diumenge, 22 de gener del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 22 de gener de 1920 neix a Lorca el guerriller antifranquista llibertari i anarquista Luis Agustín Vicente

El 17 d’agost de 1957 va tornar a creuar el Pirineu pel Vallespir, entrant al Ripollès junt amb Josep Lluís Facerias i Goliardo Fiaschi. 
Luis Agustín VicenteVan haver d’eludir els controls  en les carreteres i camins del trajecte cap a Barcelona. 
El 19 d’agost van haver de beure aigua bruta d’una riera. A l’arribar a Sant Joan de les Abadesses Josep Lluís Facerias va anar a comprar menjar mentre Agustín i Fiaschi s’havien quedat amagats al cementiri. 
El 22 d’agost arribaren a Sant Quirze de Besora i mentre Facerias i Fiaschi agafaven les bicicles en direcció a Vic, Luis Agustín va agafar el tren fins a Sant Andreu de Palomar. 

  
Luis Agustín Vicente:  
El 22 de gener de 1920 neix a Lorca (Múrcia) el guerriller antifranquista llibertari i anarquista Luis Agustín Vicente. Va utilitzar pseudònims diversos, com ara Luis Pérez Costas, Luis Ruiz Costa, El Metralla, Mario Miglia, Mario Mella, Mario o El Garulla. Abans de la Guerra Civil va militar en el moviment anarquista a Còrdova (Andalusia), on residia.
En acabar la guerra el 1939 es va refugiar a l’hexàgon francès i en 1942 va entrar a l’Interior on va participar en la guerrilla de l'Alt Llobregat.
El 3 de setembre de 1946 es va publicar una crida de recerca per desertor del servei militar.
En 1947 residia a Tarascon (Arièja, Migdia Pirineu, Occitània) i participava en activitats de grups d'acció a Catalunya.
El 27 de setembre de 1947 va ser detingut a Molins de Rei (Baix Llobregat), amb altres 11 membres de grups llibertaris, acusat de volar la cimentaria Sansón de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), però el 28 de novembre de 1952 va poder fugir a Barcelona del castell de Montjuïc on estava tancat després d'apoderar-se de la pistola d'un guàrdia. Va arribar a l’hexàgon francès sota el nom de Luis Ruiz Costa, que emprarà des d'aleshores.
Va exiliar-se a Itàlia, on va fer feina a les pedreres de marbre a Carrara (Massa-Carrara, Toscana) sota el nom de Mario Miglia.
A Gènova (Ligúria) va participar amb altres companys en una expropiació on es van fer amb quatre milions de lires. El 15 gener de 1957 va participar en l'assalt de la sucursal del banc «Casale Monferrato» de Villanova d'Albenga (Savona, Ligúria), d'on es van portar un milió i mig de lires.
El 15 d’agost de 1957, aprofitant la festivitat d’aquell dia, va sortir de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Migdia Pirineu,Occitània) i el vespre arribà a la frontera del Pirineu català al Vallespir, que es trobava amb la vigilància de la Guàrdia Civil reforçada amb patrulles que feien la ronda; el 16 d'agost es va posar a ploure i, finalment, el dia 17 la va tornar a creuar entrant al Ripollès a un quart de nou del vespre junt amb Josep Lluís Facerias i Goliardo Fiaschi, els seus acompanyats. Van haver d’eludir els controls  en les carreteres i camins del trajecte cap a Barcelona. El 19 d’agost, quan encara eren al Pirineu i tenien buides les cantimplores, van haver de beure aigua bruta de la riera ja que en el proper mas hi havia vigilant una parella de la Guàrdia Civil. A l’arribar a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) Josep Lluís Facerias va anar a comprar menjar ja que a causa del retard en el passar la frontera havien acabat les provisions que portaven des Tolosa. Luis Agustín Vicente i Goliardo Fiaschi s’havien quedat amagats al cementiri de la població, Quan tornà Facerias es trobà amb el fet que Luis Agustín havia fugit camp enllà al veure una parella de la Guàrdia Civil, que finalment no el va veure ni tampoc a Fiaschi, que no es mogué del lloc. Vint minuts després, en el moment d’emprendre el camí en bicicleta, aparegué de nou Luis Agustín.
El 22 d’agost arribaren a Sant Quirze de Besora (Osona) havien de passar per força davant la caserna de la Guàrdia Civil. Facerias passà el primer i al cap de 10 minuts Fiaschi. Luis Vicente no va voler córrer el risc i havia dit a Fiaschi que es separava del grup i que es trobarien en un punt convingut de Barcelona. Mentre Facerias i Fiaschi agafaven les bicicles en direcció a Vic (Osona), ciutat que deixaren de costat, i arribaren al Tibidabo, a Barcelona, el 27 d’agost, --on s’instal·laren en una cabana camuflada en el bosc de Sant Medir-- després de fer una volta per camins del Montseny i Granollers (Vallès Oriental) i la serra de Marina i Mataró (Maresme), Luis Agustín va agafar el tren fins a l’estació de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona, i després amb bicicleta fins a Sabadell (Vallès Oriental), on el diumenge 26 d’agost va trobar refugi a casa del company Emilio Tena Gorrita, Durant la matinada del 27 d'agost --hores abans de l’arribada al Tibidabo de Facerias i Fiaschi-- la policia va envair el domicili i va poder fugir per la finestra del bany al jardí, però la casa estava encerclada i va ser detingut. El 29 d'agost, sis agents de paisà de la Guàrdia Civil de la caserna de Travessera van arrestar Goliardo Fiaschi a l’entreforc dels camins de la Casa de la Mina i de Sant Medir, al Tibidabo, quan Facerias ja havia tornat a marxar cap a Barcelona. Facerias havia dit a Fischi que no aniria a trobar Luis Agustín quan havien anat ambdós a Barcelona el dia 28, cosa que descarta una filtració de Luis Agustín amb l’emboscada de la Brigada d’Investigació Social contra Josep Lluís Facerias el 30 d'agost, que li costarà la vida. Sobre la detenció de Fiaschi resulta que la Guàrdia Civil vigilava la muntanya del Tibidabo des de feia tres dies.
Jutjat davant un consell de guerra el 12 d'agost de 1958, Luis Agustín Vicente va ser condemnat a 21 anys i quatre mesos de presó; Goliardo Fiaschi, a 20 anys i un dia, i Emilio Tena, a 4 anys i sis mesos.
Va sortir en llibertat del penal de Burgos l’agost de 1973 i durant els anys 80 vivia a Lorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada