dilluns, 26 de desembre del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 26 de desembre de 1896 neix a Budrio l'anarquista i resistent antifeixista Giuseppe Mioli

Giuseppe Mioli, a la dreta, amb Emilio Canzi al front d'Aragó durant la guerra d'Espanya
Giuseppe Mioli (dreta) amb Emilio Canzi  al front d' Aragó   
El setembre de 1936 participà a la «Columna Ascaso» i el juny de 1939 va ser detingut a la regió de l’Illa de França i empresonat, d'antuvi al camp de concentració de Gurs i després, a partir de juliol de 1941, al d'Argelers de la Marenda  



 
Giuseppe Mioli: 
El 26 de desembre de 1896 neix a Budrio (Emília-Romanya) l'anarquista i resistent antifeixista Giuseppe Mioli. Els seus pares es deien Cesare Mioli i Carolina Selleri. Es guanyava la vida fent de jornaler als camps i durant la postguerra de la Gran Guerra fou membre actiu de la Comissió Executiva de la Lliga Socialista dels Jornalers de Vedrana (Budrio).
El 18 d'abril de 1918 el Tribunal de Guerra del Tercer Exèrcit el va condemnar a dos anys de presó per deserció, però la pena va ser suspesa després de declarar-lo malalt mental i internat al manicomi d'Imola (Emília-Romanya), on va romandre fins a la publicació de l'amnistia del Govern de Francesco Saverio Nitti de finals de 1919.
Col·laborà en diversos periòdics, com ara el diari anarquista Umanità Nova i Guerra di Classe, òrgan de la Unió Sindical Italiana (USI).
L'agost de 1922 i el març de 1923 va ser condemnat per «amenaces i injúries». Perseguit pels escamots feixistes, en 1924 passà clandestinament a la frontera francesa i publicà a París (Illa de França) amb Emilio Coda i Raffaele Schiavina (Max Sartin) La Difesa per Sacco e Vanzetti, butlletí en defensa dels anarquistes italoamericans condemnats a mort. En 1930 estava subscrit al periòdic Lotta Anarchica i en 1934 formà part del Comitè Anarquista Pro Víctimes Polítiques (CAPVP). En 1935 residia al número 40 del carrer de la Tréfilerie de La Courneuve (Sena Saint-Denis, Illa de França) i figurava en un llistat d'anarquista de la regió parisenca.
El setembre de 1936 marxà cap a Catalunya i s'enrolà en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso» de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI). El 30 d'octubre de 1936 signà, amb Arturo Buleghin, Giuseppe Petacchi, Romeo Pontorni i Rabitti Vindice, un manifest en contra de la militarització de les milícies. Amb la salut malmenada, en 1937 retornà a l’hexàgon francès, d'on va ser expulsat. Després de tres mesos a Bèlgica, passà novament a l’Estat francès i s'amagà pels boscos de la zona de Vert-Galant (Tremblay-en-France, Sena Saint-Denis, Illa de França).
El juny de 1939 va ser detingut i empresonat, d'antuvi al camp de concentració de Gurs (Pirineu Atlàntic, Aquitània, Occitània) i després, a partir de juliol de 1941, al d'Argelers de la Marenda (Rosselló). Rebutjà sense dubtar la proposta de retornar a Itàlia de l'Oficina de Repatriació del govern italià que havia visitat el camp. Lliurat a les forces d'ocupació alemanyes, va ser novament reclòs, però va aconseguir escapar i viure clandestinament fins el final del conflicte bèl·lic interimperialista.
Després de la Segona Guerra Mundial i fins a la seva mort es mantingué força actiu dins del moviment anarquista francès.
Giuseppe Mioli va morir el 12 de setembre de 1980 a París. En el Fons Domenico Girelli de la Biblioteca Llibertària «Armando Borghi», de Castel Bolognese (Emília-Romanya), es conserva documentació seva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada