Lluc Valverde Ros va ser detingut el mes d'abril passat durant una convocatòria del moviment Nuit Debout i haurà de pagar 11.100 euros d'indemnització, acusat de violència contra l'autoritat pública, violència agreujada i rebel·lió.
"Un dels policies de paisà em va agafar pel coll de la jaqueta i em va arrossegar, tot estrangulant-me, per sobre els vidres de les ampolles trencades", relata Lluc Valverde.
"És evident que ens trobem davant d'un judici polític", tal com acrediten "les incoherències entre la declaració dels agents i l'informe general de la declaració policial", afirma la plataforma antirepressiva.
La seva mare, Anna Ros, ha explicat que el seu fill va ser brutalment apallissat durant l'actuació policial quan "estava fent fotos a la zona" i posteriorment, de nou, a la comissaria parisenca.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/09/2016
Espolla (Albera, Alt Empordà).-
Llegim a DIRECTA el cas de Lluc Valverde Ros, estudiant d’Espolla (Albera, Alt Empordà), de 20 anys, condemnat després d’una detenció a l’entorn del moviment social Nuit Debout de París durant les mobilitzacions de masses que encara avui perduren contra la reforma de la legislació laboral francesa que fa el govern de Manuel Valls i la presidència de François Hollande.
El 31 de març, en el marc de les protestes obreres i estudiantils a París, a imatge i semblança del 15-M peninsular es va ocupar la plaça de la República. Aquesta iniciativa es va estendre a les places principals de més d'un centenar de ciutats de l'hexàgon francès i va germinar el moviment social dit Nuit Debout. En una de les convocatòries del moviment, el 15 d'abril a París la Policia va sembrar de gasos lacrimògens la plaça de la República amb l'objectiu de desallotjar-la i, en conseqüència, va encegar violentament. El jove d’Espolla Lluc Valverde Ros, estudiant de teatre a la Universitat de París 3 - Sorbonne Nouvelle, feia fotografies tot sol a la plaça on tenien lloc els fets descrits. Va ser en aquell moment, mentre fotografiava, quan va ser assenyalat per un làser i, tot seguit, un escamot de policies el va acorralar.
"Atemorit, només vaig tenir temps d'agafar-me al pal d'un panell que es trobava al meu costat. Em van fer caure a terra i van començar a donar-me cops de puny i cops de bota fins que vaig deixar anar el pal. Va ser en aquell moment que em van trencar la mà. Un dels policies de paisà em va agafar pel coll de la jaqueta i em va arrossegar, tot estrangulant-me, per sobre els vidres de les ampolles trencades fins a l'altra banda del cordó policial. Em van tirar a terra i, entre cinc o sis policies, em van apallissar. Entre altres, vaig rebre cops de bota al rostre i cops de porra als costats", explica en Lluc.
Tot seguit, va ser detingut i traslladat en furgoneta cap a la comissaria. El comissari el va acusar de llançar diferents projectils contra les forces policials que carregaven a la plaça de la República; actuar violentament amb cops de puny i cops de peu durant la seva detenció i ser el còmplice d'una persona que va llançar una llamborda i va ferir una noia que es trobava a l'indret aquell moment. Durant les gairebé 60 hores que va romandre detingut a comissaria parisenca fins al dia de la seva compareixença davant del jutge, Lluc Valverde denuncia haver patit maltractaments físics i psicològics gairebé constants. El jove d’Espolla afirma que no va rebre el tractament mèdic adequat: "L'endemà de la meva detenció em van portar a l'hospital Hôtel-Dieu, on em van curar per fi les ferides i on em van posar una fèrula. La metgessa va constatar que tenia una fractura dels ossos del nas sense desplaçament i una fractura al polze. Va donar calmants als policies perquè me'ls administressin cada sis hores. Durant les seixanta hores que vaig passar sota control policial els agents me'n van administrar dos cops, malgrat les meves demandes constants".
Per la seva compareixença al jutjat el 18 d'abril, la plataforma Defensa Col·lectiva de la Place de la République va aconseguir-li un advocat, així com un ajornament del judici fins al 5 de juliol. Aquesta plataforma, sorgit arran de les manifestacions contra la reforma laboral, dóna suport a les víctimes de la violència policial i judicial intervenint durant les compareixences que es produeixen al final del període de detenció. S’Intenta convèncer les persones acusades de demanar l'ajornament del judici, cosa que permet evitar condemnes precipitades i dóna més marge de temps per trobar alguna lletrada i preparar una bona defensa. Des de la seva creació, ha assessorat més de 80 persones davant els jutjats francesos.
Incongruències evidents
El dia del judici, es van palesar diverses incongruències entre la declaració dels agents de policia que l'havien arrestat i la descripció general del desenvolupament de l'operació policial. "La jutgessa tenia l'informe mèdic que enumerava una multitud de ferides, que mai no m'haurien pogut fer amb dos o tres cops de puny. Els policies mentien sense cap mena de vergonya davant meu, fins i tot negant el fet que jo hagués estat apallissat", relata l'inculpat. A més, la noia suposadament agredida no el va reconèixer com a "còmplice". Tot i així, quan es va fer públic el veredicte, quatre dies més tard, va ser declarat culpable dels tres delictes dels quals se l'acusava: violència contra una persona depositària de l'autoritat pública; violència agreujada per dues circumstàncies, seguida d'una incapacitat superior a vuit dies, i rebel·lió. La condemna és de 11.100 euros d'indemnització, a més de dotze mesos de presó condicional.
Recurs d’apel·lació
La seva defensa ha demanat un recurs d'apel·lació perquè el cas pugui ser examinat per la Cort d'Apel·lació francesa, però, de moment, no hi ha data per al nou judici. Mentrestant, les amistats i familiars del Lluc han creat una pàgina Facebook per donar visibilitat a la situació. Entre altres, hi ha un enllaç per ajudar a finançar el pagament de la multa, així com un comunicat de suport que denuncia la situació: "En Lluc ha estat detingut i finalment condemnat per uns fets de violència que no ha comès mai. Ningú no és capaç de reconèixer-lo. [...] Aquesta decisió de la justícia és un veritable acte de repressió policial i judicial motivada per una voluntat política. El Govern, darrere una noció d'estat d'urgència, vol escanyar qualsevol moviment de contestació tot criminalitzant els manifestants".
Per tot plegat, la plataforma de suport al jove empordanès conclou: "És evident que ens trobem davant d'un judici polític i no de l'exercici d'una justícia independent", tal com acrediten "les incoherències entre la declaració dels agents i l'informe general de la declaració policial" exposades per la defensa. "Les hores no concorden i les captacions de les càmeres de seguretat són misteriosament inexplorades", es denuncia. També s’apunta que "ningú no és capaç de reconèixer" Lluc Valverde i que la declaració policial és "vaga i basada únicament en la roba (texans blaus i jaqueta de cuir marró) i el tipus europeu".
L’estat d’emergència francès contra els drets fonamentals
L'estat d'emergència francès, en vigor des del novembre passat, ja ha estat denunciat per diverses entitats de defensa dels drets humans, com ara Amnistia Internacional (AI) o la Lliga per la Defensa dels Drets de l’Home (LDH). Les mesures d'urgència per a la lluita contra el terrorisme permeten, per exemple, allargar les detencions provisionals de 48 a 120 hores, que els policies puguin portar una arma quan es troben fora de servei i prohibir manifestacions i dissoldre associacions que "provoquin o entretinguin el desordre". De moment, aquesta situació excepcional s'ha allargat més d'un any del previst (de tres a divuit mesos) i, és molt probable que s'allargui més i es continuïn vulnerant nombrosos drets i llibertats fonamentals de la gent a la República francesa.
Discurs de la por
El dissabte 15 d'octubre, de 9:30 a 14:30h tindrà lloc a les Cotxeres de Sants, a Barcelona, la sisena edició del Fòrum Anual d'AIC, espai de trobada entre experts, ONG, activistes i socis/es d'Amnistia Imternacional sobre un tema de drets humans. Amb el títol de ‘Discurs de la por’, enguany es debatrà sobre la retallada de drets i llibertats en el marc de la lluita contra el terrorisme i també sobre drets humans a Internet, amb qüestions com els riscos i la protecció dels ciberactivistes o la vigilància massiva de les comunicacions.
Campanya de suport a través de Facebook
Segons el portal del SETMANARI DE L’ALT EMPORDÀ molta gent de l’entorn de Lluc Valverde Ros s'ha sumat a una campanya que s'ha posat en marxa a través de Facebook ‘Comité de soutien à Lluc’. En aquesta pàgina, apareixen fotografies de Lluc Valverde en l'estat que presentava just després d'haver estat detingut (les imatges que il·lustra aquesta informació s’han extretet d'aquest compte de Facebook). Es relata "la realitat": "En Lluc feia fotos dels enfrontaments quan va ser detingut violentament. Seguidament, va haver de suportar una retenció violenta a la comissaria, per a continuació ser empresonat a l'espera d'un judici, comptabilitzant un total de seixanta hores. A més, va rebre un tractament mínim per la mà, el nas i la costella trencats durant la detenció. Això li ha comportat un certificat de 21 dies d'incapacitat total de treball, a més de la violència psicològica que això comporta. I tot i així és en Lluc que ha d'indemnitzar els seus agressors!". El grup de suport a en Lluc, al qual fa costat la família del jove, està format per amics, estudiants i personal de l'ensenyament superior, i fa una crida al suport moral i financer. En aquest sentit, s'ha creat un comitè de suport, així com una caixa de solidaritat per a la família, que es pot consultar a través del Facebook ‘Comité de soutien à Lluc’.
El fiscal demanava vuit mesos de presó però el jutge va considerar-lo culpable de tots els fets i li va imposar una pena de 12 mesos així com la multa d'11.000 euros
Segons el DIARI DE GIRONA la seva família, des d’Espolla, denuncia que la Justícia francesa ha condemnat el seu fill a un any de presó i una multa d'11.000 euros perquè l'acusen de violència contra l'autoritat i rebel·lió durant l'ocupació de la plaça de la República de París del passat mes d'abril, en un moviment conegut com a «Nuit Debout». La mare del noi --veí d'Espolla i estudiant d'estudis teatrals a París des de fa dos anys--, Anna Ros, ha explicat que el seu fill va ser brutalment apallissat durant l'actuació policial quan “estava fent fotos a la zona” i posteriorment, de nou, a la comissaria. Mostra de la brutalitat i a través d'una pàgina de Facebook de suport que companys seus han creat, ensenyen imatges de l'estat en què va quedar després de la detenció. El judici pels fet es va celebrar el passat juliol i la condemna va ser més greu de la reclamada pel fiscal. Ara l'han recorregut i esperen un nou judici que “aclareixi la veritat”.
Segons Anna Ros, que va ser present al judici penal contra el seu fill, la vista va estar “plena de contradiccions” tant per part dels agents de policia com per la de la noia suposadament agredida pel seu fill, que no el va identificar com a còmplice dels fets. Per tot plegat, explica, que el fiscal demanava vuit mesos de presó però el jutge que va emetre sentència al cap de tres dies va considerar-lo culpable de tots els fets i li va imposar una pena de 12 mesos així com la multa d'11.000 euros. «En Lluc no entraria a presó perquè no té antecedents i mai ha tingut cap problema amb la justícia però només que passés qualsevol cosa podria rebre de nou», assegura la seva mare. Ara, han recorregut la sentència a la Cort d'Apel·lació francesa i estan a l'espera de data per a un nou judici on desitgen que s'aclareixi tot.
El meu fill és innocent i així es va declarar durant tot el judici», insisteix Ros. En aquest sentit, considera que el seu cas és “una farsa” i un “judici polític”. “Crec que d'alguna manera en l'estat d'excepció en què es troba França, és com si hagin volgut donar un càstig exemplar i ell és estranger”, explica. Amb tot, diu que s'han posat en contacte amb parlamentaris i que volen fer la màxima difusió del cas per aconseguir que qui el revisi “canviï d'idea”. De moment, en Lluc es troba a Mont-real, on té una beca d'estudis, mentre espera la resolució judicial.
"Un dels policies de paisà em va agafar pel coll de la jaqueta i em va arrossegar, tot estrangulant-me, per sobre els vidres de les ampolles trencades", relata Lluc Valverde.
"És evident que ens trobem davant d'un judici polític", tal com acrediten "les incoherències entre la declaració dels agents i l'informe general de la declaració policial", afirma la plataforma antirepressiva.
La seva mare, Anna Ros, ha explicat que el seu fill va ser brutalment apallissat durant l'actuació policial quan "estava fent fotos a la zona" i posteriorment, de nou, a la comissaria parisenca.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/09/2016
Espolla (Albera, Alt Empordà).-
Llegim a DIRECTA el cas de Lluc Valverde Ros, estudiant d’Espolla (Albera, Alt Empordà), de 20 anys, condemnat després d’una detenció a l’entorn del moviment social Nuit Debout de París durant les mobilitzacions de masses que encara avui perduren contra la reforma de la legislació laboral francesa que fa el govern de Manuel Valls i la presidència de François Hollande.
El 31 de març, en el marc de les protestes obreres i estudiantils a París, a imatge i semblança del 15-M peninsular es va ocupar la plaça de la República. Aquesta iniciativa es va estendre a les places principals de més d'un centenar de ciutats de l'hexàgon francès i va germinar el moviment social dit Nuit Debout. En una de les convocatòries del moviment, el 15 d'abril a París la Policia va sembrar de gasos lacrimògens la plaça de la República amb l'objectiu de desallotjar-la i, en conseqüència, va encegar violentament. El jove d’Espolla Lluc Valverde Ros, estudiant de teatre a la Universitat de París 3 - Sorbonne Nouvelle, feia fotografies tot sol a la plaça on tenien lloc els fets descrits. Va ser en aquell moment, mentre fotografiava, quan va ser assenyalat per un làser i, tot seguit, un escamot de policies el va acorralar.
"Atemorit, només vaig tenir temps d'agafar-me al pal d'un panell que es trobava al meu costat. Em van fer caure a terra i van començar a donar-me cops de puny i cops de bota fins que vaig deixar anar el pal. Va ser en aquell moment que em van trencar la mà. Un dels policies de paisà em va agafar pel coll de la jaqueta i em va arrossegar, tot estrangulant-me, per sobre els vidres de les ampolles trencades fins a l'altra banda del cordó policial. Em van tirar a terra i, entre cinc o sis policies, em van apallissar. Entre altres, vaig rebre cops de bota al rostre i cops de porra als costats", explica en Lluc.
Tot seguit, va ser detingut i traslladat en furgoneta cap a la comissaria. El comissari el va acusar de llançar diferents projectils contra les forces policials que carregaven a la plaça de la República; actuar violentament amb cops de puny i cops de peu durant la seva detenció i ser el còmplice d'una persona que va llançar una llamborda i va ferir una noia que es trobava a l'indret aquell moment. Durant les gairebé 60 hores que va romandre detingut a comissaria parisenca fins al dia de la seva compareixença davant del jutge, Lluc Valverde denuncia haver patit maltractaments físics i psicològics gairebé constants. El jove d’Espolla afirma que no va rebre el tractament mèdic adequat: "L'endemà de la meva detenció em van portar a l'hospital Hôtel-Dieu, on em van curar per fi les ferides i on em van posar una fèrula. La metgessa va constatar que tenia una fractura dels ossos del nas sense desplaçament i una fractura al polze. Va donar calmants als policies perquè me'ls administressin cada sis hores. Durant les seixanta hores que vaig passar sota control policial els agents me'n van administrar dos cops, malgrat les meves demandes constants".
Per la seva compareixença al jutjat el 18 d'abril, la plataforma Defensa Col·lectiva de la Place de la République va aconseguir-li un advocat, així com un ajornament del judici fins al 5 de juliol. Aquesta plataforma, sorgit arran de les manifestacions contra la reforma laboral, dóna suport a les víctimes de la violència policial i judicial intervenint durant les compareixences que es produeixen al final del període de detenció. S’Intenta convèncer les persones acusades de demanar l'ajornament del judici, cosa que permet evitar condemnes precipitades i dóna més marge de temps per trobar alguna lletrada i preparar una bona defensa. Des de la seva creació, ha assessorat més de 80 persones davant els jutjats francesos.
Incongruències evidents
"Em van tirar a terra i, entre cinc o sis policies, em van apallissar. Entre d'altres, vaig rebre cops de bota al rostre i cops de porra als costats", afirma el jove d'Espolla |
Recurs d’apel·lació
La seva defensa ha demanat un recurs d'apel·lació perquè el cas pugui ser examinat per la Cort d'Apel·lació francesa, però, de moment, no hi ha data per al nou judici. Mentrestant, les amistats i familiars del Lluc han creat una pàgina Facebook per donar visibilitat a la situació. Entre altres, hi ha un enllaç per ajudar a finançar el pagament de la multa, així com un comunicat de suport que denuncia la situació: "En Lluc ha estat detingut i finalment condemnat per uns fets de violència que no ha comès mai. Ningú no és capaç de reconèixer-lo. [...] Aquesta decisió de la justícia és un veritable acte de repressió policial i judicial motivada per una voluntat política. El Govern, darrere una noció d'estat d'urgència, vol escanyar qualsevol moviment de contestació tot criminalitzant els manifestants".
Per tot plegat, la plataforma de suport al jove empordanès conclou: "És evident que ens trobem davant d'un judici polític i no de l'exercici d'una justícia independent", tal com acrediten "les incoherències entre la declaració dels agents i l'informe general de la declaració policial" exposades per la defensa. "Les hores no concorden i les captacions de les càmeres de seguretat són misteriosament inexplorades", es denuncia. També s’apunta que "ningú no és capaç de reconèixer" Lluc Valverde i que la declaració policial és "vaga i basada únicament en la roba (texans blaus i jaqueta de cuir marró) i el tipus europeu".
L’estat d’emergència francès contra els drets fonamentals
L'estat d'emergència francès, en vigor des del novembre passat, ja ha estat denunciat per diverses entitats de defensa dels drets humans, com ara Amnistia Internacional (AI) o la Lliga per la Defensa dels Drets de l’Home (LDH). Les mesures d'urgència per a la lluita contra el terrorisme permeten, per exemple, allargar les detencions provisionals de 48 a 120 hores, que els policies puguin portar una arma quan es troben fora de servei i prohibir manifestacions i dissoldre associacions que "provoquin o entretinguin el desordre". De moment, aquesta situació excepcional s'ha allargat més d'un any del previst (de tres a divuit mesos) i, és molt probable que s'allargui més i es continuïn vulnerant nombrosos drets i llibertats fonamentals de la gent a la República francesa.
Discurs de la por
El dissabte 15 d'octubre, de 9:30 a 14:30h tindrà lloc a les Cotxeres de Sants, a Barcelona, la sisena edició del Fòrum Anual d'AIC, espai de trobada entre experts, ONG, activistes i socis/es d'Amnistia Imternacional sobre un tema de drets humans. Amb el títol de ‘Discurs de la por’, enguany es debatrà sobre la retallada de drets i llibertats en el marc de la lluita contra el terrorisme i també sobre drets humans a Internet, amb qüestions com els riscos i la protecció dels ciberactivistes o la vigilància massiva de les comunicacions.
Campanya de suport a través de Facebook
Segons el portal del SETMANARI DE L’ALT EMPORDÀ molta gent de l’entorn de Lluc Valverde Ros s'ha sumat a una campanya que s'ha posat en marxa a través de Facebook ‘Comité de soutien à Lluc’. En aquesta pàgina, apareixen fotografies de Lluc Valverde en l'estat que presentava just després d'haver estat detingut (les imatges que il·lustra aquesta informació s’han extretet d'aquest compte de Facebook). Es relata "la realitat": "En Lluc feia fotos dels enfrontaments quan va ser detingut violentament. Seguidament, va haver de suportar una retenció violenta a la comissaria, per a continuació ser empresonat a l'espera d'un judici, comptabilitzant un total de seixanta hores. A més, va rebre un tractament mínim per la mà, el nas i la costella trencats durant la detenció. Això li ha comportat un certificat de 21 dies d'incapacitat total de treball, a més de la violència psicològica que això comporta. I tot i així és en Lluc que ha d'indemnitzar els seus agressors!". El grup de suport a en Lluc, al qual fa costat la família del jove, està format per amics, estudiants i personal de l'ensenyament superior, i fa una crida al suport moral i financer. En aquest sentit, s'ha creat un comitè de suport, així com una caixa de solidaritat per a la família, que es pot consultar a través del Facebook ‘Comité de soutien à Lluc’.
El fiscal demanava vuit mesos de presó però el jutge va considerar-lo culpable de tots els fets i li va imposar una pena de 12 mesos així com la multa d'11.000 euros
Segons el DIARI DE GIRONA la seva família, des d’Espolla, denuncia que la Justícia francesa ha condemnat el seu fill a un any de presó i una multa d'11.000 euros perquè l'acusen de violència contra l'autoritat i rebel·lió durant l'ocupació de la plaça de la República de París del passat mes d'abril, en un moviment conegut com a «Nuit Debout». La mare del noi --veí d'Espolla i estudiant d'estudis teatrals a París des de fa dos anys--, Anna Ros, ha explicat que el seu fill va ser brutalment apallissat durant l'actuació policial quan “estava fent fotos a la zona” i posteriorment, de nou, a la comissaria. Mostra de la brutalitat i a través d'una pàgina de Facebook de suport que companys seus han creat, ensenyen imatges de l'estat en què va quedar després de la detenció. El judici pels fet es va celebrar el passat juliol i la condemna va ser més greu de la reclamada pel fiscal. Ara l'han recorregut i esperen un nou judici que “aclareixi la veritat”.
Segons Anna Ros, que va ser present al judici penal contra el seu fill, la vista va estar “plena de contradiccions” tant per part dels agents de policia com per la de la noia suposadament agredida pel seu fill, que no el va identificar com a còmplice dels fets. Per tot plegat, explica, que el fiscal demanava vuit mesos de presó però el jutge que va emetre sentència al cap de tres dies va considerar-lo culpable de tots els fets i li va imposar una pena de 12 mesos així com la multa d'11.000 euros. «En Lluc no entraria a presó perquè no té antecedents i mai ha tingut cap problema amb la justícia però només que passés qualsevol cosa podria rebre de nou», assegura la seva mare. Ara, han recorregut la sentència a la Cort d'Apel·lació francesa i estan a l'espera de data per a un nou judici on desitgen que s'aclareixi tot.
El meu fill és innocent i així es va declarar durant tot el judici», insisteix Ros. En aquest sentit, considera que el seu cas és “una farsa” i un “judici polític”. “Crec que d'alguna manera en l'estat d'excepció en què es troba França, és com si hagin volgut donar un càstig exemplar i ell és estranger”, explica. Amb tot, diu que s'han posat en contacte amb parlamentaris i que volen fer la màxima difusió del cas per aconseguir que qui el revisi “canviï d'idea”. De moment, en Lluc es troba a Mont-real, on té una beca d'estudis, mentre espera la resolució judicial.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada