dimarts, 14 de febrer del 2017

346) CRÒNICA TRES-CENTES QUARANTA SIS DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Una investigació del digital Público responsabilitza a Alícia Sánchez-Camacho de l'enregistrament de la conversa de La Camarga  i posa de manifest els inicis de l’Operació Catalunya del PP. 
Vicki Álvarez posa de manifest que va cobrar pel seu testimoni contra els Pujol i se cita l'aleshores director de l'Oficina Antifrau. 
El TC obre una nova via penal contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i quatre membres de la Mesa. 
Amb l’anul·lació del Constitucional esclata el conflicte a l’entorn del referèndum d’autodeterminació nacional catalana. 
El Parlament de Catalunya aprovarà la llei de nul·litat dels judicis militars franquistes a Catalunya al juny. 
Les diputades i els diputats que l'estan treballant anuncien que la llei inclourà un annex amb els noms de totes les persones que van ser processades en consells de guerra al Principat. 
 
 
[Barcelona (República Catalana) 14/02/2017] 
L’AMIC DEL POBLE  

Alícia Sánchez-Camacho va ser una figura clau en l'inici de l'anomenada Operació Catalunya: segons una investigació de Público, que revela nous àudios, ella va organitzar la gravació de la conversa que va mantenir el 2010 al restaurant La Camarga amb Vicki Álvarez, ex de Jordi Pujol Ferrusola, que va explicar-li que la família de Jordi Pujol Soley amagava diners a Andorra. 
Pel que fa a Jorge Moragas, cap de Gabinet de Mariano Rajoy i persona que va posar en contacte Sánchez-Camacho amb Vicki Álvarez, la mateixa notícia assenyala que va transmetre al Ministeri de l'Interior la informació obtinguda per l'aleshores líder de PP a Catalunya.
De fet, Público assegura que ha obtingut documentació que demostra que el Ministeri d’Interior --aleshores dirigit per un altre del PP a Catalunya, Jorge Fernández Díaz--, ja coneixia els moviments de diners dels Pujol a Andorra referits per Vicki Álvarez abans que el comissari José Villarejo la interrogués assumint la identitat d'un periodista d'El Mundo. L'explicació que aporta aquesta informació és que només Sánchez Camacho, a través de Moragas, podia haver informat Interior.
El digital Público permet escoltar, com a suport de la seva exclusiva, àudios que assegura que va obtenir el policia Villarejo en una conversa amb Vicki Álvarez el 30 de setembre del 2013. En aquest diàleg, els interlocutors diuen que Sánchez-Camacho, ara vicepresidenta primera del Congrés de Diputats, va denunciar falsament el fet que s'hagués gravat, pretesament sense ella saber-ho, la conversa de La Camarga. Així mateix, Vicki Álvarez posa de manifest que va cobrar pel seu testimoni contra els Pujol i se cita l'aleshores director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, com un participant principal de l'operació Catalunya. També s'assenyala que De Alfonso creia que Sánchez-Camacho li havia mentit sobre l'afer de La Camarga i que Vicki Álvarez percebia que la líder dels populars l'estava evitant.  

EL TC OBRE UNA NOVA VIA PENAL 
El ple del Tribunal Constitucional (TC) dictarà una resolució per unanimitat en la qual autoritza a la Fiscalia a iniciar les accions que consideri oportunes sobre la presumpta desobediència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i quatre membres de la Mesa del Parlament a l'aprovar a l'octubre del 2016 una sèrie d'acords referits al referèndum d’autodeterminació i al procés constituent català que desobeeixen les ordres del Constitucional.
Segons la SER, el TC anul·la així definitivament els acords assolits pel Parlament de Catalunya a l'octubre, que bàsicament són el full de ruta del procés constitucional català. El Tribunal de Garanties anul·la, en la mateixa resolució, tots els acords adoptats pel ple del Parlament d'octubre del 2016 entre elles, la qual instava el Govern de la Generalitat de Catalunya a celebrar un referèndum abans de setembre del 2017 amb o sense l'aval de l'Estat. I a més, els apartats dels capítols titulats 'Referèndum' i 'Procés Constituent' que es van incloure en el títol I sobre 'El futur polític de Catalunya' d'aquella resolució.
El Constitucional respon així a la petició de l'advocat de l'Estat que va presentar un "incident d'execució" contra les iniciatives independentistes del Parlament, de manera que la resolució sobre el referèndum va quedar suspesa cautelarment. 

L’ACTA AFECTA A ERC, AL PDECat i A EUiA 
La Mesa del Parlament 
L'acta del Constitucional no només assenyala a Forcadell, que ja està sent investigada per haver permès al juliol la votació en ple d'unes conclusions sobre el procés constituent català, que obrien la porta a una via unilateral cap a la independència, sinó que implica a més a altres membres de la Mesa del Parlament: el vicepresident primer, Lluís Corominas, a Anna Simó i a Ramona Barrufet, tots tres de Junts pel Sí, així com a Joan Josep Nuet de Catalunya Sí que Es Pot (dirigent del PCC i d’EUiA), que van acceptar incloure en l'ordre del dia del ple del passat 6 d'octubre el debat i votació de la resolució sobre el referèndum i van deixar en minoria als altres dos membres de la Mesa, José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, i David Pérez, del PSC. A tots ells, el Constitucional els recorda el seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada".
Els magistrats no afirmen que Forcadell cometés un delicte sinó que deixa l'examen dels fets i la seva definició jurídica en mans de la Fiscalia. Serà, doncs, el fiscal general de l'Estat qui decideixi si la presidenta del Parlament i els membres de la taula van poder cometre algun delicte i presentar la corresponent querella criminal per desobediència.
La resolució del TC, no només contempla aquesta mesura que deixa el camí lliure a la Fiscalia per a exercitar una acció penal, sinó que a més recorden que les solucions a aquest "desafiament" passen pel diàleg polític. Fonts de la institució, reconeixen que l'acte inclourà un repàs a la seva doctrina sobre el procés independentista durant aquests últims quatre anys i aprofundeix sobre la legitimitat de les idees polítiques amb la necessitat d'establir uns límits i acatament a la Constitució del Regne d’Espanya. 

CONFLICTE OBRET 
Aquesta resolució inicia el conflicte institucional a l’entorn del procés d’autodeterminació vers la construcció d’una república que recuperi la independència nacional catalana que es va perdre en el decurs de la construcció oligàrquica de l’imperi espanyol, des de fa segles en decadència i esclerosi. Sembla, que aquesta notícia que afecta a un munt de formacions polítiques serà l’espurna que iniciarà la decadència definitiva de l’Estat espanyol i obrirà pas a una reestructuració política i jurídica de les comarques del Nord-est de la península Ibèrica, entre les terres de l’Ebre i la carena del Pirineu Oriental, en la Mediterrània Occidental.  
La mobilització per Forcadell, Corominas, Simó, Barrufet i Nuet serà moltes vegades més amplia i transversal que la que va arropar, Mas, Ortega i Rigau, molts més enllà de la burgesia nacional catalana i la petita burgesia del país que va aconseguir mobilitzar l’ANC i Òmnium Cultural. Potser ja sonen campanes de vaga general inclusiva al Principat contra el govern del PP. El que no es va poder aconseguir ni el juliol ni l’agost de 1917 potser es aconseguirà al cap de cent anys.  

NUL·LITATS DELS PROCESOS MILITARS FRANQUISTES CELEBRATS A CATALUNYA 
Acte al Col·legi d'Advocacia de Barcelona sobre la llei de nul·litat dels consells de guerra 
El Parlament de Catalunya aprovarà la llei de nul·litat dels judicis franquistes el proper mes de juny celebrats a Catalunya. El text està pràcticament tancat, però encara caldran aquests 4 mesos perquè totes les formacions polítiques parlamentàries diguin la seva i la proposició passi els tràmits administratius corresponents per esdevenir llei. Amb tot, els impulsors dibuixen un escenari de consens plàcid en què ja avancen que la llei s'aprovarà, com a mínim, amb els vots a favor de les formacions que ja es van mostrar disposades a liderar la tramitació i elaboració de la llei: Junts pel Sí, la CUP-CC i Catalunya Sí Que Es Pot.
La data l'ha revelada Montserrat Palau, una de les ponents de la comissió que està treballant la llei, en un acte que ha organitzat la Comissió de Memòria Històrica del Col·legi d'Advocacia de Barcelona. La diputada de Junts pel Sí també ha anunciat que la llei inclourà un annex amb els noms de totes les persones que van haver de patir l'arbitrarietat dels consells de guerra durant el franquisme. El Parlament de Catalunya esdevindrà, així, la primera institució de l'Estat espanyol que tramitarà una llei d'aquestes característiques.  

GAIREBÉ 80.000 VÍCTIMES 
Les persones  represaliàdes pels consells de guerra sumaríssims durant el conflicte bèl·lic i el franquisme ascendeixen als 78.331, 3.358 dels quals van ser executats. Aquí no hi ha comptabilitzats, però, i tal com ha explicat la diputada de la CUP-CC Mireia Boya "els que estan als vorals dels camins, els morts al front ni els milers que estan a les fosses comunes d'arreu de Catalunya".
Davant d'aquestes xifres, i en paraules del diputat de Catalunya Sí Que Es Pot Joan Josep Nuet, “ja tocava fer una llei que digués que els nostres amics, familiars, camarades no eren criminals". "S’havia de posar per escrit”, ha afegit.
Per la seva banda, Boya ha avançat que la seva formació farà una esmena al text. Ha comunicat que demanaran ampliar els efectes de la nul·litat fins l'any 1978. “En contra del que molts conserven a l'imaginari, els judicis no es van acabar amb la mort del dictador: la monarquia va aplicar, almenys tres anys, les lleis de la Dictadura”, ha explicat. També ha recordat que cap autoritat del Govern espanyol ha demanat perdó públicament --"ni mai passarà"-- mentre que Alemanya i França ja fa anys que ho van fer fa anys. Va ser l'any 2008 quan els cònsols d'aquests dos estats van participar en un acte de desgreuge en 68è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys.  

UNA LEGALITAT HEREVA DEL FRANQUISME 
Assumint que el Govern espanyol no mourà un dit en aquesta direcció, el portaveu de la Comissió per la Dignitat, Pep Cruanyes, que també ha intervingut a l'acte, ha afirmat que "el Parlament de Catalunya té el deure jurídic i històric de no ignorar aquests fets produïts que van envair el seu àmbit competencial amb greus conseqüències per 80.000 víctimes al nostre país". El també membre del Col·legi d'Advocats ha defensat la sobirania de la Cambra catalana tot recordant que les "bases jurídiques de la Transició" es van establir en una relació de continuïtat amb "el règim franquista i no el passat republicà".
La Comissió per la Dignitat ha estat l'ens que ha canalitzat els anhels de les entitats memorialistes i la que ha redactat i impulsat la proposició d'aquesta llei que el passat mes d'octubre el Parlament ja va admetre a tràmit. Van votar-hi a favor Junts pel Sí, la CUP-CC i Catalunya Sí Que Es Pot. La resta de forces polítiques es van abstenir. 

UNA LLEI DE MEMÒRIA HISTÒRICA PER A LA REPÚBLICA CATALANA 
Un cop més, però, s'ha fet evident com la voluntat popular i la burocràcia tenen tempos diferents. Així ho ha expressat la presidenta de l’Associació de Víctimes de la repressió franquista a Tarragona, Montserrat Giné, que ja va assistir a l'acte simbòlic d'anul·lació dels judicis franquistes del passat mes d'octubre al Parlament  de Catalunya i que avui ha lamentat que "no hi hagi possibilitat d'alleugerir el procés". Cada dia són menys els testimonis directes d'aquesta repressió franquista que encara són vius.
Al marge d'aquesta llei que s'aprovarà al juny, la representant de Junts pel Sí, però, ja ha avançat la voluntat del govern autonòmic de Puigdemont d'elaborar una llei integral de Memòria Històrica si Catalunya esdevé una república independent. "Seria bo plantejar-nos una llei amb tots els ets i uts que fes honor a totes aquestes qüestions de reparació, justícia i dignitat”, ha conclòs Palau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada