dimecres, 2 de novembre del 2016

El cabal del Ter a Girona, un 20% per sota de la legalitat

Dades diàries de la segona quinzena d'octubre 
En la segona quinzena d'octubre només un dia s'ha complert el mínim  





 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 02/11/2016 
Girona (Gironès).-  

Llegim en la premsa convencional gironina el fet que El cabal del Ter al seu pas per la ciutat de Girona ha estat aquest mes d'octubre més d'un 20% per sota de la mitjana del mínim legal, segons les dades diàries de mesuratge d'Aigua és Vida a l'estació d'aforament del pont de la Barca. S'ha tornat així a les dades negatives que havien estat habituals durant els tres primers mesos de mesuratge –març, abril i maig– i s'ha donat del tot per finalitzat el parèntesi de bonança dels mesos d'estiu, que la plataforma sempre va atribuir als drets d'ús dels regants del Ter. Ja ho avisava des de feia mesos el portaveu d'Aigua és Vida, Pau Masramon, que remarcava ahir que “cada any passa el mateix i ni les pluges ho arreglen, això”, i es mostrava incrèdul amb les promeses oficials: “Mentrestant continuem escoltant els cants de sirena dels polítics per veure si a la conca fluvial del riu Ter ens endormisquem amb els seus encanteris: que ara regeneraran, dessalaran i estalviaran i s'acabarà l'espoli hídric del riu Ter...”.  

Dades concretes 
Durant la segona quinzena d'octubre, només un dia –el primer, el dia 16– es va complir el que estableix la llei catalana del 2006, que fixa un mínim de 4,60 metres cúbics per segon per aquesta època de l'any. Els altres quinze dies s'ha estat molt clarament per sota. En global, el cabal mitjà del riu al seu pas per Girona ha estat de 3,66 m³/s, una xifra que és un 20,37% inferior al mínim legal dels 4,60 m³/s. La dada és similar a la de la primera quinzena del mes, quan la mitjana va ser de 3,60 m³/s, dada que va suposar un incompliment del 21,76%.
Els alts percentatges de compliment de juny, juliol i agost, van començar ja a reduir-se al setembre, amb una primera quinzena en què ja hi va tornar a haver dos dies d'incompliment i una segona meitat, amb més dies en negatiu que en positiu, tot i que les pluges de mig mes van maquillar el còmput global per fer-lo positiu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada