diumenge, 11 de desembre del 2016

301) CRÒNICA TRES-CENTES UNA DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

http://www.directe.cat/imatges/noticies/cova-del-tabac.jpg
Cova del Tabac, Camarasa 
Atac neonazi a la Cova del Tabac, patrimoni de la UNESCO. 
Apareixen pintades i una esvàstica sobre les pintures rupestres neolítiques. 
L’Ajuntament de Cambrils defensa les representacions sobre el Setge dels atacs i insults unionistes. 
La regidora de Cultura ha presentat una denúncia als Mossos d'Esquadra pels atacs rebuts a Twitter. 
Mesures coercitives que preveu la Constitució, com ara la suspensió de l’autonomia catalana. 
 
  
[Barcelona (República Catalana) 11/12/2016]  
L’AMIC DEL POBLE 

La Cova del Tabac, situada al poble de Camarasa (Noguera) i que alberga pintures rupestres declarades Patrimoni Mundial de la UNESCO i considerada, també, Bé Cultural d'Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN) és un punt habitual per a senderistes, turistes i amants dels paratges naturals a les Terres de Ponent. Les JERC han denunciat que la cova ha estat objecte de diferents actes descerebrats de papanates que han embrutat el lloc, a més de deixar pintades a les parets, entre elles, la d'una esvàstica.
Aquestes accions descerebrades de papanates han estat denunciades per entitats com Espai Orígens, centre dedicat a dinamitzar el territori a través del seu patrimoni històric i natural i la JERC, la branca juvenil d'Esquerra.
La JERC ha reclamat al Consell Comarcal de la Noguera i la Diputació de Lleida que ajudin al municipi de Camarasa a preservar aquest espai "perquè continuï sent la Cova del Tabac i no passi a ser la Cova de la vergonya", segons un comunicat de aquesta organització juvenil. La Cova del Tabac és un dels paratges més interessants del terme municipal de Camarasa ja que compta amb un conjunt de pintures rupestres esquemàtiques que daten del neolític. L'alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, va denunciar ja fa unes setmanes l'increment de pintades i brutícia a la cova i va lamentar que el difícil accés a aquest enclavament i la manca de recursos compliqui la seva protecció. Per aquest motiu, l'edil ha demanat ajuda a les administracions públiques per millorar la seguretat a la zona. 

L’Ajuntament de Cambrils defensa les representacions sobre el Setge dels atacs i insults unionistes 
Captura de pantalla 2016-12-11 a les 20.29.06
Representació de ‘L’auca del Setge de Cambrils’ 
L’Ajuntament de Cambrils (Baix Camp) defensa el programa que fa arribar la història sobre el Setge de 1640 a les set escoles del municipi. Diu que no preveu de fer cap canvi en aquesta iniciativa, que és pas nova d’enguany, sinó que va començar el 2009. 

La denúncia de Ciutadans 
La diputada de Ciutadans Sònia Sierra va denunciar per Twitter, amb un vídeo enregistrat l’any passat, que en una classe uns infants recitaven frases com ara “anem a destrossar aquest exèrcit espanyol”, després d’haver-los-ho dit el mestre. Ciutadans demana al govern municipal que condemni les representacions teatrals fetes durant l’horari escolar quan facin “exaltació de la violència”.
Ciutadans també ha criticat l’espectacle ‘L’auca del Setge de Cambrils’ que la companyia Bigolis Teatre va representar entre el 28 de novembre i el 2 de desembre davant uns 1.500 alumnes de 6è de primària de set escoles del municipi. Segons aquest partit, a l’espectacle es cridaven proclames contra “l’enemic espanyol”, com ara “no volem pagar, fora el rei d’Espanya” 

La resposta de l’equip de govern municipal 
Arran de la denúncia de Ciutadans, la primera tinent d’alcalde, Mercè Dalmau, ha recordat que fins ara no hi havia hagut cap problema, però que semblava que enguany algú tenia interès que n’hi hagués. Dalmau ha dit que s’havien barrejat coses diferents intencionadament i ha defensat la representació de ‘L’auca del Setge de Cambrils’: “Totes les escoles la demanen i és adequada a l’edat dels nens que la van veure”, sigui amb titelles, màscares o teatre. “Explica un fet concret de Cambrils, un setge de què va ser objecte la nostra població i que, per tant, forma part de la nostra història. Els fets històrics són els que són, ens poden agradar o no, però s’han d’explicar perquè si la gent no té història, perdem la identitat”. Sobre el vídeo de l’escola, se n’ha desvinculat i ha recordat que l’Ajuntament no controla els continguts que ensenya cada professor ni té el dret d’opinar-ne.
Aquest cap de setmana, Cambrils ha rememorat el Setge de 1640, un esdeveniment que se celebra des del 1983 i que ha transcorregut amb tota normalitat a la plaça del Setge, amb la presència del jutge i senador d’ERC Santiago Vidal. 

Denúncia pels piulets 
Dalmau ha explicat que havia denunciat cinc piulets que contenien insults i més paraules ofensives i ha afegit que encara ara en continuava rebent. La denúncia la va presentar divendres als Mossos, on hi ha una unitat especial que s’encarrega d’aquestes qüestions. ‘Més enllà de l’evolució de la denúncia, no es pot tolerar un seguit d’insults a la xarxa per haver mostrat una opinió’, ha dit.  

Mesures coercitives que preveu la Constitució, com ara la suspensió de l’autonomia catalana 
sorayarajoycongresoUna de les teories que pren força entre alguns dels principals intel·lectuals de l’espanyolisme és que el govern de Rajoy ha vist que ja havia fet tard a Catalunya, que l’independentisme havia anat massa lluny, i que abans de fer ús obertament i declarada de les eines de coerció, el Govern espanyol havia de carregar-se de raons i havia de cremar una última temptativa d’això que ha anomenat “diàleg”. Qui ha expressat millor aquesta tesi ha estat el periodista José Antonio Zarzalejos, un dels més acostats a la Moncloa i dels més ben assabentats d’allò que s’hi fa i s’hi desfà en relació amb Catalunya. En un article publicat aquest cap de setmana a ‘El Confidencial’, parla del rerefons d’aquesta “operació diàleg· del PP i adverteix sobre allò que anomena “la independència per via de fet”: considera que el Govern espanyol ha fet tard, si més no per a una reforma de la Constitució espanyola que veu impossible per la manca de consens polític en un parlament espanyol fragmentat; pot haver fet massa tard i es pot trobar obligat a haver d’aplicar mesures coercitives que preveu la Constitució, com ara la suspensió de l’autonomia catalana. Però abans, diu Zarzalejos, hi ha aquesta “operació diàleg”: com es pot convèncer de res una Catalunya immergida en un procés independentista? Què pot oferir l’estat si no és possible ni una mínima reforma de la constitució? Segons ell, ja que no es pot esmenar la Constitució, sí que es pot esmenar l’Estatut català del 2006, “i per aquesta via evitar el principi d’efectivitat independentista i eludir la coerció indesitjable del 155 [suspensió de l’autonomia de facto]”. Aquest diu que és l’objectiu de Sáenz de Santamaría. 

El principi d’efectivitat 
El periodista basa la seva teoria en les declaracions de la catedràtica de dret internacional Araceli Mangas, una de les acadèmiques més prestigioses d’Espanya, en una entrevista a ‘El Mundo’ de fa uns quants dies. Mangas és partidària de la reforma de la Constitució espanyola: “Hem de reformar aquesta constitució de manera que trobem un projecte atractiu per als catalans i les joves generacions d’espanyols, un projecte col·lectiu de nació que pugui anul·lar el seu i que els catalans puguin decidir amb la resta d’Espanya”. Ella veu que aquest hauria de ser el camí del diàleg. Però també veu que potser és massa tard. “Ja som en una fase molt aguda en què el Govern [espanyol] s’ha amagat rere els fiscals i el sistema judicial”, diu.
I avisa: “Jo vull prevenir: és possible que Catalunya acabi essent un estat ple si no es posen límits als seus excessos estatitzants”. D’això en diu “principi d’efectivitat”, és a dir, “Catalunya ha actuat ja de facto en massa ocasions. I el dret internacional confirma que un estat és producte de fets”.
Zarzalejos subscriu aquesta tesi, i adverteix també d’una manera de fer del Govern català, que exemplifica en Junqueras. En destaca el “calladisme”, equivalent al “principi d’efectivitat”. Ho explica: “Junqueras és contingut en les grans declaracions, limita dràsticament l’èpica verbal del secessionisme, negocia amb un cert pragmatisme (vegeu la relació cordial que té amb la vice-presidenta del Govern [espanyol]) i espera que els esdeveniments vagin passant”. I per això ho veu perillós, perquè preveu que l’Estat espanyol no tingui més remei que actuar per la via coercitiva: “La creació d’una situació de fet que exclogui l’estat de la vida pública catalana i en què la Generalitat i tots els seus organismes es comportin de manera sobirana. El gran risc que corre aquesta praxi és que l’Estat [espanyol], sobrepassat, faci ús de les facultats legals coercitives, cosa que en última instància també és un resultat calculat del “calladisme”: si hi hagués la coerció de l’Estat, l’independentisme resultaria víctima de l’exercici de la força per part d’Espanya”.
Tanmateix, la jurista preveu: “És probable i possible que, arribat el moment, l’Estat hagi d’utilitzar totes les mesures coercitives amb què dota de legalitat interna i internacional qualsevol estat, però abans ha d’haver cobert les caselles prèvies: dialogar”. 

L’estat de setge? 
I no és pas l’única que ho diu. Aquest mateix cap de setmana Francesc de Carreras, catedràtic de dret constitucional i fundador de Ciutadans, deia que la Constitució espanyola preveu que es pugui declarar l’estat de setge “quan es posi en perill la integritat del territori”. Segons ell, es pot arribar a aplicar a Catalunya: “No podem oblidar, encara que soni fatal, soni a cop d’estat, però no ho és, que l’estat de setge és previst en la llei d’estat d’alarma, excepció i setge en els articles 116 i 55 de la Constitució i que es va fer immediatament després del 23-F per dir que, davant d’un altre cop d’estat hem de fer això”. I explica: “L’estat de setge és pràcticament com l’estat d’excepció i se suspenen uns determinats drets, i una de les causes de l’estat de setge és posar en perill la integritat del territori”. Però creu que si s’arribés a una situació com aquesta el Govern espanyol aplicaria a Catalunya l’article 155 de la Constitució, pel qual, diu De Carreras, el Govern espanyol “pot donar ordres a les autoritats catalanes perquè compleixin la llei”. 

Pérez Royo: “Potser juguem amb foc” 
Tant Mangas com Zarzalejos com De Carreras coincideixen en una cosa: el Govern espanyol ha fet tard, i ara la situació se li pot escapar de les mans. Un altre referent acadèmic espanyol, ideològicament molt allunyat d’aquests tres, el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, en fa un diagnòstic no pas gaire diferent. En una entrevista a VilaWeb diu: “A Espanya no es formalitzarà cap reforma de la Constitució. I potser juguem amb foc, perquè les constitucions que no es reformen acaben esclatant”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada