dilluns, 8 d’agost del 2016

En l’afer de l’aigua a la conca del Daró es demostra una vegada més el caire nociu del sistema capitalista i la seva societat industrialitzada a tots nivells

El fet que a una ciutat com la Bisbal d’Empordà no es pugui utilitzar per beure i per cuinar l’aigua de boca demostra el caire nociu de totes les administracions (locals, autonòmiques i estatals).
Política ecològicament insostenible de l’Ajuntament de la Bisbal que vol barrejar aigua del Ter amb la del Daró en comptes d’oposar-se als abocaments de purins i herbicides en l’agricultura empordanesa.
Els col·lectius ecologistes asseguren que ja s'ho veien a venir, i que el problema s'afegeix a les concentracions de nitrats (pels purins) que hi ha al subsòl de l’Empordà.
L'afer de l'aigua de boca demostra la nocivitat de l'agricultura industrialitzada i la necessitat d'una estrategia social de caire anarcoprimitivista que superi la ideologia hegemònica de la revolució neolítica 



  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/08/2016 
La Bisbal d’Empordà/Vulpellac (Baix Empordà).- 

Llegim en la premsa convencional que des de dijous passat l'aigua de la Bisbal d'Empordà i de Forallac (baix Empordà) s’ha declarat a nivell d’ambdós ajuntaments no apta per a ús de boca. Les darreres analítiques fetes per l'empresa Sorea han detectat un excés d'herbicides a la xarxa i se n'ha prohibit el consum. En concret, l'última mostra ha donat uns resultats de 0,19 micrograms per litre de Diuron i 0,53 de Terbutilazina. Són dos plaguicides que s'aboquen als camps de conreu de l’Empordà. Aquests nivells es troben per sobre dels que permet la normativa espanyola, però en el cas de la Terbutilazina, per sota del què fixa l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS (que estableix un valor màxim de 7 micrograms per litre).
Dijous mateix, ambdós ajuntaments van emetre uns bans que en prohibeix l'ús de boca. El van penjar al web, el van distribuir per les xarxes socials i també es va passar porta a porta de les cases. L'aigua no es pot beure ni tampoc s'hi pot cuinar. Sí que es pot obrir l'aixeta, però, per dutxar-se, rentar la roba o els plats i regar les plantes.
Els col·lectius ecologistes asseguren que ja s'ho veien a venir, i que el problema s'afegeix a les concentracions de nitrats (pels purins) que hi ha al subsòl de l’Empordà.
"Ens demanen paciència, però no ens han dit quan podrem tornar-ne a beure", critica la presidenta de la plataforma SOS Empordanet, Catherine Perelló. Per SOS EMpordanet, la contaminació de l'aigua denota "manca de fermesa" de les administracions "que no poden o no volen" solucionar el problema. La presidenta de SOS Empordanet explica que, "per a aquells que s'estimen la terra i veuen com els tractors hi aboquen plaguicides amb cubes", la solució és clara. "Cal prohibir que s'utilitzin als conreus, perquè després es filtren i contaminen l'aigua", subratlla Perelló.

Política ecològicament insostenible de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà 
Pel contrari, l’equip de govern de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà no fa cap mena d’aposta ecologista alternativa als problemes dels purins i els herbicides en l’agricultura empordanesa i aposta per les polítiques ecològicament insostenibles de les interconnexions de conques dels rius. Així, per dimarts al vespre l'Ajuntament bisbalenc ha convocat una sessió informativa al Teatre El Mundial. Allà, concreta el regidor de Comunicació, Josep Maria Castells, s'ha convidat un hidrogeòleg perquè exposi la situació dels aqüífers del Daró i del Ter. El consistori de la Bisbal, precisament, vol aprofitar la interconnexió de conques per captar més aigua del Ter, que està neta, i barrejar-la amb la de la xarxa pública que s'ha contaminat. "La possibilitat d'agafar més aigua del pou de Fontanilles permetria disminuir o anul·lar la problemàtica; i això s'explicarà a la població", ha concretat el regidor. Castells també vol precisar, però, que "això en cap cas vol dir que ens oblidem del problema, sinó que estem intentant trobar mesures per poder-lo solucionar".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada