dimarts, 14 de febrer del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST El 14 de febrer de 1886 neix a Santo Tomás de las Ollas (El Bierzo) l'influent militant anarcosindicalista i cofundador del Partit Sindicalista Ángel Pestaña Núnez

Des del 1915 va començar a col·laborar en Solidaridad Obrera, periòdic cenetista del qual va ser nomenat administrador en 1916 i director entre 1918 i 1919. En 1916 va haver de romandre exiliat uns mesos a Perpinyà  






Ángel Pestaña Núñez:  
El 14 de febrer de 1886 neix a Santo Tomás de las Ollas (El Bierzo, Ponferrada, Lleó) l'influent militant anarcosindicalista i cofundador del Partit Sindicalista Ángel Pestaña Núnez. Fill de miner, va començar a treballar com a peó a les mines de Biscaia.
En 1905, per haver defensat la jornada de vuit hores, va haver de marxar a Marsella (Boques del Roine, Provença, Occitània) on va fer de bastaix de moll. Va embarcar de polissó cap a Alger (Algèria), on va fer d'espardenyer i de rellotger entre 1909 i 1914, alhora que va començar a col·laborar en el periòdic anarquista Tierra y Libertad.
L'agost de 1914 va passar a residir a Barcelona on va intervenir com a orador a l'Ateneu Sindicalista i va començar a destacar com a organitzador sindical. Es va alinear amb el sector anarquista revolucionari del moviment llibertari i va ingressar en el grup editor de Tierra y Libertad. En 1915 va participar en el Congrés Internacional de la Pau de Ferrol. Des del 1915 va començar a col·laborar en Solidaridad Obrera, periòdic cenetista del qual va ser nomenat administrador en 1916 i director entre 1918 i 1919.
En 1916 va haver de romandre exiliat uns mesos a Perpinyà (Rosselló).
En nom de la Confederació Nacional del Treball (CNT), va ser president de comitè de vaga durant la vaga general revolucionària de 1917. Va participar en el Congrés de Sants de 1918, on va parlar en el míting de clausura.
El juny del 1918 va publicar unes cartes del policia Bravo Portillo que demostraven la seva participació en l'espionatge a favor d'Alemanya i que van provocar-ne l'expulsió del cos.
Arran de la vaga de La Canadenca va ser empresonat. En 1919 va assistir al congrés del Teatre de la Comèdia de Madrid.
Com a delegat de la CNT va assistir al Segon Congrés de la Internacional Comunista a Moscou, el juny de 1920, on es va abstenir en la votació de les 21 condicions per a l'ingrés a la Tercera Internacional i va votar, juntament amb V. I. Lenin i L. Trockij, la creació de la Internacional Sindical Roja (ISR). Amb aquesta experiència adquirida va acusar els bolxevics d'exercir una dictadura de partit en comptes del poder dels soviets de la classe obrera i es reafirmar en la defensa de l'anarquisme social revolucionari i de fer desaparèixer l'Estat en l’abolició de les classes socials. No va poder lliurar el seu ‘Informe de mi estancia en la URSS’ fins el 1921 --completat el 1922 i ampliat el 1929 com a ‘Setanta días en Rusia’--, ja que, detingut a Itàlia el novembre de 1920, va ser traslladat a la presó de Barcelona i hi va romandre fins al 1922.
El juny de 1922 va assistir a la Conferència de la CNT de Saragossa que volia reconstruir una altra Associació Internacional de Treballadors (AIT), i va signar amb Seguí, Peiró i Viadú, la resolució en la qual s'afirmava el paper polític de la CNT. L'agost de 1922 va sofrir un atemptat per part d'elements del Sindicat Lliure a Manresa (Bages) del qual va sortir greument ferit i la campanya oberta entorn d'aquest fet va determinar en part la destitució d'Arlegui i la dimissió de Martínez Anido l'octubre del mateix any.
El seu decantament cap a principis anarcosindicalistes més possibilistes es va produir després de sofrir l’atemptat d’element de la patronal catalana a el 1922 a Manresa i durant 1923, arran especialment de la crisi interna de la CNT generada per la repressió policial i el pistolerisme de la patronal i, també, a partir de la polèmica oberta amb el fracàs de la vaga del transport de Barcelona de l'estiu de 1923, època en la qual va tornar a la direcció de Solidaridad Obrera.
Durant la dictadura de Primo de Rivera, i fins al 1927, es va alinear clarament amb Joan Peiró en defensa de la legalització dels sindicats confederats, contra la intromissió dels grups anarquistes i favorable a una certa entesa amb els grups polítics esquerrans.
En aquests anys va ser empresonat pels seus escrits en Solidaridad Proletaria (1924-25) i en Vida Sindical (1926). Després, a partir del maig del 1927, va defensar l'acceptació dels comitès paritaris creats per la Dictadura i el seu sindicalisme es va allunyar de l'anarcosindicalisme de Peiró.
El desembre de 1928 va impulsar la creació del grup Solidaritat i va proposar la Unió de Militants per a reconstruir la CNT. Va ser secretari del Comitè Nacional de la CNT-AIT, en substitució de Peiró, entre juny i desembre de 1929, fins que va ser obligat a dimitir; la reorganització de la CNT-AIT a partir de l'abril del 1930 li va permetre tornar a exercir una gran influència i va ocupar de bell nou la secretaria del Comitè Nacional.
Amb la proclamació de la República del 14 d’Abril, se'l va confirmar en aquest lloc de la CNT, entre juny del 1931 i febrer del 1932.
El juny de 1932 va ser redactor i signant del «Manifest dels Trenta», fet que li implicarà l'expulsió de la CNT-AIT el desembre de 1932. Va participar en la formació de la Federació Sindicalista Llibertària el 1933 i va signar el manifest per la constitució de l'Aliança Obrera, en nom dels Sindicats d'Oposició.
Paral·lelament va desenvolupar una intensa activitat com a publicista: col·laboracions en Sindicalismo, de Barcelona, i en La Libertad, de Madrid; publicació d'El sindicalismo. Qué quiere y a dónde va, Sindicalismo y unidad sindical, a més de l'autobiografia Lo que aprendí en la vida.
En 1934 es va apartar de l'anarquisme social revolucionari i de l’antiparlamentarisme anarcosindicalista, i va cofundar el Partit Sindicalista (PS) del qual fou el seu president. El febrer de 1936 va començar a dirigir el diari Mañana, òrgan de la Federació Catalana del Partit Sindicalista, i va ser elegit diputat del Front Popular per la demarcació de Cadis (Andalusia). Durant la Guerra Civil va residir a Madrid i a Barcelona i va col·laborar molt en El Sindicalista defensant la disciplina militar en l’Exèrcit Popular de la República, la limitació dels objectius socialistes revolucionaris per a guanyar la guerra contra el feixisme i l'aproximació a la petita burgesia agrària i urbana, alhora que tornà a militar en la CNT-AIT.
Tot i estar molt malalt encara va participar com a diputat electe per Cadis en la sessió de les Corts a València del 2 d'octubre de 1937. Va ser nomenat vicecomissari general de l'Exèrcit Popular de la República.
Ángel Pestaña Núñez va morir l'11 de desembre de 1937 a Begues (Baix Llobregat).
És autor de llibres com El Terrorismo en Barcelona (1920), Sindicalismo y Terrorismo (1923), ¿Sindicalismo único? Orientación sobre organización sindical (1921). Lo que vi en Rusia. Lo que pienso de Rusia (1933), La Ciudad (1933), Sindicalismo y Unidad Sindical (1933), El Sindicalismo que quiere y a donde va (1933), Lo que aprendí en la vida. Porqué se constituyó el Partido Sindicalista (1935), ¿Debe disolverse el Partido Sindicalista? (1936), entre d'altres.
Homenatge a Ángel Pestaña. El 13 de febrer de 1938 es ret, al teatre Fuencarral de Madrid, un homenatge al destacat militant anarcosindicalista Ángel Pestaña Núñez en commemoració del seu naixement. Pestaña havia mort poc abans, l'11 de desembre de 1937. Organitzat pel Partit Sindicalista (PS), a l'acte van ser convidats els partits polítics i totes les organitzacions obreres. Hi van intervenir Eduardo Paz Samper, per les Joventuts Sindicalistes (JS); Miguel Torres, per la Joventut Republicana (JR); José Luis Leda, per la Joventut Socialista Unificada (JSU); Francisco Bartolomé, per Izquierda Federal (IF); i Justo Feria, pel Partit Democràtic Federal (PDF). Després Valentín de Pedro llegí alguns articles publicats pe Pestaña en El Sindicalista i l'actriu Carmen Seco diversos versos dedicats a la mort del sindicalista. També van intervenir Josep Robusté, pel Comitè Nacional del PS; Luis Santiago, pel Partit Comunista d'Espanya (PCE); Régulo Martínez, pel Front Popular; José García Pradas, per la Federació Anarquista Ibèrica (FAI); Miguel San Andrés, en nom del Partido de Izquierda Republicana (PIR); i Pablo Sancho, en representació de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). Per acabar, Valentín de Pedro llegí unes pàgines de Natividad Adalia, director d'El Sindicalista, i Edmundo G. Acebal, en representació del Comitè Local del PS, resumí l'acte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada