divendres, 28 d’octubre del 2016

Aigües de Blanes, investigada judicialment per possibles irregularitats als comptes

Aigües de Blanes/ Xavier Puig
Aigües de Blanes 
Aquesta empresa està dirigida per Narcís Piferrer, l'ex-conseller delegat d’Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter que és investigat als jutjats de Girona per apropiació indeguda i administració deslleial d’aquesta societat. 
El ple municipals de Blanes dóna llum verd a municipalitzar la gestió de la deixalleria. 
Acorda comprar el 100% de les accions de Blanes Medi Ambient. 
La CUP abandona el ple per la investigació judicial d'un conseller d'Aigües de Blanes. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/10/2016 
Blanes (La Selva marítima).-  

El jutjat d’instructur número 5 de Blanes (la Selva marítima) investiga unes possibles irregularitats en la comptabilitat i la gestió de l’empresa que proveeix el servei d'abastament d'aigua al municipi, anomenada Aigües de Blanes SA.
Segons ha pogut saber ARIET.CAT, aquestes investigacions es fan a instàncies de la Fiscalia, i tenen origen en un informe elaborat el 2014 per la Sindicatura de Comptes sobre la comptabilitat presentada per Aigües de Blanes en l'exercici 2011.
Aigües de Blanes gestiona el servei d’abastament d’aigua a aquesta localitat de la Selva marítima des de l’any 1992, moment que es va privatitzar el servei. L'empresa està formada per l’Ajuntament de Blanes, que té el 51% de les accions, i la societat Girona SA, que en posseeix el 49% restant. Aquesta darrera societat fa 40 anys que també està darrera de la gestió del servei d’aigua de la ciutat de Girona, actualment a través de l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, SA (AGISSA).
Es dóna, a més, la circumstància que aquesta participació de Girona SA en les dues empreses d’aigua ha fet que Narcís Piferrer, conseller delegat d’AGISSA fins el juliol d’aquest mateix any, també sigui avui dia el màxim directiu d’Aigües de Blanes. Piferrer, a qui ARIET.CAT va entrevistar el 2015 i que té un passat amb foscos antecedents --va ser condemnat el 1990 per agressió i coaccions a un antic soci--, actualment també es troba investigat pel jutjat d’instrucció número 2 de Girona, a causa d’una demanda presentada per la CUP per administració deslleial i apropiació indeguda durant la seva etapa al capdavant d’AGISSA.
Segons publica ARIET.CAT un altre dels noms rellevants del consell d’administració d’Aigües de Blanes és el de Tomàs Sobrequés, que va ser regidor de l’Ajuntament de Girona per part del PSC-PSOE durant 24 anys seguits, molts com a mà dreta de Joaquim Nadal. De fet, Sobrequés era el primer tinent d’alcalde el 1992, quan l’Ajuntament nadalista gironí va decidir adjudicar, sense concurs públic, el servei d’aigua a Girona SA --el contracte amb la qual ja havia finalitzat-- a través de la creació de la societat mixta AGISSA. Posteriorment, ja fora de l’Ajuntament de Girona, Sobrequés entraria al consell d’administració de Girona SA, i de retruc també al d’Aigües de Blanes.
A més, Piferrer i Sobrequés, segons ARIET.CAT, són presents també al consell d’administració d’una altra empresa íntimament relacionada amb Aigües de Blanes: Blanes Medi Ambient, SAU (BMA). Sobrequés n’és conseller i Piferrer, conseller delegat. Aquesta empresa es va crear el 2004 com a filial d’Aigües de Blanes per encarregar-se de la gestió de la deixalleria municipal. Ahir mateix, però, l’equip de govern de Blanes va portar al ple municipal de l’Ajuntament una proposta perquè la gestió de la deixalleria deixi de correspondre a aquesta empresa i l'assumeixi el Consell Comarcal de la Selva. Tal com han confirmat fonts de l'empresa, aquesta proposta implica que l’Ajuntament de Blanes compri a Girona SA el 49% d'accions de BMA que té aquesta societat privada, per valor d'uns 65.000 euros. Segons ha declarat l'Ajuntament blanenc a ARIET.CAT, els motius d'aquesta decisió són que "Aigües de Blanes no té cap relació amb el món del reciclatge" i que pretenen reduir els costos del servei, que actualment genera un deute per al municipi d'uns aproximadament 200.000 euros anuals. 

La CUP abandona el ple per la investigació judicial d'un conseller d'Aigües de Blanes 
Llegim en la premsa convencional que el ple municipal de l'Ajuntament de Blanes va aprovar ahir la compra de la totalitat de les accions de la societat Blanes Medi Ambient, que va passar a ser una societat exclusivament municipal, i delegar en (NORA) el Consell Comarcal de la Selva la gestió de la deixalleria municipal a partir de l'1 de gener del 2017. L'operació va ser qualificada per gairebé tots els grups municipals com a positiva perquè representa municipalitzar el servei, però els dos regidors de la CUP, Jaume Pujadas i Clara Castrillo, van abandonar el ple, ja que defensaven que abans s'havia de resoldre la investigació oberta en el jutjat número 5 de Blanes sobre la gestió del conseller delegat d'Aigües de Blanes --que tenia part de Blanes Medi Ambient--, Narcís Piferrer, que també està en qüestió per la gestió a Girona SA i Aigües de Girona, Salt i Sarrià.
El regidor cupaire Pujadas va argumentar que no estan en contra de la municipalització, però que veuen “imprudent” l'acord i van demanar que es faci una comissió per fiscalitzar la gestió d'Aigües de Blanes “fins que no s'aclareixin els fets”.
El regidor d'Hisenda de l’Ajuntament, Nicolás Laguna, va explicar que l'adquisició es fa per estalviar i tenir millor gestió, i que ja han posat sobre la taula millores amb NORA. “Tindrem el gran avantatge que amb NORA mensualment ens reunirem per revisar tota la seva gestió”, va dir. A més, hi va afegir, respecte dels 60.000 euros que s'abonaran a Girona SA en concepte de perjudicis per la resolució del contracte: “Per llei podria haver cobrat 210.000 euros i hem arribat a un acord; no veig on Girona SA o Aigües de Blanes tenen algun benefici en l'operació”.
En el ple, el grup municipal d’ERC va acabar retirant una moció de suport al referèndum i al procés constituent català, a la qual ICV-EUiA va presentar una esmena a la totalitat, amb el compromís --segons va dir l'alcalde, Miquel Lupiáñez-- que tots els grups municipals treballaran per consensuar un text. Abans del debat van marxar de la sala el regidor del PP, Salvador Tordera, i els del PSC-PSOE Pepa Celaya, Mario Ros i Nicolás Laguna. Sergio Atalaya (Citadans) havia manifestat també la seva voluntat de marxar si s'arribava a debatre la moció.  

Frau pel ramal de la C-32 
Per altra banda, també es va rebutjar una moció per, a grans trets, entorpir les obres del ramal de la C-32, un fet que ICV-EUiA i Batega van qualificar de frau a la població, tot recordant que es va fer una consulta ciutadana en què el no va ser majoritari. L'equip de govern municipal va dir que la participació va ser del 7% i que no era vinculant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada