divendres, 21 d’octubre del 2016

Aturen l'expulsió d’una família armènia a les portes de l'Hotel Avenir de Perpinyà

La dona amb les dues criatures viu a l'Estat francès des de fa cinc anys 
El setembre, els Ministeris de l’Interior i de l’Habitatge van publicar una nova circular on demanen accelerar “ara urgentment” els processos d’expulsió de migrants 'sense papers'. 
L’estiu del 2015, la Prefectura del Pirineu Oriental portava a judici un home, Denis Lambert, per haver allotjat la família. 
"Aquesta circular que acaba de sortir ens fa molta por. A Perpinyà tenim tres cases ocupades per a famílies a qui han rebutjat el Dret d’Asil", assegura Natacha del Comitè de Suport. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/10/2016 
Perpinyà (Rosselló).-  

Llegim de la corresponsalia nord-catalana de DIRECTA que la nit de dimecres 19 a dijous 20 d’octubre, una vintena de militants del Comitè de Suport al Col·lectiu de Sense Papers de Perpinyà es van concentrar a la porta de l’Hotel Avenir, al barri de l’Estació, per evitar l’expulsió d’una dona i els seus dos fills. La família, que viu a l’Estat francès des de fa cinc anys, es trobava assignada a una residència per la PAF (Police Aux Frontières) a l’Hotel Avenir de Perpinyà (Rosselló), una situació d’extrema vulnerabilitat perquè els fa estar localitzables permanentment i per tant, poden ser extradits en qualsevol moment.
Les militants bloquejaren la porta fins el moment en què una patrulla de la PAF va fer acte de presència per endur-se la família cap a Tolosa de Llenguadoc (Rosselló), des d’on pretenien expulsar-la cap a Armènia, el seu país d’origen. En veure la mobilització, la policia va demanar a la dona si volia marxar i davant la negativa i la mobilització de les militants, va desistir. Malgrat tot, el fet de negar-se a acceptar l’expulsió és un delicte -tipificat amb tres anys de presó-, i no fa cap dubte que la PAF tornarà aviat.
No és el primer atac que pateix aquesta família armènia. L’estiu del 2015, la Prefectura del Pirineu Oriental portava a judici un home, Denis Lambert, per haver-la allotjat. L’afer va tenir molt ressò i el resultat del judici fou l’esperat: la Prefectura acusava un home basant-se en una llei que ja no existia. Primer fracàs per la llavors nova Prefecta Josiane Chevalier -amb la lluita de Sivens i la mort de l’activista Rémi Fraisse al seu currículum. Si bé avui el prefecte ha canviat, la caça a les migrants 'sense papers' continua. I aquesta família d’armenis torna a ser al centre de la política persecutòria.
“Els atacs es multipliquen contra els 'sense papers' i tenim la impressió que aquesta família s’ha convertit en un símbol. La Prefectura els vol fer pagar el fracàs del Judici d’en Denis” declara Natacha, membre del Comitè de Suport. A més, afegeix que fa unes setmanes van arrestar el pare de la família i el van portar al Centre de Retenció Administrativa de Ribesaltes: "La justícia va demanar que sortís del Centre sense treure-li l’obligació de marxar del territori. Li deixaven unes quantes setmanes abans d’una possible expulsió. Quan ell va voler sortir del Centre, es va trobar amb policies davant la porta i el van portar de seguida a l’aeroport, direcció Erevan (Armènia). Es va poder comprovar com la Prefectura ja tenia clar que, decidís el que decidís la justícia, el volien fer fora".
Des del 2012, la circular Valls -en referència a l’actual Primer Ministre francès llavors Ministre d’Interior- fixa en cinc anys de residència a l’Estat francès el límit per poder regularitzar una família. La Prefectura continua ignorant aquesta circular i enlloc de facilitar regularitzacions, se n’aprofita per expulsar famílies. El passat 16 de setembre del 2016, els Ministeris de l’Interior i de l’Habitatge van publicar una nova circular on demanaven accelerar "ara urgentment" els processos d’expulsió dels migrants 'sense papers' que no han obtingut el Dret d’Asil. "Aquesta circular que acaba de sortir ens fa molta por. A Perpinyà tenim tres cases ocupades per a famílies a qui han rebutjat el Dret d’Asil. Tenim por que la Prefectura ataqui directament aquests llocs i els buidi...", explica també la Natacha. Al Comitè saben que a partir d’ara es multiplicaran les expulsions i estan atentes per si s’han d’organitzar actes de suport.
L'afer no és un fenomen aïllat i il·lustra l’atmosfera actual. L’Estat francès ha decidit desmantellar els camps de migrants de Calais, l'última ciutat francesa a les portes d’Anglaterra, i els 'sense papers' seran repartits en diferents llocs, com fa uns mesos a Campome. Aquests dies s’espera l’arribada de 86 migrants provinents de Calais a Santa Maria la Mar. Els elegits del Front Nacional ja han fet circular pel poble una petició en contra de l'arribada i han presentat una moció al Consell Comunitari de l’Aglomeració Perpinyà Mediterrània anomenada “la meua comunitat urbana sense migrants”.
La moció, però, no va ser ni tan sols acceptada a tràmit per defectes de forma. El vicepresident del partit Louis Aliot --elegit a l’Ajuntament de Perpinyà-- va demanar també el mes passat al Consell Municipal que se tallessin les subvencions a les associacions que ajuden les migrants, centrant-se específicament en l’ASTI (Associació de Solidaritat amb Totes i Tots els Immigrants). De la mateixa manera, i espontàniament, un col·lectiu s’ha organitzat via xarxes socials sota el nom Welcome Refugees to the Pyrenées Orientales per recollir productes de primera necessitat i acollir de la millor manera possible les 86 migrants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada