dimarts, 3 de gener del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 3 de gener de 1899 neix a Bujaïa el mariner anarquista Alphonse Sauveur Cannone

Participà en un motí de la marineria del Mar Negre, refusant combatre els revolucionaris russos, i va ser condemnat a 10 anys de presó, que va passar a Toló, Loos, Nimes i Abadia de Clairvaux. 
Beneficiat d'una remesa de pena l'agost de 1921, va ser transferit al dipòsit d'exclosos de l'Exèrcit a Cotlliure 
Cartell editat per la Federació Anarquista Francesa en suport dels mariners amotinats al Mar Negre (1919)
Cartell editat per la Federació Abarquista Francesa en suport als mariners amotinats al Mar Negre el 1919 

 
Alphonse Sauveur Cannone:  
El 3 de gener de 1899 neix a Bujaïa (Algèria) el mariner anarquista Alphonse Sauveur Cannone. Va passar la seva infantesa a Orà (Argèlia), on orfe de pare va conèixer la misèria.  
Després de navegar molts d'anys, es va enrolar en la Marina Nacional francesa. Embarcat en el cuirassat «France», el 19 d'abril de 1919 a la rada de Sebastòpol (Crimea) va participar en un motí de la marineria del Mar Negre, refusant combatre els revolucionaris russos, i va ser condemnat a 10 anys de presó, que va passar a Toló (Var, Provença, Occitània), Loos (Nord  Pas de Calais), Nimes (Gard, Llenguadoc, Occitània) i Abadia de Clairvaux (Ville-sous-la-Ferté Aube, Alsàcia - Xampanya-Ardenes - Lorena).
Beneficiat d'una remesa de pena l'agost de 1921, va ser transferit al dipòsit d'exclosos de l'Exèrcit a Cotlliure (Rosselló). Després d’una fuga, va tornar a ser detingut i novament condemnat, el 12 de gener de 1922 a Montpeller (Eurau, Llenguadoc, Occitània), a cinc anys de presó per copejar un superior, purgant la pena a la presó de Nimes.
Alliberat l’agost de 1926, va arribar a París (Illa de França) on va ser albergat per l'anarquista Marius Brignon, secretari del Comitè de Defensa dels Marins i va treballar dos mesos en un fàbrica de coixinets de boles. En aquesta època va militar en la Federació Anarquista Parisenca (FAP). Va continuar la seva militància en l’organització anarquista internacional «Groupe Noir» i va participar en les reunions del Comitè d'Iniciativa de la Unió Anarquista Comunista (UAC). Després d'una estada a Dunkerque (Nord, Pas de Calais - Picardia), va embarcar-se l'11 d'octubre de 1927 en el petroler «Pechelbrown». Desembarcat el gener de 1928, va ser hospitalitzat a Le Havre (Sena Marítim, Alta Normandia) per tuberculosi pulmonar.
A començaments d'agost de 1928 va arribar a Rouen (Sena Marítim, Alta Normandia), on va ser elegit secretari de la secció autònoma dels Marins de França. Va participar en les conversacions que portaren a la fusió de les dues federacions autònomes de mariners (Marins de França i Treballadors de la Mar) i en la creació de la Unió Sindical dels Treballadors de la Mar. El 24 de desembre de 1928 va ser elegit secretari de la secció de Rouen, però va dimitir el març de 1929, quan es va votar la fusió amb els Marins Confederats.
A començament dels anys 30 va ser tresorer del Grup Intercorporatiu Federalista de Marsella (Provença, Occitània), al costat de Jean A. Casanova. Com a membre de la Confederació General del Treball - Sindicalista Revolucionària (CGT-SR), va militar entre els mariners de Dunkerque, Le Havre i Marsella.
El juliol de 1936 va marxar de Marsella a la Barcelona revolucionària, juntament amb altres companys espanyols. Afiliat a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), va combatre en la Columna Durruti i va ser ferit en diverses ocasions.  Després de la Retirada de 1939, va instal·lar-se a París, on va morir poc després de tuberculosi, el 15 de febrer de 1939 a l'hospital Bicêtre de París. Les seves despulles van ser enterrades amb la bandera negra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada