dissabte, 13 d’agost del 2016

12.000 persones són els que resideixen entre la Bisbal d'Empordà i Forallac, municipis on l'aigua de boca s'ha declarat no apta per al consum

Una camioneta plena de garrafes, ahir davant les Escoles Velles de La Bisbal 
Filtres de carbó a finals d’agost per a l’aigua de boca del municipi de la Bisbal d’Empordà. 
D'aquí a onze dies es portaran de Bèlgica dos filtres de carbó que es posaran al dipòsit per fer potable l'aigua. 
Protecció Civil, Càritas i Creu Roja ja reparteixen aigua entre la població bisbalenca. 
450 veïnes i veïns de la Bisbal han recollit en només dos dies garrafes d'aigua, que es reparteixen els dilluns, dimecres i divendres. 
Un camió cisterna de 17.000 litres d'aigua de boca abastirà la Bisbal. 
L'Ajuntament posarà en marxa el servei el proper dimarts i serà diari de dilluns a divendres. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/08/2016 
La Bisbal d’Empordà/Peratallada (Baix Empordà).- 

Efectius de Protecció Civil de la Bisbal entreguen garrafes d´aigua a una veïna
Llegim en la premsa convencional diverses notícies sobre la crisi de l’aigua de boca als municipis de Forallac i la Bisbal d’Empordà a causa de les plantacions de blat de moro híbrid adaptat per resistir altes dosis de pesticides i herbicides als conreus Baix Empordà, com ara al pla de Castell d’Empordà (Llaneres, la Bisbal) on hi ha pous pel consum d’aigua de boca.
L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, a través de Protecció Civil, Creu Roja i Càritas, ha començat a repartir garrafes d'aigua a tots els veïns de la població que ho requereixin. Aquesta és la solució més immediata per gestionar la crisi sanitària, però s'està treballant en molts altres fronts, tenint en compte que no només la capital del Baix Empordà pateix les conseqüències, sinó també Forallac. S'està davant d'una crisi que, entre els dos municipis, afecta més 12.000 persones.
L'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais (ERC), va explicar ahir que s'ha llogat a una empresa de Bèlgica filtres de carbó que s'instal·laran a la sortida del dipòsit d'abastament, situat al terme municipal de Forallac, a la zona del puig de Sant Ramon, el qual reparteix l'aigua de boca a tots dos municipis. Aquests filtres, que encara trigaran uns onze dies a poder ser operatius, doncs arribaran a finals d’agost, permetran filtrar els nivells d'herbicides que ara fa una setmana van obligar a declarar l'aigua de boca a les dues poblacions no apta per al consum humà --fins i tot per cuinar--, segons la normativa espanyola i de la Unió Europea.  

Prioritats clares de l’Ajuntament de la Bisbal 
De tota manera, ara per ara tot l'esforç, segons Sais, es concentra a prioritzar que tothom tingui aigua potable amb garrafes: dos litres per adult i un i mig per infant. A partir d'aquí es treballa, i seguint les prioritats, amb els col·lectius més vulnerables, com ara aquells que tenen dificultats econòmiques i altres, com les persones grans que viuen soles o aquelles que tenen dificultats de mobilitat. De tota manera, i això Sais ho va deixar molt clar, “tothom de la Bisbal que vulgui aigua en tindrà”.
Ahir al matí, davant de les Escoles Velles, amb un dispositiu una mica caòtic --hi havia un aparcament al costat que no es va habilitar--, es repartien al carrer les quatre garrafes que toquen per veïna i per veí. Aquesta gent havia d'acreditar-se amb el DNI i se'ls prenia un número de telèfon. L'objectiu és doble: per un costat poder tenir dades del consum, perquè només en dos dies ja s'han repartit garrafes d'aigua a més de 450 veïns de la Bisbal d’Empordà. Aquesta mesura ha permès avaluar la necessitat de portar camions cisterna per situar-los per zones en el municipi. D'altra banda, es podran creuar dades per evitar que en els tres torns de repartiment, el dilluns, dimecres i divendres, es reparteixin per veí més garrafes de les que els pertocaria.
El cap de Protecció Civil, Joan Antoni Ajenjo, va explicar ahir davant de les Escoles Velles que cada dia que hi ha repartiment el consistori “proporciona els palets amb garrafes d'aigua” a les entitats. Una veïna, Aïda López, explicava ahir mentre recollia les garrafes que té un nen petit, ha de fer servir molta aigua, i es passava el dia “amunt i avall carregant garrafes”. Però també són molts altres els afectats per la contaminació de l'aigua, com ara bars o restaurants. Amb tot, es continua treballant per buscar més solucions.

Un camió cisterna de 17.000 litres d'aigua de boca abastirà la Bisbal 
L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà va tancar ahir la contractació d'un camió cisterna perquè subministri aigua potable al municipi. La cisterna té una capacitat per a 17.000 litres d'aigua i el primer dia que anirà a la Bisbal serà dimarts que ve. A partir d'aquell dia, subministrarà aigua diàriament de dilluns a divendres fins que l'aigua de la xarxa torni a ser apta per beure i cuinar. El web de l'Ajuntament [www.labisbal.cat] ofereix la informació del recorregut que farà el camió cisterna entre les nou del matí, que començarà el repartiment a la plaça de l'Església de Sant Pol, fins a dos quarts de tres de la tarda, quan tancarà el trajecte a la plaça de la Cuixa.
El regidor de Comunicació, Josep Maria Castells (CUP), ha informat que l'empresa que ha contractat l'Ajuntament és una de Llofriu (Palafrugell, Baix Empordà). Aquesta proximitat ha de permetre que, si és necessari, el vehicle pugui tornar si no es cobreix la demanda.
A més de l'abastament amb el camió cisterna, l'Ajuntament mantindrà el repartiment de garrafes que va començar dimecres a la tarda. Aquests punts fixos d'abastament són els dimecres a la tarda a Càritas i els divendres al matí a les Escolles Velles, a la Creu Roja. Ahir, els efectius de Protecció Civil van seguir amb aquest repartiment. El seu cap, Joan Antoni Ajenjos, va explicar que van repartir unes 140 garrafes de vuit litres de les 180 que tenien disponibles.
El web municipal també informa que des de Torre Maria s'informarà avui, demà, i la resta de dies sobre l'operatiu de subministrament d'aigua potable. Castells ha afegit que les persones que necessitin que els portin l'aigua a casa ho podran sol·licitar en aquest contacte. Aquest divendres van complir-se vuit dies des que l'Ajuntament va comunicar a través d'un ban que l'aigua de l'aixeta no era apta per beure ni per cuinar per excés d'herbicides. De moment, la solució urgent que s'estudia és si es pot incrementar l'aigua de boca que prové de Fontanilles (Baix Empordà).

Un problema endèmic 
 “Encara que l'aigua de la Bisbal estigui contaminada, no es posa en risc la salut.” Així de clar, i contundent, es va mostrar ahir l'alcalde, Lluís Sais, a les portes de l'ajuntament, poc abans de desplaçar-se a les Escoles Velles, un punt d'abastament d'aigua als veïns. Sais va admetre que els nivells d'herbicides estan per damunt del nivell que marca la Unió Europea, però per sota dels que determina l'Organització Mundial de la Salut (OMS). De tota manera, i segons l'alcalde, ara han estat els herbicides, però el problema de l'agua de boca a la Bisbal és endèmic. En aquest sentit cal recordar la crisi que es va produir el 2.007 per contaminació per nitrats al subsòl. Va ser en aquell moment quan es va decidir captar aigua del pou de Fontanilles, precisament per diluir-los pel que fa a concentracions. Actualment, la Bisbal d’Empordà i Forallac reben el 75% de l'aigua de la xarxa dels pous del Daró, i el 25% del de Fontanilles, i aquest darrer es nodreix del Ter.“Ara, però, nou anys després, ens trobem que no tenim una solució definitiva i continuem patint problemes amb la qualitat de l'aigua”, indica Lluís Sais.

Estudis i propostes de l’equip de govern municipal 
Caldrà fer estudis, i aquests han d'anar encaminats a una solució definitiva. Hi ha diverses opcions sobre la taula, que es valoren, conjuntament amb Sorea, comunitats de regants i l'Agència Catalana de l’Aigua. Per un costat fer pous nous, permetre captar més aigua de Fontanilles i ampliar la que pugui venir del Baix Ter. A més, també es valora ampliar el perímetre de protecció dels pous de Castell d'Empordà. Finalment, l'alcalde es va comprometre a fer que l'Ajuntament compensi el rebut de l'aigua a les veïnes i als veïns de la població. Tot i que va voler deixar clar que, per a la majoria de les persones afectades, la que es fa servir per beure i cuinar no representa “més del 10% del consum”.

Filtres de carbó 
Els filtres de carbó que s'instal·laran al dipòsit situat a Forallac és una solució d'urgència, no la definitiva. Aquests filtres vénen de Bèlgica i els subministra una empresa de Tarragona. L'equip de govern municipal de la Bisbal, format per ERC, la CUP i ICV-EUiA, ha optat per llogar-los i poder, d'aquesta manera, restablir el servei. L'objectiu és que amb aquesta solució l'aigua de boca, la que es distribueix per la xarxa, hauria de sortir neta d'herbicides. “Calculem que els tindrem d'aquí a uns deu o onze dies; això ens permetrà tenir una solució puntual,” va voler deixar molt clar l'alcalde, Lluís Sais. Aquesta solució provisional, i segons Sais, consistirà a posar dos filtres de carbó a les sortides del dipòsit, que tractaran 100 metres cúbics d'aigua cada hora. L'alcalde recorda que quan es va fer la captació de Fontanilles, en aquell moment, i després de la contaminació per nitrats, es va pensar que era una solució definitiva: “Malauradament no va ser així”, afegeix.

Amagar el cap sota l'ala 
En aquest marc crític d’aquesta part del Baix Empordà la veïna de Peratallada (Forallac, Baix Empordà) Lola Arpa Vilallonga escriu que el que fa a nivell polític institucional és “amagar el cap sota l’ala” ja que “el Baix Empordà és un mar de blat de moro transgènic amb aspersors inundant el sòl permanentment i cubes aplicant-hi tones de productes fitosanitaris altament tòxics, mentrestant, en altres conreus els purins van fent la seva feina. Així any rere any. Conseqüència lògica, l'aigua està altament contaminada. Era d'esperar. Vaig assistir a la reunió informativa de l'Ajuntament de la Bisbal. La gent indignada. Els regidors posant pedaços i minimitzant el tema. Captar més aigua dels aqüífers, pagar part de la quota de l'aigua, Càrites repartirà garrafes als desfavorits, xiulets... que la gent calli. Senyors, vostès saben molt bé que aquesta no és la solució. Fins que la Generalitat de Catalunya no actuï, i talli en sec els permisos d'aplicació de purins i pesticides, la taca d'0li s'anirà escampant cap a altres municipis del Baix Empordà i el canvi climàtic farà la resta.”  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada