dimarts, 22 de novembre del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST El 22 de novembre de 1958 neix a Barcelona l'activista anarquista, anarcosindicalista, escriptor insurgent, autor de quatre llibres editats, Francesc Xavier Cañadas Gascón.

Nascut en una família obrera, el seu avi fou un cenetista que va ser alcalde per la CNT i la FAI en un poble d'Almeria durant la Guerra Civil. 
Després de complir vuit anys de presó, el 29 de gener de 2009. Xavier Cañadas presentà el llibre «El Cas Scala» al centre social La Màquia de Girona, acompanyat per anarquistes històrics de l’Empordà i del Gironès. 


 
Xavier Cañadas Gascón:  
El 22 de novembre de 1958 neix a Barcelona l'activista anarquista, anarcosindicalista, escriptor insurgent, autor de quatre llibres editats, Francesc Xavier Cañadas Gascón. Nascut en una família obrera, el seu avi fou un cenetista que fou alcalde per la CNT-AIT i la FAI en un poble d'Almeria durant la Guerra Civil, però son pare, barceloní, milità en el comunista Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). La seva mare, també barcelonina, era filla d'un republicà aragonès i també era del PSUC. Amb els seus pares, visità anualment exiliats del PSU i PCE a París (Illa de França).
En 1973, quan estudiava el Batxillerat a l'institut, sol·licità l'ingrés en las joventuts del PSUC (Joventuts Comunistes de Catalunya), però com que el seu pare era responsable de la distribució de propaganda del PSUC i com que el moviment estudiantil es radicalitzava socialment força, li van denegar-ne l'entrada. Aleshors s'afilià a les Joventuts Revolucionàries d'Espanya (JRE), adscrites al propagandista trotskista Partit Obrer Revolucionari d'Espanya (PORE), d'ideologia bolxevic-leninista i ex-labertista (antiga Organització Trotskista i ara, amb el nom de POR, de caire parlamentari dins EUiA i IU), amb el desgrat del seu pare, del PSUC-PCE. En les JRE milità durant dos anys i mig, sota el nom d'Isaac, participant activament en l'agitació estudiantil que coincidí amb les execucions de Salvador Puig Antich, tres membres del PCE (m-l)/FRAP i dos militants d’ETA.
El febrer de 1976 fou detingut, amb altres tres companys, per participar en un piquet durant una vaga estudiantil, però sortí en llibertat provisional després de pagar una fiança; a finals d'aquest any abandonà la militància trotskista.
Després participà en l'Ateneu Popular de Nous Barris i en diversos comitès de suport per l'amnistia i en els Comitès de Suport a Empreses en Conflicte, fent costa les lluites de Seat, Olivetti, Maquinista, Roca Radiadors, etc.
Com a treballador d'electricista, el març de 1977 s'afilià al Sindicat del Metall de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i milità en les Joventuts Llibertàries de Catalunya i el grup d’afinitat Evolució de la Federació Anarquista Regional de Catalunya de la FAI junt amb José Cuevas.
Processat pel «Cas Scala» amb altres companyes i companys anarquistes, fou condemnat a 17 anys de presó, que purgà a les penitenciaries de Carabanchel, Toledo i Segòvia. En 1980 denuncià els moviments escissionistes en el periòdic CNT. Després de complir vuit anys de presó, sortí en llibertat condicional.
L'abril de 1997 va fer una conferència a Còrdova sobre el «Cas Scala». A partir de 2000 començà a participar en el grup anarquista barceloní «Llavor d'Anarquia» i el 2003 Muturreko Burutazoiak publicà el seu llibre de memòries «Entremuros. Las prisiones en la transición democràtica». El gener de 2008 Virus publicà el seu llibre testimoni «El Caso Scala. Terrorismo de Estado y algo más», del qual hi ha dues edicions i s’ha traduït al grec i a l’alemany. El 2010 Aldarull Edicions publicà el seu llibre testimoni El tubo. Terror y miseria en las cárceles españolas de la democracia. El 2012 Kynikos Editorial publicà el seu quart llibre Los hombres también lloran.
En 2003 va fer una conferència a Sallent (Berguedà). El dijous 29 de gener de 2009. Xavier Cañadas presentà el llibre «El Cas Scala» al centre social La Màquia de Girona (Gironès), quan encara  existia  al carrer dels Vern de la ciutat, acompanyat per anarquistes històrics de l’Empordà i del Gironès, alguns d’ells arrestats el 30 de gener de 1977 en la Conferència Peninsular de la FAI-IFA a Barcelona junt a José Cuevas i altres el 1974 durant la campanya per intentar salvar el company Puig Antich.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada