dilluns, 5 de setembre del 2016

Elevades temperatures mínimes de rècord amb tendència a la millora

El far de Cap de Creus és una de les zones restringides 
Figueres ha registrat 24,7ºC aquesta matinada i 35°C a Ceret aquesta tarda.
Restringit l'accés al Cap de Creus i el Massís del Montgrí per risc d'incendi. 
El perill ve donat principalment per la forta tramuntana que bufa i la sequera. 
A l’Escala, en el moment de tirar el primer coet entrava la tramuntana i a causa de l’estat d’alerta pel foc s’han suspès finalment els focs d’artifici a la Platja.
Incendi forestal a Perpinyà mateix mentre bufa la tramuntana.
Riscos elevats d'incendis al Rosselló i a les Corberes. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/09/2016 
Figueres/l’Escala (Alt Empordà).- 

Llegim que la nit s'ha allargat dues hores però les temperatures mínimes semblen ignorar aquest fet. Aquesta matinada de dilluns s'han registrat unes mínimes que res tenen a veure amb les dades que es solen recollir a aquestes alçades de setembre. Amb tot, una de les ciutats més castigades ha estat Figueres (Alt Empordà), que ha assolit la seva mínima de 24,7ºC pels voltants de les quatre de la matinada. Per la seva banda, Girona també s'ha apuntat a una nit càlida registrant una mínima de 20ºC a les cinc de la matinada segons recull l'observatori de Grup de Física Ambiental del Departament de Física de la Universitat de Girona (UdG).
Altres xifres destacades són els 20,3ºC de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) a les 6:47h o els 19,9ºC a Santa Coloma de Farneres (Selva) a les 7:38h.
Amb tot, les temperatures al llarg d'avui no seran gaire diferents a les dels darrers dies registrant-se valors entre 30 i 35ºC. El cel estarà pràcticament poc ennuvolat amb el pas de bandes de núvols alts i mitjans. Les temperatures aniran a la baixa de cares a la segona meitat de setmana, moment en que es poden esperar ruixats a la zona de Ripollès i la Garrotxa i que el cap de setmana es podrien estendre a major part del territori.

Restringit l'accés al Cap de Creus i el Massís del Montgrí per risc d'incendi mentre bufa la tramuntana 
El Departament d’Agricultura de la Generalitat ha decidit restringir avui dilluns 5 de setembre l’accés a peu de persones i vehicles a la zona del Massís del Montgrí i del Cap de Creus davant l’augment del risc d’incendi forestal. El perill ve donat principalment per la forta tramuntana que bufa, la sequera acumulada, temperatures elevades anormals per l’època i humitats baixes generalitzades. A més d’aquests espai protegits, es controlaran fins a 39 municipis de l’Alt i el Baix Empordà per aquest alt risc d’incendi i en aquestes localitats han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill de foc. El risc d’incendi a Catalunya és molt alt sobretot cap a l’interior i el prelitoral de la meitat sud del país i a la zona de l’Empordà més afectada per la tramuntana, on pot arribar a ser extrem. Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat fins al proper dimarts a la nit.
Els municipis que a partir d’avui es veuen afectats per l’activació del nivell 3 --que implica la suspensió de totes les autoritzacions d’activitats que poden generar perill d’incendi forestal-- són els següents: A l’Alt Empordà, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar, l’Escala, Llançà, Palau Santa Eulàlia, Palau-Saverdera, Pau, Portbou, Roses, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. I al Baix Empordà, Albons, Begur, Bellcaire d’Empordà, Foixà, Fontanilles, Gualta, la Tallada d’Empordà, Mont-ras, Palafrugell, Palau-sator, Pals, Regencós, Serra de Daró, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort, i Verges.
El cos d’Agents Rurals conjuntament amb el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat.

Focs d’artifici aturats a l’Escala 
A l’Escala, en el moment de tirar el primer coet de fi de la festa major de Sant Màxima aquest capvespre entrava la tramuntana i a causa de l’estat d’alerta pel foc s’han suspès finalment els focs d’artifici a la Platja.

Incendi forestal a Perpinyà mateix mentre bufa la tramuntana 
Incendi a Perpinyà aquesta tarda mentre bufa la tramuntana 
Segons la premsa convencional rossellonesa a les 21:31h, un incendi forestal a l’entorn de Perpinyà (Rosselló) es troba en part controlat gràcies al desplaçament de molts mitjans a pesar  de les dificultats d'accés als focus. Un matrimoni septuagenari, que ha perdut la seva casa pressa per les flames, a les 20:10h ha estat evacuada salvant les vides. Una quarantena de bombers estan apagant els focs. Hi ha dues llançadores de Trakkers i dues més de Canadair. Durant la nit es mantenen els treballs d’apagar aquest incendi declarat aquest dilluns a l’entorn de les 19:30h al nord del Palau d’Exposicions de Perpinyà, al camí del mas Donat, mentre la tramuntana bufa a 60 quilòmetres hora.

Riscos elevats d'incendis al Rosselló i a les Corberes 
La Prefectura del Pirineu Oriental eleva l’alerta pel rics d’incendi al Rosselló i a les Corberes. El foc és un dels efectes de la sequera que pateixen també la Catalunya Nord i Occitània. La plana del Rosselló i les Corberes pateixen un risc excepcional d'incendi. La circulació a totes  les pistes DFCI del massís de les Corberes està prohibida aquest dilluns, sigui  pels conductors de vehicles amb motor que pels que van a peu, els ciclistes o que vagi a cavall, amb  l'excepció evidentment dels residents.
Els bombers han fet una crida a la gent que fuma que sobretot no llencin les burilles a la natura i a tothom que no faci barbacoes aquest dilluns, tampoc en horts o jardins privats.
Hi ha informació i un mapa sobre els sectors de risc d’incendi en aquest portal d’Internet: [http://www.prevention-incendie66.com]-/]www.prevention-incendie66.com].
Durant la nit de diumenge a dilluns, la temperatura seguia excepcionalment elevada. A mitja nit,marcava 29°C en la prefectura del Pirineu Oriental. A les 8 del matí d’aquest dilluns, encara  s’enregistraven 28°C a Perpinyà. Aquesta tarda, el termostat senyalava  34°C a Perpinyà, inclús 35°C a Ceret (Vallespir). Un record mai vist de l’any 1956 en un mes de setembre.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada