pertany la Federació de Cooperatives de Treball.
Les dues parts han acostat posicions i tot fa pensar que s’arribarà a un
acord per arribar a un redactat que permeti modificar la llei de
cooperatives per barrar el pas a les anomenades falses cooperatives. En
un primer moment des del món cooperatiu s’havia considerat que la
proposta inicial presentada per Càrnies en Lluita, i avalada tant des de
la CUP com des de Junts pel Sí, pervertia excessivament l’esperit
cooperatiu, homologant-lo a altres sistemes empresarials. Després de
reunions bilaterals, però també amb participació d’algunes de les
cooperatives associades a la Federació de Cooperatives de Treball i a la
XES, s’han llimat els textos i és probable que s’anunciï un acord en
els propers dies.
En
plena negociació sobre la modificació de la llei, la XES aprovava en la
seva assemblea anual, l’11 de març passat a la seu del Col·lectiu Ronda
de Barcelona, un manifest de suport a Càrnies en Lluita i als
treballadors de les càrnies, i contra les falses cooperatives. El
manifest es va començar a fer córrer dijous per internet, i en les
primeres 24 hores ja va aconseguir més de 150 adhesions. En el manifest
es denuncia "la utilització fraudulenta que una patronal sense escrúpols
fa del fet cooperatiu". En el mateix manifest es fa una descripció de
les males pràctiques dutes a terme per aquestes falses cooperatives, en
complicitat amb la majoria d’empreses càrnies d’Osona i altres comarques
de la Catalunya interior. Aquestes empreses, tal com s'explica en el
manifest, obliguen els que haurien de ser el seu personal contractat a
constituir-se en cooperativa, de manera que deslaboralitzen la relació
amb aquestes persones, amb tot el que això comporta de pèrdua de drets
per als treballadors. Un cop constituïda la cooperativa, en contracten
els serveis en règim d’arrendament de serveis i així poden obligar
aquestes persones, suposadament sòcies i per tant copropietàries
d’aquestes falses cooperatives, a treballar més hores, amb menys
retribució que el salari mínim i una manca absoluta de drets bàsics de
qualsevol altra persona treballadora.
Amb
aquesta pràctica s’aconsegueix tenir treballadors en condicions molt
inferiors --"de fet indignes", remarca el manifest de la XES-- a les ja
mínimes de la normativa laboral i convenis col·lectius aplicables. "Res
no tenen a veure aquestes falses cooperatives --incideix el manifest de
la XES-- amb els principis cooperatius, com són l’adhesió voluntària,
els principis democràtics de participació i gestió de l’empresa i
l’autonomia de la cooperativa". D’aquí que s’acabi demanant que aquestes
falses cooperatives siguin "perseguides" pel que es qualifica de "frau
de llei" i posteriorment siguin "desqualificades" com a cooperatives. La
desqualificació d’una cooperativa ja és una figura jurídica prevista en
l’actual llei de cooperatives, i entorn a la qual giren algunes de les
negociacions entre Càrnies en Lluita i el món cooperatiu. A les
converses, a part, també hi intervenen representants del Departament de
Treball de la Generalitat, de la COS i de la CUP.
Trenta
treballadors d’una d’aquestes anomenades falses cooperatives, Clavial,
van presentar fa tres setmanes un escrit exigint, en tant que socis de
la presumpta cooperativa, tot tipus de documentació. De moment encara no
se’ls ha entregat res. Clavial, amb seu a Vic i segons constava aquest
diumenge mateix a la seva web, amb 956 treballadors (el 16 de febrer
n’hi constaven 871), és una de les principals cooperatives que
subminsitren personal a Le Porc Gourmet.
Le
Porc Gourmet, per la seva part, és un dels escorxadors propietat del
Grupo Jorge, amb seu a Saragossa. Segons constava el mes de juliol
passat a la seva pàgina web -ara ja no hi consta aquesta informació-, a
l’escorxador de Santa Eugènia s’hi maten 8.000 animals diaris, i té una
línia de producció amb capacitat per matar fins a 1.000 porcs cada hora.
Els frigorífics de l’escorxador tenen una capacitat per emmagatzemar
fins a 12.000 canals de porc i els corrals, per acollir fins a 8.000
animals diaris. El constant trànsit de camions ha provocat també queixes
constants del veïnat de Santa Eugènia de Berga.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada