dissabte, 4 de febrer del 2017

L’artista Bosch Martí senyala l’antic ministre franquista Fraga Iribarne i el que fora una mena de virrei de Catalunya Pérez Viñeta com instigadors de la seva agressió i la de a Palau-sator el 1969

http://www.rafaeldalmaueditor.cat/book/978-84-232-0658-2/EP337.jpgAvui fa 47 anys de l’atemptat franquista a l’església de Palau-sator. 
Pérez-Viñeta, que hi passà entre 1968 i 1971, representà una fórmula més agressiva i nerviosa respecte als seus predecessors immediats: es remarcà per l’abonament dels postulats de Fuerza Nueva. 








 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/02/2017 
Palau-sator (Baix Empordà).- 

Amb motiu del 47 aniversari, l’artista pintor, activista cultural gironí i escriptor marxista Lluís Bosch Martí es dedica aquests dies a escriure diverses reflexions sobre l’atemptat franquista contra el mural que havia pintat a l’absis romànic de l’església de Palau-sator (Baix Empordà) i contra la sevapersona i la que fora el rector de la Parròquia Nicolau Moncunill el 4 de febrer de 1969.
Bosch Martí escriu al DIARI DE GIRONA que la seva “pintura [mural] de cap a 500 m2, que seria destruïda per un escamot de Guerrilleros de Cristo Rey un capvespre del 4 de febrer de 1969, per tant aquest 2017 farà 47 anys de l’atemptat i estovament de l’exrector capellà, Nicolau Moncunill i de l´artista que signa aquest article [...] Amb motiu del proper 47 aniversari, escriurem sobre una sèrie d’escrits, cites, projectes sobre el mural de Palau-sator. I del ressò que ha tingut en múltiples reportatges que els darrers anys s’han publicat des del darrer a la revista SAPIENS, a la novel·la ‘Ens vam menjar el món’ de Xevi Sala, Premi Bertrana 2016. On hi ha un extens comentari sobre la visita del senyor Fraga Iribarne, que va anar a contemplar el mural, dirigent del misteriós complot dels serveis secrets i els paramilitars de l’extrema dreta franquista a les ordres del general Pérez Viñeta. Complot que formava part de la campanya de desprestigi del futur cardenal Jubany, alhora bisbe de Girona. Que l’acusaven de permetre que els comunistes profanessin les esglésies catòliques santificant a revolucionaris com Fidel Castro, el Che Guevara, i el pare Camilo Torres. Denunciaven que aquests feien conxorxa amb les teories llatinoamericanes de la teologia de l’alliberament, una església al servei dels pobres i no dels poderosos i rics [...] Tornant a parlar de l’excapellà Nicolau Moncunill, aquest fou un dels primers capellans progres que van obrir les esglésies i sagristies perquè es reunissin els obrers sindicalistes de les futures Comissions Obreres i activistes socials de tota mena, i artistes progressistes, com servidor.” 
A Valls (Alt Camp) hi viu l’excapellà Nicolau Moncunill, que es manté en contacte amb el seu amic i company d’iniciatives Bisch Martí. El reportatge dels fets de 1969, titulat ‘Un crit a Palau-sator’, ja va per la tercera edició.
Bosch Martí explica que de cara a un documental es va filmar a Palau-sator gairebé tot “però que per manca de finançament i suports televisius, tot i tenint els avals del poeta Salvador Espriu i del dramaturg Buero Vallejo, no sabem si els directius televisius es van espantar que un servidor acusi obertament l’exministre Fraga Iribarne i l´exgeneral Pérez Viñeta, tesis reforçada per les investigacions de l’historiador gironí Josep Clara, en un excel·lent llibre del mateix títol. En el llibre es deixa clar que els principals inductors de la destrucció del mural de Palau-sator, foren el senyor Fraga Iribarne i el Sr. Pérez Viñeta”.
El llibre de Josep Clara es diu ‘AIRES DE VIRREI: ALFONSO PÉREZ VIÑETA’ (Rafael Dalmau editor, Barcelona). Durant els anys del franquisme, la capitania general de la IV regió militar va se detinguda per un seguit de generals monàrquics, franquistes o ultres. Pérez-Viñeta, que hi passà entre 1968 i 1971, representà una fórmula més agressiva i nerviosa respecte als seus predecessors immediats: es remarcà per l’abonament dels postulats de Fuerza Nueva, l’ús d’un verbalisme nostàlgic i per obstaculitzar les iniciatives més liberalitzadores del règim franquista.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada