dijous, 17 de novembre del 2016

La 'caixa negra' de la corrupció als Països Catalans surt a la llum

La CUP, Xnet i el Grup de Treball Ciutadà contra la Corrupció presenten a Sabadell, escenari del cas Mercuri, els quatre volums de 'Llums i Taquígrafs' que recorren 89 casos de corrupció, n'analitzen les seves causes i inclouen veus contra el silenci  
Jorge Bellver (PP), Josep Maria Cullell (CDC), Oriol Pujol (CDC) i Jordi Pujol (CDC) són alguns implicats en casos de corrupció 











DIRECTA 17/11/2016 
Gemma Garcia 

Tancar l'Atles de la corrupció als Països Catalans no ha estat gens fàcil. A cada intent, novetats o escàndols que esclataven: Petrum I i Petrum II, Cas Taula o Cas Antifrau. Finalment, avui es presenta a Sabadell Llums i Taquígrafs (Pol·len Edicions), elaborat per la CUP amb el suport de XNet i el Grup de Treball Ciutadà contra la Corrupció: 4 volums, 20 infografies, un mapa -que avança la Directa- i 700 pàgines que recorren 89 casos de corrupció. Reflex de la preocupació social, un total de 817 mecenes han fet possible aquest treball ingent elaborat per la CUP-Alternativa d'Esquerres. Després de l'atur, segons el CIS, la corrupció és la principal preocupació per a la meitat dels espanyols.
La ciutat triada per a la presentació no és casual. Sabadell és l'escenari de la tempesta del cas Mercuri, que investiga diversos dirigents del PSC per delictes relacionats amb la gestió pública. De moment, i entre altres, l'exalcalde de Sabadell Manel Bustos i el seu germà i exregidor Francisco, ja han rebut una primera condemna. Per aquesta raó, la ciutat vallesana ja va acollir, el 2014, les jornades Màfia, fraus i corrupció als Països Catalans, organitzades també per la CUP. Com un cicle que es tanca, el treball de la corrupció, el frau i la impunitat està dedicat al periodista Xavier Vinader, que va participar en aquelles jornades amb la intervenció Temps de Canalles, que es recull al tercer volum de l'Atles i li dóna nom.
Cas Mercuri i Palau, Pretòria, Blasco, Brugal, Can Domenge, Turisme, Andratx i un llarg etcètera. La llista inacabable i inacabada, porta els autors de Llums i Taquígrafs a expressar amb contundència que "la corrupció, finalment, no ha estat del sistema, sinó el mateix sistema". En base a diverses fonts, recompten un total de 5.144 casos coneguts de corrupció entre 1996 i 2009 i 2.173 procediments oberts a l'Estat espanyol.  
En el moment de tancar aquest treball en equip, relaten, 65 persones seuen a la banqueta dels acusats pel cas Bankia, 37 més pel cas Gürtel i l'ex alcaldessa de València Rita Barberà, investigada pel blanqueig del PP, aguanta l'escó al Senat espanyol. També ara, sis anys després del naixement de l'Acusació Popular del cas Palau, s'ha posat data per a l'inici del judici, l'1 de març de 2017.
Coordinat pels periodistes i col·laboradors de la Directa Àlex Romaguera i David Fernàndez, Llums i Taquígrafs, abans d'endinsar-se en els detalls de cada cas, ofereix una anàlisi exhaustiva dels cinc focus de corrupció: finançament il·legal, concentració públic-privada, boom immobiliari-especulatiu, indústria del frau fiscal i economia global del delicte. Una darrera part està íntegrament dedicada al pujolisme, i arranca amb aquell 26 de juliol de 2014, quan l'expresident de la Generalitat catalana va confessar als mitjans l'existència de comptes opacs a Andorra.
Del conjunt de l'Estat, les Illes Balears, en termes relatius, és la comunitat amb més episodis investigats entre els anys 2001 i 2014: per cada milió d'habitants calculen 35 casos. Un dels més sonats és el de Can Domenge d'adjudicació irregular d'una finca a Mallorca. Sobretot, perquè l'expresidenta del Consell Insular Maria Antònia Munar, que ja carrega una condemna en ferm a l'esquena, va confessar que va haver-hi suborn, fet que ha dut a obrir una alta causa.

Llums i contrallums 
El treball de la corrupció no només aporta anàlisi, síntesi i memòria, sinó que també fiscalitza el que s'ha fet, però sobretot el que no s'ha fet, i alhora apunta el que s'hauria i es podria fer. De fet, hi ha una dada ben eloqüent: de les 51 mesures anunciades pel govern el febrer del 2013, només se n'han complert el 7,8%. A més, denuncien, ni Consell General del Poder Judicial ni Fiscalia General ni Interior ni Generalitat faciliten dades globals, precises, fiables i completes.
És aquí on la societat civil, així com alguns mitjans de comunicació, han estat clau per investigar i denunciar les pràctiques corruptes a casa nostra. Mostra de l'activació social són les acusacions populars en procediments com el cas Palau, Innova, Torredembarra, Mercuri, Catalunya Caixa, Cooperació, ICL/Iberpotash o Ciutat Vella.
Sota el títol Afònics, Llums i Taquígrafs recull 32 veus contra el silenci -algunes involucrades en acusacions populars- que reflexionen sobre les raons de fons de la corrupció i apunten maneres de fer-hi front. Des de la filosofia: Marina Garcés, Xavier Antich o Santiago Alba Rico, passant per periodistes como Ernesto Ekaizer, Pere Ríos o Xavier Aliaga, fins l'economista Miren Etxezarreta o l'historiador Josep Fontana.
Després que el passat 15 de novembre, la Crida per Sabadell presentés Diners i Favors, un web que radiografia la corrupció local, avui, a les 19h la ciutat tornarà a ser un espai per posar-la al descobert. En acabada la presentació de Llums i Taquígrafs, es convida tothom a una xoriçada popular al Casal Independentista Can Capablanca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada