dimecres, 1 de febrer del 2017

La lluita contra la MAT a Castelló arriba al Parlament Europeu

La plataforma No a la MAT celebra els avenços arran de la intervenció a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu. 
El Govern valencià, l'espanyol i la mateixa Comissió hauran d'emetre nous informes sobre el projecte de molt alta tensió. 
La Comissió no pot aturar la MAT però sí pot obrir-li una investigació a l'Estat i aconsellar al Govern europeu que no permeti el projecte. 
La plataforma va demostrar la vulneració per part de REE del conveni d'Aarhus, un tractat internacional que regula els drets d'accés a la informació i a la participació ciutadana en la presa de decisions. 
En primer pla una pedra pintada de blau assenyala la futura ubicació de la que hauria de ser una de les torres de la MAT a les comarques de Castelló (País Valencià) 
 
DIRECTA 01/02/2017 
LAURA VILLAPLANA/PAULA DURAN 

Una de les línies d'acció de la Plataforma No a la MAT ha estat alçar la veu a les institucions polítiques vinculades al projecte i amb competències per fer front als progressos de la línia de molt alta tensió. En aquest sentit, el passat 23 de gener, membres de la plataforma van viatjar a Brussel·les per defensar, davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu i amb caràcter d'urgència, les raons per paralitzar el projecte que amenaça 17 municipis de les comarques castellonenques. Aquesta exposició es va poder realitzar gràcies a l'elaborada petició que va presentar la plataforma el passat novembre davant l'organisme europeu en qüestió. 
Tot i que no es tracta d'una victòria definitiva enfront de la imposició de la línia, des de la plataforma celebren els resultats com uns primers fruits, a major escala, del treball fet a partir de l'organització i mobilització veïnals. "Hem aconseguit tot el que es podia aconseguir allà: fer pressió. Per un costat, que es tramiti la petició i, per l'altre, que ja els estiguin demanant explicacions a les dues institucions governamentals implicades. Des de la comissió ens asseguraren que estudiarien a fons el cas i que no anaven a esperar per demanar explicacions al govern espanyol i per fer preguntes a la Generalitat Valenciana", explica Ana Palerm, una de les membres de la plataforma que es va desplaçar fins a Brussel·les. 
D'altra banda, des de la plataforma assenyalen també els límits d'actuació de la Comissió de Peticions: "aquesta Comissió no pot aturar la MAT, el que pot fer és obrir-li una investigació a l'Estat espanyol". "Després d'exposar la petició, ens reunirem amb alguns tècnics de medi ambient de la Comissió Europea i ens van dir que, si després d'estudiar bé el cas ho veien convenient, obririen una investigació també". Segons explica Palerm, els indicis d'aquesta obertura serien positius perquè, en aquest cas, "s'aconsellaria al govern europeu que no permeti aquest projecte". 
Així mateix, el suport mostrat pels diferents grups parlamentaris europeus als arguments contra la MAT de la plataforma, els quals van assistir a la defensa de la petició, es valora com un reconeixement a la lluita pel respecte al territori, al medi ambient i a la salut de la seua gent. Així com un al·licient a la proposta de canvi de rumb en el model energètic que diverses formacions ciutadanes i ecologistes reivindiquen.  

Denúncies encertades contra obstruccions calculades 
La intervenció de l'entitat ciutadana al Parlament es va centrar --en bona part-- en la insuficiència de l'estudi d'impacte ambiental del projecte fet per Red Eléctrica de España (REE). Segons afirmen des de la plataforma, aquest document "es botava directives europees i, per la seua antiguitat, ja està caducat". En aquest sentit, assenyalen que no s'adequa a la realitat en tant que l'estudi data del 2009, quan es contemplava el desmantellament de la línia preexistent, mentre que la següent aprovació del projecte de l'any 2015 ja no contemplava aquest desmantellament tot i que encara no s'ha realitzat. "El projecte és nou, el traçat ha canviat, però l'estudi que han fet servir és el mateix, pel que ja no serveix per a aquest projecte", sentència Palerm. 
L'incompliment de les proteccions ambientals europees és una de les contradiccions més directes que comporta el projecte, el traçat del qual travessa diverses zones recollides en la Xarxa Natura 2000, com els Llocs d'Importància Comunitària (LIC) o les Zones d'Especial Protecció d'Aus (ZEPA). Per aquesta raó, la plataforma també enfoca les seues demandes cap al govern valencià, en tant que les normes de gestió per a la Xarxa Natura 2000 són competència de la Conselleria de Medi Ambient. "La Generalitat encara no ha establert les normes que regularan el que es pot fer i el que no en aquests paratges protegits, és per això que demanem que siguin molt restrictives i que es facin amb urgència", remarca Palerm.
És a través de la qüestió medi ambiental que, tot seguit, la plataforma va demostrar la vulneració per part de REE del conveni d'Aarhus, un tractat internacional que regula els drets d'accés a la informació i a la participació ciutadana en la presa de decisions i en la justícia en matèria mediambiental. Palerm reitera que REE estava obligada a informar i a assegurar-se que totes les afectades disposaren de la informació necessària per a poder opinar respecte del projecte, "no val només amb una publicació al BOE provincial i amb una cridada per oferir diners per les terres a expropiar, pel que ja és un altre conveni que també han infringit". 
Per altre costat, i davant les controvèrsies originades per diverses formacions polítiques al voltant dels efectes dels camps electromagnètics generats per les autopistes elèctriques, la plataforma sol·licita l'aplicació del principi de precaució, recollit als documents que constitueixen la Unió Europea. "La directora general de Salut Pública de la Generalitat va realitzar un informe en el qual s'exposen moltes qüestions, entre elles està que científicament no hi ha demostrada una causa-efecte perniciosa amb els camps electromagnètics, però sí que existeix una causa-efecte en termes epidemiològics", relata Palerm. És per tant que, arran dels resultats d'estudis epidemiològics recents, referents a les moltes relacions de malalties entre les zones que estan exposades a línies amb les quals no, l'informe de sanitat conclou aconsellant sobre la necessària aplicació del principi de precaució. 
Així doncs, les noves passes de la plataforma ciutadana aniran dirigides a fer seguiment dels resultats dels informes requerits per la Comissió europea, com també dels que hauran de traure des de les direccions generals de les conselleries valencianes d'Indústria, Medi Ambient i Turisme. Així mateix, asseguren mantenir la tasca d'informació pels pobles per aconseguir una major mobilització ciutadana. "Cal continuar amb la mobilització veïnal, tot i que costa bastant partint que un gros de la població afectada està envellida, dispersa i poc informada, i que, a més a més, té por d'opinar", afirma Palerm, al que afegeix: "però no ens desesperem, som ben conscients que lluitem davant un gegant i que açò va per a llarg".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada