dissabte, 18 de març del 2017

370) CRÒNICA TRES-CENTES SETANTA DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Vicent Sanchis 
El conflicte està servit a TV3 amb el nomenament del prenafetista Vicent Sanchis.
Dues comissions a la vegada per investigar l’Operació Catalunya. 
L’exministre Jorge Fernández Díaz i Alícia Sánchez-Camacho hauran de comparèixer per donar explicacions. 


 
[Barcelona (República Catalana) 18/03/2017] 
L’AMIC DEL POBLE 

Segons EL TRIANGLE el nomenament per sorpresa del periodista prenafetista Vicent Sanchis com a nou director de TV3 ha estat rebut amb gran rebuig pels treballadors de la cadena pública de la Generalitat, que temen, amb raó, que el sectarisme de la línia informativa i editorial arribi al paroxisme, provocant el descrèdit d’aquest mitjà de comunicació. Aquesta protesta ha estat secundada, també, per sindicats, col·lectius periodístics i grups polítics del Parlament de Catalunya. Entre les organitzacions que han criticat amb duresa la designació de Vicent Sanchis hi ha el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), entitat catalana que presideix el subdirector del diari electrònic Nació Digital, Ferran Casas. En un comunicat fet públic, el GPRB denuncia que el “sistema de nomenaments […] afavoreix la ingerència dels partits polítics a la radiotelevisió pública i dóna peu a dubtar sobre la solvència professional de candidats amb llarga trajectòria periodística com és el cas de Vicent Sanchis”. També expressa “la preocupació per un nomenament les causes del qual no han estat explicades a l’opinió pública i que es produeix en un moment polític i judicial molt complicat. La coincidència del canvi de director amb la queixa d’un diputat de JxSI en seu parlamentària per la cobertura dels casos de corrupció que afecten CDC fa augmentar la preocupació del Grup Ramon Barnils”. Es dóna la circumstància que David Bassa, actual director d’informatius de TV3, va ser fundador i president del GPRB entre els anys 2011-2016, càrrec que va abandonar en ser nomenat per ocupar aquesta sensible responsabilitat a la televisió pública catalana. 

FERNÁNDEZ DÍAZ, COSIDO, MORAGAS I SÁNCHEZ-CAMACHO
Els protagonistes: Alícia Sánchez-Camacho, Jorge Fernández Díaz, Jorge Moragas i Francisco Marco.
El Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya han acordat, en paral·lel i de manera simultània, la creació de dues comissions d’investigació per abordar una mateixa trama: la policia patriòtica que, a partir del mes de setembre de l’any 2012, va organitzar la cúpula del ministeri de l’Interior, sota la direcció de l’exministre Jorge Fernández Díaz, amb l’objectiu de recopilar, difondre mediàticament i judicialitzar els marros de dirigents convergents a fi de desprestigiar el procés independentista català. És el que el comissari José Manuel Villarejo, actualment jubilat, va definir davant el jutge instructor del cas del Petit Nicolás com l’“Operació Catalunya”.
La comissió d’investigació constituïda al Congrés dels Diputats està presidida pel diputat Mikel Legarda (PNB) i, entre les primeres decisions que ha adoptat, per imposició del PP i el PSOE, hi ha la de focalitzar les compareixences en els càrrecs públics involucrats, deixant de banda els funcionaris policials que han protagonitzat la sonada guerra dels comissaris amb l’argument que “no s’ha de convertir en un circ”. D’aquesta manera, és previsible que en la llista de compareixences --que encara s’ha de definir i aprovar-- hi hagi Jorge Fernández Díaz, Ignacio Cosidó (exdirector general de la Policia), Jorge Moragas o Alícia Sánchez-Camacho, actual secretària primera de la mesa del Congrés dels Diputats, noms que han estat proposats per Units Podem, ERC i PDECat.
El PP intenta ampliar el radi polític de la comissió i per això vol proposar que també declari l’exministre pel PSOE d’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. Per la seva banda, Ciutadans vol que s’aclareixi qui va enregistrar la conversa al despatx del ministre entre Jorge Fernández Díaz i l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, i esbrinar si els Mossos d’Esquadra tenen també la seva “policia patriòtica”. En tot cas, es preveu que els treballs d’aquesta comissió d’investigació siguin ràpids, que les conclusions es puguin tancar en un termini de tres mesos i que algunes sessions es facin a porta tancada.
Per la seva banda, el Parlament de Catalunya --amb els vots favorables de JxSí, CSQP, PSC i CUP-- també ha aprovat la constitució d’una comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya, aquesta sense les limitacions de la del Congrés dels Diputats. Entre els noms que s’han proposat, pendents de confirmació, hi ha el de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i els dels comissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas, a més dels que també poden comparèixer a Madrid (Jorge Fernández Díaz, Jorge Moragas, Alícia SánchezCamacho...).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada